05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2024 15:01 | Son Güncelleme: 06.02.2024 15:19

Tüm gün oturmak ölüm riskini artırıyor

Yeni bir araştırma, tüm gün oturarak çalışanların erken ölüm riskinin yüzde 16 fazla olduğunu ortaya çıkardı. Kardiyovasküler hastalıktan ölme riski ise yüzde 34 olarak bulundu. Bulguların harekete teşvik eden ofisler oluşturmasına ve daha sık mola sürelerine teşvik edeceği düşünülüyor
Tüm gün oturmak ölüm riskini artırıyor

JAMA Network Open dergisinde yayınlanan araştırmaya göre çalışma saatlerinin çoğunu oturarak geçiren kişilerin işyerinde daha hareketli olan kişilere kıyasla herhangi bir sebepten erken ölüme ihtimali yüzde 16 daha fazla. Ofiste çoğunlukla oturan kişilerin kardiyovasküler hastalıktan (KVH) ölme riski oturmayanlara oranla yüzde 34 daha yüksek.

Oturma ve hareket kombinasyonu etkili

Tayvan'da gerçekleştirilen çalışmaya, yaklaşık 13 yıl boyunca izlenen, 20 yaş ve üstü (ortalama yaş 39) 481.688 kişi katıldı. Araştırmaya katıldıkları sırada hiçbir kişide KVH tanısı yoktu. Araştırma aynı zamanda oturma ve hareket etme kombinasyonuyla çalışan kişilerin erken ölüm riskinde artış olmadığını buldu. Çoğunlukla işte oturan ve çok az fiziksel aktivite yapanlar, boş zamanlarındaki fiziksel aktivitelerini günde sadece 15 ila 30 dakika artırarak erken ölüm riski oranlarını düşürmeyi başardı.

Araştırmacılar, çalışmanın bulgularının hareketsiz bir yaşam tarzı ile sağlık riskleri arasında bağlantı olduğunu gösteren kanıtların güçlenmesine yardımcı olduğunu savundu. Çalışma, işyerlerinin harekete teşvik eden ofisler oluşturmalarına ve çalışanların daha sık mola yapmasına izin vermelerine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Sağlık otoriteleri her 30 dakikada bir masadan kalkıp hareket etmeyi, telefonla konuşurken ayağa kalkmayı ve toplantıları oturarak değil yürüyüşle yapmayı öneriyor.