Küresel bir şirket Sanofi’de Aşılar İş Birimi olarak faaliyetleriniz neler? Kısaca bahsedebilir misiniz?
Sanofi, yenilikçi ve küresel bir sağlık şirketi. Yaklaşık 70 ülkede 83.000 çalışanımızla insan hayatını iyileştirme amacı doğrultusunda çalışıyoruz. Bilimin sunduğu olanakları hayata geçirerek dünyada milyonlarca hastaya umut olabilecek sağlık çözümleri, aşılar ve bağışıklama çözümleri geliştirmek üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Sanofi Aşılar İş Birimi olarak yalnızca insan aşılarına odaklanıyor; bugün yaklaşık 150 ülkede insan sağlığını koruyan çözümler sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Toplum sağlığını güçlendirmek ve daha sağlıklı bir gelecek inşa etmek için gayret içindeyiz. Nihai hedefimiz; aşıyla korunabilir hastalıklardan kimsenin zarar görmediği bir dünyaya ulaşabilmek. Bu doğrultuda, bilimsel inovasyonla desteklenen güvenli ve etkili aşılar ve bağışıklama çözümleri geliştirerek insanları bulaşıcı hastalıklardan korumayı amaçlıyoruz.
Aşı alanı, en ileri teknolojiyle yakından ilişkili, sürekli bilimsel gelişim ve yüksek düzeyde yatırım gerektiren stratejik bir alan. Sanofi olarak bu alana her yıl 1 milyar Euro’yu aşkın Ar-Ge yatırımı yapıyor, her gün dünya genelinde yaklaşık 2,5 milyon doz aşı tedariği sağlıyoruz. Bugün aşı yatırımlarımızın yaklaşık %50’sini mRNA teknolojisine odaklı olarak gerçekleştiriyoruz.
Sanofi’nin geniş küresel aşı portföyü; Respiratuar Sinsityal Virüs, mevsimsel grip, çocuk felci, kolera, dang humması, boğmaca, Japon ensefaliti, difteri, sarı humma, tifo, Hib, hepatit A ve B, meningokok enfeksiyonları, tetanoz ve kuduz gibi birçok bulaşıcı hastalığa karşı koruma sağlıyor.
Amacımız net: insan hayatını tehdit eden hastalıklara karşı güçlü bir savunma hattı oluşturabilmek ve toplum sağlığını kalıcı şekilde güçlendirmek.
Türkiye’de bu alanda yaptığınız yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarınızda hangi aşamadasınız?
Türkiye’deki yatırımlarımızla da etkili aşılar üretmek ve salgın hastalıklardan vatandaşlarımızı korumak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu doğrultuda Sanofi olarak Türkiye’de yerel aşı üretimine yatırım yapan ve bu alandaki ilk teknoloji transferini gerçekleştiren şirketiz. Birgi Mefar iş birliğiyle, Sanofi’nin ulusal aşı takviminde yer alan aşıları Türkiye'de üretmek üzere gerçekleştirdiği bu teknoloji transferi sayesinde bugüne kadar toplam 87 milyon doz aşı üretildi ve 34 milyon çocuk Türkiye’de üretilen bu aşılarla hastalıklara karşı korundu.
Toplumda aşılara karşı güvenin az olduğunu gözlemliyoruz. Bunun sebebi nedir, hastalıkların tehlike boyutlarına dair örnekler vererek aşılanmanın önemi hakkında neler söylemek istersiniz?
Sağlık sektöründe çalışanlar olarak toplumdaki aşıya güvensizlik algısını düzeltmek için bilimsel verilerle topluma doğruları aktarmanın önceliğimiz olduğunu söylemeliyim. Aşılanma sayesinde her yıl 5 milyondan fazla hayat kurtarılıyor ve yine aşılama sayesinde ölüme veya sakatlığa yol açabilen birçok hastalığın önüne geçiliyor. Örneğin; araştırmalara baktığımızda, influenza virüsünün sebep olduğu gribin, özellikle risk grubu olarak adlandırdığımız 65 yaş üstü kişiler, diyabetli hastalar, kalp hastaları ve hamilelerde ciddi sağlık sorunlarına yol açan komplikasyonlar doğurabildiğini görüyoruz. Mevcut grip aşılarının teknolojisi 20 yılı aşkındır kullanılmakta ve dünyada her yıl yüz milyonlarca insan grip aşısı olmaktadır. Dolayısıyla minör yan etkilere (aşı yerinde hafif ağrı gibi) kıyasla faydalarının çok daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
Yine özellikle çocukluk çağı hastalığı sayılan boğmaca günümüzde ne yazık ki artış gösteriyor. eCDC (Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) verilerine göre, Avrupa’da boğmaca vakalarında 2023'ün ikinci yarısında ve 2024'ün ilk aylarında belirgin bir artış gözlemlendi. Bu artışın, aşılanmamış veya aşı takvimine uygun şekilde güncel aşısı yapılmamış bireylerin varlığı, COVID-19 pandemisi döneminde toplum genelinde doğal bağışıklığın katkısının azalması gibi pek çok farklı faktörden kaynaklanabileceği düşünülüyor. Bulaş oranı çok yüksek olan bu hastalıktan en önemli korunma yöntemi aşı. Özellikle hamilelik ve yeni doğan döneminde yapılan karma aşıların önemi çok kritik. Şu anda dünyada 50’den fazla ülkede hamilelikte rutin olarak uygulanan ve ülkemize de Nisan ayı itibariyle rutinde uygulanmaya başlanan 3’lü karma yetişkin tip tetanos, difteri, boğmaca (Tdap) aşısı bu enfeksiyonlara karşı hem anne hem de bebekte bağışıklık sağlamakta. Karma aşılar, hem aşı kapsama oranını tek enjeksiyon ile birden fazla hastalığa karşı koruyarak artırdığını ve hem bebek hem anne babaları hem de hekimler için kolaylık yarattığını söyleyebiliriz. Son olarak bebek ve çocuklarda görülen viral enfeksiyonlar mevsimsel geçişler sebebiyle artış gösteren bir diğer alt solunum yolu enfeksiyonu RSV. Ne yazık ki günümüzde RSV virüsü bebeklerde hastaneye yatışların önde gelen nedenlerinden biri. RSV sebebiyle hastaneye yatan bebeklerin %80'den fazlası ise sağlıklı ve zamanında doğan bebekler. Araştırmalar bize gösteriyor ki bu virüs 2 yaşına kadarki bebeklerin neredeyse %100'ünü enfekte edebiliyor. Tüm bu sebeplerden ötürü toplumda ciddi bir sağlık yükü oluşturuyor diyebiliriz. Burada da yine tüm bebeklerin bağışıklama ile korunmasının hastalığın görülme seyrinde ve hastaneye yatış oranlarında ciddi şekilde azalma yarattığını görmek mümkün.
Bağışıklama konusunda önemli buluşlara imza atan bir şirket olarak halk sağlığı için her yaştan insanı ciddi hastalıklardan korumaya yardımcı olmak adına birçok bulaşıcı hastalıktan 6’lı karmaya kadar geniş bir yelpazede aşı üretiyoruz. Dijital teknolojilerle desteklenen bilimimiz ve üretimimizle dünyadaki milyonlarca insana çok ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklara karşı bağışıklık sağlıyoruz.
Bağışıklama, yalnızca aşılanan bireyi korumakla kalmaz; hastalıkların toplum içinde yayılmasını da önleyerek toplu korunma sağlar. Bu nedenle, bağışıklamayı sadece bireysel bir sağlık önlemi değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak görmek gerekir. Toplumda yüksek aşılanma oranlarına ulaşıldığında, aşı olamayan bireyler de dolaylı olarak korunur ve bulaşıcı hastalıkların yayılması önemli ölçüde engellenir.
İlandır