15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2023 14:57 | Son Güncelleme: 04.04.2023 15:24

DNA çalışması, insanların 100 yaşın üzerinde yaşamasına yardımcı olan hücreleri belirledi

Yapılan yeni bir çalışma, 100 yıl ve üzeri yaşayan insanların yaşlılıkta işlevsel kalan ve uzun süre yaşamalarını sağlayan benzersiz bir bağışıklık sistemine sahip olabileceğini öne sürüyor. Uzmanlara göre bulgular yaşla birlikte bağışıklık direncini artıran mekanizmaları daha iyi anlamayı sağlıyor
DNA çalışması, insanların 100 yaşın üzerinde yaşamasına yardımcı olan hücreleri belirledi

Aralarında Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacıların da bulunduğu araştırmacılar, 100 yaş ve üzerine ulaşan kişilerin, kendilerine son derece işlevsel bağışıklık sistemleri sağlayan farklı bir bağışıklık hücresine sahip olduğunu söyledi. The Independent'ın haberine göre daha önceki çalışmalar, yaşlanmanın belirleyici özelliklerinden birinin bağışıklık sisteminin düzgün işleyişindeki düşüş olduğunu gösterdi. Bağışıklık hücreleri hastalıklardan kurtulmak için önemli mekanizmaların temelini oluşturur ve uzun ömürlülüğü teşvik eder.

Yakın zamanda EBioMedicine dergisinde yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar, 100 yaşındaki yedi kişiden alınan kan hücrelerindeki (PBMC'ler) molekülleri değerlendirdi. Asırlık bireyler, Kuzey Amerika'da uzun süre yaşamış bireyler üzerinde yapılan en büyük çalışmalardan biri olan New England Centenarian Study'nin bir parçası oldu.

Asırlıklara özgü hücre tipine rastlandı

Araştırmacılar daha sonra farklı hücre tiplerinin oranının ve iç faaliyetlerinin yaşla birlikte nasıl değiştiğini analiz etmek için gelişmiş hesaplama teknikleri kullandılar. Yaşla birlikte normal bağışıklık tepkisini yansıtan, asırlıklara özgü hücre tipine özgü kompozisyon ve fonksiyon değişikliklerini belirlediler.

Çalışmanın kıdemli yazarı Stefano Monti, "Bildiğimiz kadarıyla, asırlık deneklerin en büyük tek hücreli veri grubunu bir araya getirdik ve analiz ettik, bu da bu popülasyonun uzun ömürlülüğüne katkıda bulunan moleküler ve yaşam tarzı faktörlerinin tanımlanmasını destekleyen benzersiz özelliklerini tanımlamamıza olanak tanıdı" dedi.İ

"İleri yaşlara ulaşmalarını sağlayan faktörlere sahipler"

Çalışmanın bir diğer yazarı Tanya Karagiannis ise "Verilerimiz, asırlıkların hastalıklardan kurtulmalarını ve ileri yaşlara ulaşmalarını sağlayan koruyucu faktörlere sahip oldukları hipotezini destekliyor" dedi. Bilim insanları, insanların yaşamları boyunca enfeksiyonlara maruz kalıp iyileştikçe, bağışıklık sistemlerinin uyum sağlamayı öğrendiğini söyledi. Ancak bu yetenek normal insanlarda genellikle yaşla birlikte azalır.

"Veriler yaşam süresinin uzatılmasına dair bilgiler veriyor"

Araştırmacılar, bulguların yaşla birlikte bağışıklık direncini artıran mekanizmaları daha iyi anlamak için bir temel sağladığına inanıyor. Bu da uzun ömürlülüğe katkıda bulunan bir faktör. Çalışmanın kıdemli yazarı George J Murphy "Asırlık insanlar ve onların olağanüstü uzun ömürlülüğü, nasıl daha üretken ve sağlıklı yaşamlar sürebileceğimize dair bir plan sunuyor. Hastalığa karşı direnç ve kişinin sağlık süresinin uzatılması hakkında öğrenebileceğimiz her şeyi öğrenmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzmandan uzun yaşam için tavsiyeler

Dan Buettner adlı yazar ve uzun ömür uzmanı, doktorlardan ve beslenme uzmanlarından kurduğu araştırma ekibiyle Japonya'daki Okinawa, İtalya'daki Sardunya, Yunanistan'daki İkarya ve ABD'deki Kaliforniya gibi birçok bölgeyi ziyaret edip 100 yaş ve üstü insanların yaşadığı bilinen toplulukları inceledi. The Independent'ın haberine göre Blue Zone (Mavi Bölge) adını verdiği bu noktalarda yaşayanların arasındaki benzerlikleri tespit edip, daha uzun ve sağlıklı bir yaşamın ipuçlarını bulmayı hedefledi. Söz konusu kişilerden topladığı 150 beslenme düzenini analiz etti. İşte bu araştırma sonunda ortaya çıkan 9 öneri;

  • Yediklerinizin en az yüzde 90'ı bitkisel olsun
  • Etten uzaklaşın
  • Balığa dikkat edin
  • Her gün baklagillerden bir ürün tüketin
  • Şekeri azaltın
  • Atıştırmalık olarak çerez tüketin
  • Ekmeğe dikkat edin
  • Su için
  • İşlenmemiş gıdalar tüketin