28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 25.05.2022 17:50 | Son Güncelleme: 25.05.2022 20:18

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Maymun çiçeği hastalığının pandemi sebebi olacağına inanmıyorum

Sağlık Bakanı Koca, bugüne kadar Türkiye'de maymun çiçeği vakası olmadığını bildirerek, "Maymun çiçeği hastalığının pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını salgı ve yakın temasla bulaştığını biliyoruz" dedi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Maymun çiçeği hastalığının pandemi sebebi olacağına inanmıyorum

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Maymun çiçeği hastalığının, Türkiye'de görülüp görülmediğine dair soru üzerine Koca, yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak gerektiğini vurguladı.

Maymun çiçeği ile ilgili bugüne kadar Türkiye'de görülen bir vakanın olmadığını belirten Koca, şöyle devam etti:

"Zaten olduğunda bunu açıklamış, bildirmiş oluruz. Maymun çiçeği hastalığının bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonu ile bulaşmadığını daha çok salgı ve yakın temasla bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz bir tedirginlik oluşmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun. Bu anlamda yeri geldiğinde nasıl hareket edilmesi gerektiğini de bakanlığımız yakın takip etmekte. Bu çerçevede söylenmesi, dikkat edilmesi gereken bir durum olursa bunu da açıklamış oluruz."

Aşı geliştirilmesi görüşülüyor

Koca, çiçek aşısının etkinliğinin yüzde 80-85 olduğunu bildiklerini ifade ederek, "Bu konuyla ilgili dünyada 70'ten sonra geliştirilmediğini hepimiz biliyoruz ama anlıyoruz ki Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerin o dönemde canlı virüsü imha etmediğini, aşı olarak geliştirdiğini görüyoruz" diye konuştu.

Aşıyla ilgili Türkiye'de çalışma olup olmadığı sorusuna ise Koca, "Bizde bu noktada arkadaşlarla, bilim kuruluyla, özellikle geliştirmek noktasında neler yapabiliriz, bununla ilgili de istişare halindeyiz" karşılığını verdi.

Covid-19 kaynaklı yoğun bakımlar azalıyor

Koca, Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının sorulması üzerine, bu sayının son derece düştüğüne, pandeminin ilk dönemine göre neredeyse 6-7'de birine kadar indiğine, hatta birçok ilde yoğun bakımların kapalı olduğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA