Anksiyete, bipolar ve depresyon hastalıklarına sahip olan kişilerin fiziksel sağlıklarının da normalden daha kötü olduğu uzun zamandır biliniyor. Yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları bunun nedeninin ruh sağlığı sorunları olduğunu ve bu durumun yaşlanmanın hızlanmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.
King's College London'da araştırmacı olan Dr. Julian Mutz, UK Biobank çalışmasındaki 110 bin 780 katılımcı hakkındaki verileri analiz eden bir projeye liderlik etti. Araştırmadan çıkan verilere göre, kandaki işaretlerin profili, ruh sağlığı sorunları olan kişilerin, hastanın gerçek yaşından daha yaşlı bir kişiye benzediğini ortaya koydu.
The Telegraph'a konuşan Dr. Mutz, "Bipolar bozukluk, depresyon ya da anksiyete bozukluğu olan kişilerde biyolojik yaşlanmayı inceledik. Bu tanılar arasında, ruh hastalığı geçmişi olan kişilerin biyolojik yaşlarının gerçek yaşlarından daha büyük olduğunu gördük" dedi.
Bipolar bozukluk en büyük yaş oranına sahip
Dr. Mutz "Yaşlar arasındaki farklılıklar bipolar bozukluğu olan kişilerde en büyük, anksiyete bozukluğu olan kişilerde ise en küçük düzeyde görüldü. Depresyon bu ikisi arasında bir yerdeydi. Biyolojik yaş ile gerçek yaş arasındaki en büyük farkı bipolar bozukluğu olan kişilerde gözlemledik, ortalama fark yaklaşık iki yıldı. Depresyon için bu fark yaklaşık bir yıl, anksiyete bozukluğu için ise 7 aydı” ifadelerini kullandı.
Kan testiyle anlaşılabiliyor
Araştırmacılara göre bulgular, ruh sağlığı sorunları olan kişilerin neden genel nüfusa göre daha kısa yaşam sürelerine ve daha fazla yaşa bağlı hastalığa sahip olma eğiliminde olduklarını açıklamak için bir yol kat edebilir. Dr. Mutz, "İnsanların yaşını kan testiyle tahmin etmek artık mümkün. Ortalama olarak, yaşam boyu ruh hastalığı geçmişi olanların, gerçek yaşlarından daha yaşlı olduklarını ima eden bir profile sahip olduklarını gördük" dedi.
Karşılıklı bir süreç
Çalışma Paris'teki Avrupa Psikiyatri Kongresi'nde sunuldu ve Dr Mutz Telegraph'a yaptığı açıklamada verilerin nedenselliğinin tam olarak kanıtlamadığını ancak gelecekteki araştırmalar için yollar açtığını söyledi.
Doktor açıklamasında "Psikiyatrik bozuklukları hızlandırılmış biyolojik yaşlanmaya bağlayan birkaç makul yol var. Örneğin, akıl hastalığı olan kişilerde yaşam tarzı, biyoloji ve psikososyal faktörler biyolojik yaşlanmayı ve sağlıklarını olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Bunun karşılıklı olarak birbirini güçlendiren bir süreç olduğunu, yani akıl hastalığının yaşlanmayı olumsuz etkilediğini ve daha hızlı biyolojik yaşlanma ve kötü sağlığın da akıl sağlığını olumsuz etkilediğini tahmin ediyorum. Ancak, biyolojik yaşı zaman içinde tekrar tekrar ölçmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var" dedi.