20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.12.2023 14:30 | Son Güncelleme: 04.12.2023 16:03

İngiltere vatandaşlarını Türkiye’deki sağlık turizmine karşı uyardı

Meliss Kerr’in Türkiye’de Brezilya tipi kalça kaldırma operasyonu sırasında hayatını kaybetmesi İngiliz sağlık yetkililerini alarma geçirdi. 2019’dan beri 25 İngiliz vatandaşının Türkiye’de estetik amaçlı ameliyatlarda hayatını kaybettiğini duyuruldu ve sağlık turizm amaçlı seyahat uyarısı yapıldı
İngiltere vatandaşlarını Türkiye’deki sağlık turizmine karşı uyardı

Son dönemde İngiltere’den Türkiye’ye Brezilya tipi kalça kaldırma operasyonu için gelip hayatını kaybedenler Meliss Kerr’in ölümünün ardından açılan soruşturmayla tekrar gündeme geldi. 31 yaşındaki Kerr, 2019 yılında İstanbul’da yaptırdığı Brezilya tipi kalça kaldırma ameliyatı sırasında hayatını kaybetti. Eylül ayında İngiltere’deki soruşturmada, ameliyat sırasında Kerr’in ciğerlerine bir pıhtı gittiği ve bunun sonucunda öldüğü anlaşıldı. Ayrıca soruşturmada Brezilya tipi kalça kaldırma (BBL) ameliyatları, tüm estetik ameliyatlar içinde en risklisi olarak gösterildi ve Kerr'e ameliyatla ilgili olarak "riskler ve ölüm oranı hakkında sınırlı bilgi" verildiği ifade edildi.

Aslında Meliss Kerr, İngiltere’den gelip bu ameliyat sebebiyle hayatını kaybeden kişilerden sadece bir tanesi. Öyle ki, 2018 yılında üç çocuk annesi Leah Cambridge de, BBL ameliyatı sırasında Türkiye’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybedenler arasında. Hatta İngiliz hükümeti 2019’dan beri 25 İngiliz vatandaşının Türkiye’de estetik amaçlı ameliyatlarda hayatını kaybettiğini duyurdu ve Türkiye’ye sağlık turizm amaçlı seyahat uyarısında bulundu. Nitekim BBC de 7 İngiliz vatandaşının zayıflama ameliyatları sonucunda Türkiye’de öldüğünü raporlamıştı. Bütün bu kayıpların sonucunda İngiliz hükümeti, Türkiye ile sağlık ve kozmetik turizmine dair düzenlemeleri görüşeceklerini açıkladı.

Peki ameliyat neden riskli?

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serhan Tuncer bu ameliyatın, burun, meme estetiği veya karın germe gibi estetik ameliyatlardan daha riskli olduğunu anlatıyor: Vücudun farklı yerlerindeki fazla yağ liposuction yöntemiyle alınıp kalçaya enjekte ediliyor. Kalçada bir takım damarlar var. Bu yağ uygun verilmezse, damar içine kaçıp yağ embolisine ya da başka bir deyişle yağ pıhtısına sebep oluyor. Hayati organlara giden damarları tıkadığında da hasta hayatını kaybediyor. En çok akciğere ve beyine gittiğini görüyoruz.

Hasta doğru seçilmeli

Tuncer ameliyatın kitaplarda yer aldığına dikkat çekip “Eğer ameliyatı işinin ehli bir uzman doğru tekniklerle yaparsa risk minimuma iniyor. Plastik cerrah olmayan kişiler de bu ameliyatı yapmaya çalışıyor. Oysa ki, bir uzman tarafından yapılmalı. Enjekte ettiğiniz yağ miktarı, teknik adımlar çok önemli. Ayrıca hasta doğru seçilmeli. Yani yaş, kalp sağlığı gibi konulara dikkat edilmeli, riski az hastalar bu ameliyata alınmalı” şeklinde konuştu.

6 binde 1 ölüm

Estetik Cerrahi Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın 2017 yılında yayımladığı bir raporda 6 bin Brezilya kalça işleminden bir ila ikisinin ölümle sonuçlandığı ve bunun herhangi bir estetik cerrahi işlem için en yüksek ölüm oranı olduğu belirtildi.

Maliyeti 3 bin 500 euro

Amerikan Estetik adlı bir sağlık kurumundan aldığımız bilgiye göre bir İngiliz vatandaşının Türkiye’de Brezilya tipi kalça kaldırma operasyonu geçirmesinin toplam fiyatı 3 bin 500 euro. İçinde ameliyat öncesi kontrol, ameliyat, hastane, otel, havaalanından ulaşım ücretlerini kapsıyor. Genelde 2 gün hastanede, 5 gün otelde geçiriliyor.