19 Mayıs 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 23.08.2024 04:41 | Son Güncelleme: 23.08.2024 14:13

Dünya M-çiçeği krizine nasıl uyurgezer halde girdi?

Covid’in ardından insanlığı tehdit etmesi muhtemel ‘bir sonraki pandemi’ adayları arasında yer alan M-çiçeği hastalığı endişe verici bir boyuta ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum ilan ettiği virüsle ilgili tüm bilinmeyenleri sizin için derledik
M-çiçeği hastaları Kongo’da bir kampta karantinada (Fotoğraf: Getty Images)
M-çiçeği hastaları Kongo’da bir kampta karantinada (Fotoğraf: Getty Images)
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

M-çiçeği (mpox) aslında yeni bir hastalık değil. Çiçek hastalığına neden olan virüsle aynı aileden. 1950’li yıllarda Danimarka’da maymun kolonileri üzerinde araştırma yapılırken tespit edilmiş ve 1970’de Zaire’de ilk kez insanlarda görülmüş bir hastalık. Orta ve Batı Afrika’da yıllardır biliniyor ve ‘endemi’ düzeyinde insandan insana bulaşarak halkın içinde dolaşmayı sürdürüyordu. Çoğu vakada semptomlar kendiliğinden geçse de virüs bazı kişiler için ölümcül olabiliyor. Yeni doğan bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için bu virüs daha fazla tehdit oluşturuyor. Bazı hastalarda deri enfeksiyonu, zatürre ve körlüğe kadar ilerleyebilen göz enfeksiyonları görülebiliyor. Vakaların en sık görüldüğü Afrika ülkelerinde ölüm oranı yüzde 3 ile 6 arasında değişiyor. 2022 yılında yine vakalarda beklenmedik bir artış yaşanıp virüs 70 ülkeye yayıldığında Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmişti. Ancak mücadelenin başarıya ulaştığı iddiasıyla bu karar 2023’te kaldırıldı. Şimdi bunun büyük bir hata olduğu düşünülüyor.

Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL Aboneyseniz üye girişi yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim

Hesap oluşturun

veya
Zaten üye misiniz? Üye girişi yapın