26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 12:01 | Son Güncelleme: 27.03.2023 14:33

The Telegraph yazdı: Bir kardiyoloğa göre kalbinizi nasıl sağlıklı tutabilirsiniz?

Kalp doktorları için kalp her şeyin başında gelse de sağlıklı bir beden adına tüm organlara iyi bakmak gerekir. Kardiyolog olan Dr. Neil Srinivasan The Telegraph'a kahvaltıdan yatma vaktine kadar geçen sağlıklı bir gününü yazdı
The Telegraph yazdı: Bir kardiyoloğa göre kalbinizi nasıl sağlıklı tutabilirsiniz?

Kalp damar hastalıkları giderek artıyor. Tüm kalp ve damar hastalığına bağlı ölümlerin ise yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiği tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerinin dörtte üçünden fazlasının yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebileceğini söylüyor. Kardiyolog olan Dr. Neil Srinivasan yaşam tarzı değişiklerine yardımcı olmak için The Telegraph'a kahvaltıdan yatma vaktine kadar geçen sağlıklı bir gününü yazdı. İşte kardiyologun bir günü;

Yapılacak ilk iş

Uyanır uyanmaz hafif bir yoga veya esneme hareketiyle vücudumu harekete geçiriyorum. Amaç kan akışını sağlamak ve kalp atış hızınızı yükseltmektir. Aynı zamanda kahvaltıda glikoz almadan önce metabolizmanızı harekete geçirir. Bu da yağ yakmanız ve kalp krizi riskine neden olan arterlerin tıkanması olasılığınızın azalması anlamına gelir.

Kahvaltı

Yulaf lapası veya müsli alacağım çünkü yulaflı bir kahvaltı kalp sağlığı için en iyiler arasında. Örneğin çikolatalı ekmekten gelen büyük şeker oranı zamanla kalp damarlarınıza zarar verebilirken, bunun sonucunda ortaya çıkan insülin artışları kilo alımına ve kalp hastalığı için büyük bir risk faktörü olan tip 2 diyabete neden olur. Öte yandan yulaf öğle yemeğine kadar sizi doyurur.

Egzersiz

Her yarım saatte bir masamdan kalkıp hastanede dolaştığımdan emin oluyorum. Merdiven inip çıkıyorum ya da ideal olarak dışarı çıkıyorum. Düşük D vitamininin kalp krizi ve yetmezliği riskini artırdığı biliniyor. Bu nedenle yürüyüş yapmak iyi bir fikir. Haftada yaklaşık 2,5 saat egzersiz kalp sağlığı için idealdir. Yoğun egzersizin zararları vardır. Düzensiz kalp atışı yaşayan birçok elit bisikletçi ve bazı ultra maraton koşucuları görüyorum, bu da felç ve kalp yetmezliği riskiyle ilişkili.

Öğle yemeği

Avokado ve humus ile salata yemeye çalışıyorum. Akdeniz diyetinin kalp hastalığı riskini azalttığı kanıtlandı. Üzerine sızma zeytinyağı gezdiririm. Bukolesterol sistemini ve arterlerde oluşan plakları dengeleyerek kalp hastalığı riskinizi artırır. Konserve uskumru ya da sardalya eklemeye çalışırım. Yağlı balıklardaki omega 3'ün kalbe büyük faydaları vardır, kanınızdaki bir tür yağ olan trigliseritleri azaltır ve iyi kolesterolü artırır.

Stres

Stres, kardiyovasküler hastalıklarda büyük bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Kan şekerini yükseltir ve kilo alma olasılığını artırır. Stres hormonları ayrıca atardamarların iç yüzeyini de olumsuz etkileyerek iltihaplanma olasılığını artırır ve bu da kalp krizi riskini artırır. Benim stres gidericime normallik diyebilirim. Çocuklarımı uyutmak ve onların komik hikayelerini dinlemek için eve gitmek. Bir kadeh şarap iyidir, ancak stresi azaltmak için alkol kullanmak yardımcı olmaz. Aşırı alkol tüketimi kalp ritmi sorunlarıyla bağlantılı.

Akşam yemeği

Dışarıda işiniz geç saatlere kadar sürerse, eve dönerken bir fast-food restoranında durmak cazip gelebilir. Ancak bilimsel çalışmalar, aşırı işlenmiş gıdaların daha yüksek enerji alımına ve kilo alımına katkıda bulunabileceğini gösteriyor. Bu gıdalar aynı zamanda trans yağ ve sodyum bakımından yüksek, potasyum ve diyet lifi bakımından düşük. Bu özellikler kalp hastalıklarıyla bağlantılı ve bu gıdalardan aşırı şeker alımı obezite, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riskiyle ilişkilendiriliyor.

Tercihen pilavı balık veya tavukla birlikte yerim ve taze meyve ve sebzeler yemeye özen gösteririm. Ayrıca hipertansiyona yol açabileceği, arterlerdeki daralmayı hızlandırabileceği ve kalbe daha fazla yük bindirebileceği için çok fazla tuz yememeye çalışıyorum.

Uyku

Uyku sırasında kan basıncı ve kalp atış hızı daha düşük olur. Bu da kardiyovasküler sistem üzerindeki baskıyı azaltır. Altı saatten az uyumak stres hormonlarını artırır. Uyku düzeni hayati önem taşır. İşin anahtarı bir rutine sahip olmak.