28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2023 14:09 | Son Güncelleme: 14.07.2023 15:40

DSÖ'den aspartam kararı: : Kanserojen kabul edilmesi için yeterli kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü, diyet kolalarda yaygın olarak kullanılan tatlandırıcı aspartamın kanserojen olarak sınıflandırılması için yeterli kanıt olmadığını açıkladı. Ancak DSÖ ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi sınırlı miktarda tüketilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu
DSÖ'den aspartam kararı: : Kanserojen kabul edilmesi için yeterli kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) değerlendirmelerinde şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın kansere neden olmasıyla ilgili sınırlı kanıt olduğunu belirterek insanlar için olası kanserojen olarak sınıflandırıldığını duyurdu. Kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğu ifade edildi. 

IARC yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) oluşturduğu Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) tarafından şeker içermeyen tatlandırıcı aspartam hakkındaki değerlendirmelerini bugün yayımladı. IARC, aspartamı insanlar için olası kanserojen’(IARC Grup 2B) olarak sınıflandırdı ve JECFA ise kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğunu teyit etti.

DSÖ aspartamın kullanıldığı ürünlerle ilgili “Aspartam, 1980'lerden beri diyet içecekler, sakız, jelatin, dondurma, yoğurt gibi süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, diş macunu ve öksürük pastilleri ve çiğnenebilir vitaminler gibi ilaçlar dahil çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılan yapay (kimyasal) bir tatlandırıcıdır” açıklamasını yaptı.

"70 kilo bir kişi, günlük 9-14 kutu tüketirse sınırı aşar"

DSÖ, değerlendirmeleri sonucunda aspartamın yaygın olarak kullanılan dozlarda güvenlik önemli bir endişe konusu olmasa da potansiyel etkilerinin daha fazla araştırılması ve incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. DSÖ'nün beslenme direktörü Dr. Francesco Branca, "Tüketicilere, aspartam tüketmeyi tamamen bırakmalarını tavsiye etmiyoruz. Sadece biraz ölçülü olmalarını tavsiye ediyoruz" dedi. 

JECFA, aspartamın sınırlı oranda tüketimini güvenli bulduğu belirtilerek “200 veya 300 mg aspartam içeren bir kutu diyet içecek baz alındığında 70 kg ağırlığındaki bir yetişkinin, diğer gıda kaynaklarından başka bir alım olmadığı varsayılarak kabul edilebilir günlük alımı aşması için günde 9-14 kutudan fazla tüketmesi gerekir” açıklamasını yaptı. DSÖ ve IARC’ın apsartam konusunda araştırmalarına ve incelemelerine devam edeceği ifade edildi.