27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.08.2023 04:30 | Son Güncelleme: 19.08.2023 23:04

Sorun irade gücü değil, biyoloji

Yeni diyabet ve kilo verme ilaçları, kişinin kilosunu belirlemede kimyanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Wall Street Journal’a göre Ozempic, Wegovy ve Mounjaro obezitenin bir irade sorunu olduğu algısını değiştiriyor
Sorun irade gücü değil, biyoloji

Beyin vücudun baş kimyageri, iştahı düzenliyor, birçok insanın kilo vermesini ve kilolarını korumasını zorlaştırıyor.

Yeni ilaçlarla desteklenen yıllar süren araştırmalara göre beyin, insanların ne kadar yağ taşımasını istediğini belirliyor. Bu miktar, birçok araştırmacının “ayar noktası” veya “savunulan yağ kütlesi” dediği şey gibi. Beyin, bir kişinin ne kadar yediğini düzenleyerek o ayar noktasını koruyor. Bazı obezite araştırmacıları, Ozempic, kardeş ilacı Wegovy ve bir diğeri olan Mounjaro’nun, açlığı azaltmak ve kişinin daha çabuk tok hissetmesini sağlamak için beyne etki ederek ayar noktasını düşürdüğünü söylüyor. Yeni ayar noktası hasta ilacı kullandığı sürece devam ediyor. İlaçlardan birini almaya başlamadan önce çok yiyen hastalar daha az aç hissediyor ve daha çabuk doyuyor.

Endokrinolog Dr. Florencia Halperin, “Bu irade gücü ya da kişisel seçimle ilgili değil” diyor, “Bu, davranışları yönlendiren beyninizle ilgili…” Weill Cornell Medical College’da obezite tedavisi uzmanı ve metabolik araştırma profesörü olan Dr. Louis Aronne de “Bu ilaçların kanıtladığı şey, hastaların haklı olduğu: Bu onların hatası değil” diye konuşuyor.

Araştırmalara göre patates cipsi, gazlı içecekler ve diğer ucuz işlenmiş gıdalar yüksek kalori, şeker, tuz ve yağ içerdikleri ve bırakılması zor oldukları için bir numaralı suçlu. Ancak bazı insanlar için yüksek kalorili gıdalar özellikle sorunlu.