29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.10.2022 10:33 | Son Güncelleme: 07.10.2022 10:39

Hava kirliliği kaynaklı partiküller ilk defa anne karnındaki bebeklerde tespit edildi

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda anne karnındaki bebeklerde daha ilk nefesini almadan kirli hava parçacıkları olduğu ortaya çıktı
Hava kirliliği kaynaklı partiküller ilk defa anne karnındaki bebeklerde tespit edildi

Hamilelik sırasında annenin soluduğu hava kirliliğinin kan yoluyla plasentaya oradan da fetüse geçtiği tespit edildi. The Guardian’ın haberine göre, İskoçya ve Belçika gibi nispeten düşük hava kirliliğine sahip ülkelerde yapılan araştırmada sigara içmeyen annelerin bebekleri incelendi.

Sonuçlar endişe verici

Araştırmaya göre; annelerin soluduğu parçacıklar, savunmasız fetüslere geçiyor. Bu parçacıkların, bebeklerin dünyaya geldikten sonra tüm hayatını olumsuz etkileyebileceği belirtildi. Araştırmacılar keşfin çok endişe verici olduğunu söyledi. Kirli havanın; düşük riskine, erken doğuma, düşük doğum ağırlığına ve bozulmuş beyin gelişimine neden olduğu önceden kanıtlanmıştı.

Bebeklerin tamamında bulundu

Bebeklerin tamamında akciğer, karaciğer ve beyinlerinde ölümcül etkiye sahip hava kirliliği parçacıkları bulundu. Ayrıca bu bölgelerde yapılan incelemede havanın her bir milimetre küpünde annenin hamilelik sırasında soluduğu, daha sonra kan dolaşımı ve plasenta yoluyla fetüse geçen binlerce siyah karbon parçacığı tespit edildi.

2019’da dünya genelinde yapılan bir araştırma, hava kirliliğinin insan vücudundaki her organa ve neredeyse her hücreye zarar verebileceğini ortaya çıkarmıştı. Dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası, hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönergelerinin üzerinde olduğu yerlerde yaşıyor.