02 Mayıs 2025, Cuma Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 17.04.2025 11:25 | Son Güncelleme: 17.04.2025 11:44

Sırrı Süreyya Önder ile gündeme geldi: ECMO nedir?

TBMM Başkan Vekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder'in sağlık durumuyla beraber sürekli ismi anılan tıp teknolojisi ECMO nedir, ne gibi durumlarda uygulanır?
Görsel: Shutterstock
Görsel: Shutterstock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

TBMM Başkan Vekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder'in kalp krizi nedeniyle yaklaşık 12 saatlik operasyon geçiren Sırrı Süreyya Önder'in yoğun bakımdaki tedavisi devam ediyor.  Önder'in tedavi gördüğü hastaneden sağlığına ilişkin yapılan yeni açıklamada, "Parametreleri düzeliyor. Tedaviye iyi yanıt veriyor" denilirken tedavi sürecinde sıkça bahsedilen ECMO'nun ne olduğu da merak uyandırdı. 

Yapay dolaşım desteği yani ECMO, modern tıbbın gelişen teknolojileri arasında hayat kurtarıcı rolüyle dikkat çeken bir sistem olmasıyla biliniyor. ECMO, "ekstrakorporeal membran oksijenasyonu" anlamına gelir. Ekstrakorporeal, "vücudun dışında" anlamına gelir. İsmin geri kalanı, vücudunuzun hücrelerine oksijen ulaştırmayı ifade eder.

Hangi durumlarda uygulanır?

Yani ECMO, kalp ve akciğerlerin iflas ettiği ya da yetersiz kaldığı durumlarda devreye giren bir yaşam destek sistemi olarak da açıklanabilir. Vücut dışı dolaşım anlamına gelen “Ekstrakorporeal” terimi, kanın vücut dışına çıkarılarak özel bir cihaz aracılığıyla oksijenlenmesi ve karbondioksitten arındırılması anlamını taşır. Bu sayede, kalp ya da akciğerler dinlendirilirken vücuda gerekli oksijen sağlanır.

Kalp yetmezliği veya ciddi solunum yetmezliği gibi durumlarda, hastanın hayatta kalabilmesi için vücuda oksijen sağlanması ve karbondioksitin atılması kritik önem taşır. Bazı durumlarda mekanik ventilatörler veya diğer tedavi yöntemleri yetersiz kalabilir. İşte bu aşamada ECMO devreye girer. Kalp ve akciğer fonksiyonları düzelene kadar geçici bir süre devralınır ve bu kritik süreçte vücut desteklenir.

İlk olarak 1970'lerde uygulandı

1970'li yıllarda ortaya çıkan bu teknoloji, şimdilerde daha geniş hasta gruplarına ulaşırken ilk başarılı ECMO uygulaması   yenidoğanlarda yapılmıştı. Uygulamanın yapıldığı bebeklerin hayatlarını kurtarmada önemli ECMO, yalnızca yenidoğanlarda değil, yetişkinlerde de hayat kurtaran bir teknoloji olarak kullanılıyor.