27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2023 09:45 | Son Güncelleme: 16.09.2023 09:48

Kalp krizi atlatanlar ölümün eşiğinde yaşadıklarını hatırlıyor

Kalp krizi sonrası (CPR) hayata döndürülen hastaların bir kısmının yaşadıklarını net biçimde hatırladığı ve bilinçleri yerinde değilken bile düşünce ve hafızayla ilişkili beyin fonksiyonlarına sahip olduğu tespit edildi
Kalp krizi atlatanlar ölümün eşiğinde yaşadıklarını hatırlıyor

New York Üniversitesi Tıp Fakültesi rehberliğinde, çoğu ABD ve Birleşik Krallık’ta olmak üzere 25 hastanenin işbirliğinde gerçekleştirilen bir çalışmada dikkat çeken bulgular yer aldı. Hemen yapılan tedaviye karşın CPR ile hayata döndürülen araştırmaya konu 567 hastanın yüzde 10’undan daha azı hastaneden taburcu edilecek kadar iyileşme gösterdi. Fakat hayatta kalanların 10’da 4’ü CPR sırasında standart ölçümlerle tespit edilemeyen bir derecede bilinçlilik halini hatırladı.

CPR sonrası bir saat içinde normale döndü

Çalışma bu hastaların yaklaşık yüzde 40’ının da CPR sonrası bir saat içinde beyin aktivitelerinin normal ya da normal seviyeye yakın bir noktaya geldiğini de ortaya koydu. Eskiden kalbin durmasıyla birlikte 10 dakika içinde beynin daimi hasar aldığı düşünülüyordu.

Yanılsamalardan farklı

Kalp krizi sonrası hayatta kalanlar uzun zamandır bedenden ayrılma algısı da dahil olmak üzere acı duymadan olayları gözlemleme gibi deneyimleri yaşadıklarını anlatıyor. Bu yeni çalışma ölüm deneyimlerinin halüsinasyonlardan, sanrılardan, yanılsamalardan ve rüyalardan farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Gerçekliğin yeni boyutlarına erişim

Araştırmacılar, bu durumdaki kişilerin beyin süreçlerinin, erken çocukluktan ölüme kadar depolanmış tüm anıların net şekilde hatırlanması da dahil olmak üzere “gerçekliğin yeni boyutlarına” erişim sağlayabileceğini düşünüyor. Araştırmanın yazarlarına göre; son bulgular, “bir insan öldüğünde ne olduğuna dair sistematik bir araştırmanın kapısını açıyor.”

Tedavi sürecini anımsadılar

Araştırma 'Resuscitation' dergisinde 14 Eylül günü yayınlandı. Hayatta kalan 53 kişiden 28’iyle mülakat gerçekleştirildi. Beyin dalgası faaliyetini inceleyen bilim insanları, katılımcıların belli görüntü ve sesleri hatırlayıp hatırlamadığını ölçtü. CPR sırasında hastalara kulaklık takıldı ve elma, armut ve muz sözcükleri söylendi. Ayrıca 10 adet imaj göstermek için bir de tablet kullanıldı. 

Katılımcılardan sadece biri sözcük sıralamasını hatırladı. Hiçbiri görselleri anımsayamadı. 9 kişi CPR sırasında biraz bilinçli olduğunu gösteren algı ya da hafızaya sahip olduğunu bildirdi. Bazı hastalar polis tarafından kovalanma ya da yağmura yakalanma gibi rüya benzeri deneyimler yaşadığını söyledi. Bir kısmı ise ağrı, baskı ve doktorları işitme gibi tedavi sürecini hatırladı. Işık gördüğünü söyleyen de vardı.