19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 20.04.2022 17:05 | Son Güncelleme: 20.04.2022 17:27

Covid-19’u akıllı telefonunuzdan teşhis edebileceksiniz

ResApp şirketi, öksürüğünüzün sesini inceleyerek size Covid-19 olup olmadığınızı söyleyen bir uygulama geliştirdi. İlk çalışmalarda enfekte kişilerin yüzde 92’si doğru teşhis edildi
Covid-19’u akıllı telefonunuzdan teşhis edebileceksiniz

Dijital sağlık şirketi ResApp Health Limited, solunum hastalıklarını teşhis eden akıllı telefon uygulamaları yaratıyor. Şirket yakın zamanda öksürük sesini analiz ederek Covid-19 teşhisi koyan bir uygulama yarattı. ResApp'e göre tek ihtiyacınız olan şey bir akıllı telefon. 

Yüzde 92’lik doğru teşhis oranı

446’sı Covid-19 pozitif olan 741 kişi ile yürütülen klinik çalışmaya ABD ve Hindistan’dan katılımcılar seçildi. ResApp’in testi, makine öğrenimine dayalı analiz aracılığıyla öksürüklerin sesini ayırt edebiliyor. Uygulama çalışmada enfekte olmuş kişilerin yüzde 92’sine doğru teşhis koydu. Times’ın haberine göre ise Covid-19 olmayan kişilerin yüzde 99’su negatif olarak teşhis edildi. 

ResApp'ın algoritması, her iki denemede de öksürük sesi ve hasta tarafından bildirilen semptomları kullanarak eğrinin altında (AUC*) 0,93'lük bir alan elde etti.

Solunum hastalığı olanlarda yüzde 90 başarı

Araştırmacılar uygulamayı ayrıca astım, zatürre ve solunum yolu enfeksiyonları olan bin 7 hastanın öksürüklerine karşı test ederek, özellikle Covid-19'u tespit edip etmeyeceğini gördü.

Bu testler, uygulamanın Covid-19'u yüzde 90 başarıyla tespit ettiğini ortaya çıkardı.

“PCR ve antijen testlerine bağımlılığımız azalmalı”

The Mirror’ın haberine göre ResApp'in Covid-19 Bilimsel Danışma Kurulu üyesi Profesör Catherine Bennett “Küresel pandeminin büyük ölçeği ve endemik bir hastalığa olası evrimi; PCR ve antijen testlerine mevcut bağımlılığımızı dengeleyebilecek daha ölçeklenebilir tanı araçlarına ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor. ResApp'ın testi, Covid-19'u hızla teşhis edebilir. Gerekli hızlı antijen ve PCR testlerinin sayısını önemli ölçüde azaltırken, Covid-19'un devam eden etkisini yönetmek için gereken hastalık denetimini sürdürebilir” diye konuştu.  

Yoğun test talebi olan alanlara öncelik verilecek

Şirketin açıklamasına göre ResApp başlangıçta çalışan, sağlık çalışanı ile öğrenci taraması, seyahat, spor, eğlence ve yaşlı bakımı gibi Covid-19 testlerinin daha sık gerekli olduğu alanlardaki kullanımı hedefleyecek.

Pfizer teklif yaptı

Covid-19 aşısı da üreten Amerikan ilaç devi Pfizer, geçtiğimiz hafta ResApp’i satın almak için 57 milyon sterlinlik bir teklifte bulundu. 

Sonuçları açıklayacaklar

ResApp, sonuçları önümüzdeki haftalarda hakemli dergilerde yayınlanmak üzere paylaşmayı planlıyor.

*AUC, bir testin iki tanı grubunu ne kadar iyi ayırt ettiğinin standart bir ölçüsü. 1 değeri mükemmel bir testi temsil ederken; 0,9'dan büyük değerler ise olağanüstü olarak kabul edilir.