08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2024 15:27 | Son Güncelleme: 24.05.2024 15:33

Ozempic diyabetik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre Ozempic, tip 2 diyabetli hastalarda böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor. İlaç ayrıca böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, felç ve ölüm riskini de azaltıyor
Ozempic diyabetik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor

Novo Nordisk'in Ozempic ilacı geç aşama bir araştırmanın ayrıntılı sonuçlarına göre, tip 2 diyabetli hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğunun kötüleşmesini yavaşlatıyor. Ozempic bunun yanı sıra böbrek yetmezliği, kalp hastalığı, felç ve ölüm riskini de azaltıyor. Şirket mart ayında, semaglutid olarak bilinen diyabet ilacından haftalık 1 miligram enjeksiyon alan hastalarda böbrek komplikasyonları ve kardiyovasküler olayların birleşik riskini sonraki 3.4 yıl içinde %24 oranında azalttığını bildirdi.

Avustralya, Sidney'deki New South Wales Üniversitesi'nden çalışma lideri Dr. Vlado Perkovic yaptığı açıklamada, araştırmada gözlemlenen faydaların “yüksek riskli hastalar arasında böbrek, kardiyovasküler ve sağkalım sonuçları üzerindeki önemli klinik etkileri yansıttığını ve bu popülasyonda semaglutid için terapötik bir rolü desteklediğini” söyledi.

Diyabet böbrek sağlığını bozuyor

Tip 2 diyabet ve kronik böbrek hastalığı olan 3.533 hastayı kapsayan çalışmaya ilişkin daha ayrıntılı veriler Stockholm'deki Avrupa Böbrek Derneği toplantısında sunuldu ve New England Journal of Medicine'da yayınlandı. Araştırmacılar deneyde plasebo alan hastalarda böbrek sağlığının Ozempic alanlara göre önemli ölçüde daha hızlı gerilediğini tespit etti. Diyabetli kişilerin kanındaki yüksek şeker seviyeleri böbreklerdeki kan damarlarına zarar verebilir ve bu da kalp üzerinde baskıya neden olabilir. Yeni çalışma, semaglutid tedavisinin diyabetik böbrek hastalığı olan kişiler arasında daha da geniş kapsamlı faydalar sağladığını ortaya koyuyor.