04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2024 09:30 | Son Güncelleme: 07.08.2024 09:33

WSJ: Çok fazla su içmek tehlikeli olabilir

Aşırı sıcaklar ve tekrar kullanılabilen su şişelerinin popülerliği, ihtiyaçtan daha fazla su tüketimine yol açıyor. WSJ'ye göre bazı araştırmacılar su zehirlenmesinin giderek büyüyen bir sorun olduğu konusunda uyarıyor
WSJ: Çok fazla su içmek tehlikeli olabilir

74 yaşındaki peyzaj mimarı John Putnam 38 derecelik haziran sıcağında çimleri biçti. Çalıştığı 5 saat boyunca 11 litre su içti. Ardından midesi bulanmaya ve yorgun hissetmeye başladı. Dinlenmek için eve gittiğinde göğsünde ağrı hissetti ve nefes almakta zorlandı. Kalp krizi geçirdiğini düşündüğü için hastaneye gitti ve aslında başka bir sorun yaşadığı ortaya çıktı: Su zehinlenmesi.

Su, özellikle yaz sıcağında dehidrasyonu önlemek ve vücudun çalışmasını sağlamak için çok önemli. Ancak kısa bir süre içinde çok fazla su tüketmek denge bozukluğu, bulantı, kusma ve ciddi vakalarda nöbet veya ölüm gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bazı araştırmacılar, aşırı sıcakların artması ve yeniden kullanılabilir şişelerin günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelmesiyle aşırı sıvı tüketiminin giderek büyüyen bir sorun olabileceğini söylüyor. Susuz kalmama mesajı o kadar yaygın ki, 1 litrelik paslanmaz çelik termoslar adeta statü sembolü haline geldi. Hartford Üniversitesi'ndeki Hidrasyon Sağlığı Merkezi'nin direktörü ve kurucu ortağı Colleen Muñoz, "İnsanlar yeterince su içmedikleri ve bunu düzeltmeleri gerektiği endişesine sahipler" dedi.

Ölüme neden olabilir

Su zehirlenmesi dehidrasyon kadar iyi bilinmiyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nde öğrenci sağlığı ve refahından sorumlu kıdemli diyetisyen Rayven Nairn, bu durumun sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması ile ilişkili semptomlara benzer semptomların nedenini belirlemeyi zorlaştırabileceğini söyledi. Bir kişi kısa bir süre içinde çok fazla su içtiğinde, hiponatremi veya su zehirlenmesi olarak bilinen kandaki sodyumun seyrelmesine yol açabilir. Bu durum, beyin hücrelerinin şişmesine yol açtığında özellikle tehlikeli hale gelebilir. Bilim insanları, bu genişlemenin beynin belirli bölgelerine baskı yaptığını ve komaya, nöbetlere ya da ölüme yol açabileceğini söylüyor. 

Çok fazla su içmek, vücudun hücrelerdeki sıvıyı dengelemesine yardımcı olan sağlıklı sodyum seviyelerini korumasını zorlaştırır. Utah Üniversitesi'nde beslenme ve bütünleştirici fizyoloji profesörü olan Thunder Jalili, bir kişinin böbreklerinin tipik olarak saatte yaklaşık bir litre suyu yönetebileceğini söyleyerek "Saatte bir litreden fazla su içtiğinizde, elektrolitlerinizi potansiyel olarak seyreltme riskiyle karşı karşıya kalırsınız" dedi. Sodyumun düzenlenmesini zorlaştırabilen zayıf böbrek fonksiyonu ve kalp ya da karaciğer yetmezliği gibi bazı tıbbi durumlar da hiponatremiye yol açabilir. Mayo Clinic'te nefrolog olan Dr. Kambiz Kalantari, bazı antidepresanların veya ağrı kesici ilaçların da sodyum seviyelerini etkileyebileceğini söyledi. Kalantari, su içmenin birçok faydası olmasına rağmen, gereğinden fazla su içmenin herhangi bir ek kazanımını belirlemenin zor olduğunu söyledi.

Günlük su miktarı kişiye göre değişir

Genel olarak doktorlar susuzluğunuzu gidermek için su içmenizi tavsiye ediyor. Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri, kadınların ve erkeklerin günde sırasıyla yaklaşık 11,5 bardak ve 15,5 bardak sıvı tüketmelerini öneriyor. Bu sıvılara su, diğer içecekler ve yiyeceklerden gelen sıvı dahil. Ancak doğru su miktarı kişiden kişiye değişir. Bir kişinin günlük ihtiyaç duyduğu su miktarı yaş, vücut büyüklüğü, çevre ve fiziksel aktivite gibi faktörlere bağlıdır.

Kalantari, bir kişinin susuzluk hissinin de yaşlandıkça değiştiğini ve bunun da ne kadar su içileceğini bilmeyi zorlaştırdığını söyledi. Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde böbrek uzmanı olan Dr. Mitchell Rosner, çok fazla egzersiz yapanların terleme nedeniyle kaybettikleri su ve tuzu su, elektrolitler ve tuzlu atıştırmalıklarla yerine koyduklarından emin olmaları gerektiğini söyledi. Rosner, "İnsanlar kendilerini şişkin hissedecek kadar çok su içmemeye dikkat etmelidir" dedi.