08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.04.2023 14:13 | Son Güncelleme: 28.04.2023 14:31

Recep Tayyip Erdoğan'ın yakalandığı gastroenterit enfeksiyon nedir?

Salı akşamı canlı yayında rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan üst üste üçüncü günde de programını iptal etti. Peki Sağlık Bakanı Koca'nın açıkladığı Erdoğan'ın geçirdiği gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri nelerdir? Gastroenterit enfeksiyon nasıl tedavi edilir?
Recep Tayyip Erdoğan'ın yakalandığı gastroenterit enfeksiyon nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün katıldığı Ülke TV ve Kanal 7 ortak yayını sırasında rahatsızlandı. Canlı yayına ara verilmesinin ardından Erdoğan'ın mitinglerde midesini üşüttüğü belirtildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gastroenterit enfeksiyonu geçirdiğini açıkladı. Bugünse Erdoğan programları tekrar iptal edildi. Peki ama Erdoğan'ın yakalandığı gastroenterit enfeksiyon nedir, belirtileri nelerdir? Gastroenterit enfeksiyon nasıl tedavi edilir?

Gastroenterit nedir?

Gastroenterit, ishal ve kusmaya neden olan çok yaygın bir sağlık sorunu olarak bilinir. Genellikle bakteriyel veya viral sebeplerden kaynaklanan bu sorun, her yaştan insanı etkileyebilir. Halk arasında genel olarak mide ve bağırsak üşütmesi ya da bağırsak bozulması gibi durumlar için kullanılan gastroenterit, sulu ishal ve kramp tarzında gelişen karın ağrısıyla kendini belli ederek bulantı, kusma ve ateşe neden olur. Bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük kişiler için viral gastroenterit ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Gastroenterit neden olur?

Gastroenteritin en yaygın sebebi daha önceden enfekte olmuş bir kişiyle temas veya kontamine yani virüs bulaşmış besin ya da suyu yemek-içmektir. Eğer kişinin başka bir hastalığı yoksa çoğu zaman bu durum bir iki günde kendiliğinden iyileşir. Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için viral gastroenterit (mide üşütmesi) ölümlere neden olabilmektedir.

Gastroenteritin belirtileri nelerdir?

Gastroenteritin en sık görülen belirtileri

  • Sulu, genellikle kanlı olmayan ishal 
  • Karın krampları ve ağrıları
  • Mide bulantısı, kusma veya her ikisi
  • Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı
  • Düşük dereceli ateş
  • Bazen iştah kaybı, mide rahatsızlığı, eklem ve baş ağrısı

Kontamine yani kirli yiyecek veya su yenilip içildiğinde ya da mikrop bulaşmış biriyle mutfak eşyası, havlular veya yiyecekler paylaşıldığında viral gastroenteriti kapma olasılığı yüksektir. En sık görülen sebebi ise rota ve norovirüslerdir.

Gastroenterit nasıl tedavi edilir?

Gastroenterit için etkili bir tedavi yoktur, bu nedenle esas tedavi hastalığı engellemeye yöneliktir. Kontamine yani kirli olabilecek yiyecek ve sudan kaçınmanın yanı sıra, sık sık el yıkamak bu sorundan korunmak için çok iyi bir yöntemdir. Gerçek grip (influenza virüsü) yalnızca solunum sistemini (burun, boğaz ve akciğerleri) etkiler. Mide üşütmesi genelde mide gribi olarak adlandırılmasına rağmen bizim bildiğimiz klasik grip ile aynı şey değildir.

Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-2 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 ya da 2 gün sürer, ancak bazen 10 güne kadar devam edebilir. Hasta terleme, kusma ve ishal yoluyla çok sayıda sıvı kaybettiği için sıvı tüketimi kritik derecede önemlidir.

Gastroenteritin sonucunda ne olur?

Viral gastroenteritin ana komplikasyonu olan dehidratasyon; ciddi bir su, tuz ve mineral kaybıdır. Sağlıklıysanız ve kusma ve ishalden kaybettiğiniz sıvıların yerini alacak kadar içiyorsanız, dehidrasyon bir sorun yaratmaz. Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler çok fazla sıvı kaybettiklerinde ciddi şekilde susuz kalabilir. Kaybedilen sıvıların damardan verilmesi için hastaneye yatış gerekebilir. Dehidrasyona dikkat edilmezse ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.