Soru: Ağız bantlamanın horlama ve uyku apnesine yardımcı olabileceği doğru mu?
Uyurken ağzı bantla kapatmak Instagram ve TikTok'ta trend haline geldi. Bu trend horlamayı durdurmanın, uyku apnesini tedavi etmenin ve uykuyu iyileştirmenin bir yolu olarak lanse ediliyor. Ön çalışmalar, ağız bantlamanın ağızdan nefes alma alışkanlığı, horlama ve bazı hafif obstrüktif uyku apnesi (uyku sırasında üst solunum yolunun tekrar tekrar tıkanmasıyla ortaya çıkar ve insanların geçici olarak nefes almayı durdurmasına neden olur) vakalarının tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak uzmanlar, bunun ne kadar etkili olduğu, kimlerin bundan faydalanabileceği ve kimlerin bundan kaçınması gerektiği konusunda yeterli araştırma olmadığını söyledi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi doçenti olan David Kent, “Büyük olasılıkla, ağız bantlamanın izole etkisi hafiftir” dedi.
Ağız bantlamasının ardındaki fikir, uyurken burundan nefes almayı teşvik etmektir. Vücudun hava filtreleme sistemi olduğu için insanlar burunlarından nefes almalıdır. Hava burun deliklerinden burun boşluğuna solunur ve burada mukus zarı kalıntıları, partikülleri ve patojenleri yakalar ve hapşırma gibi istemsiz tepkiler kirleticileri dışarı atar. Burun boşluğu ayrıca solunum sistemine zarar gelmesini önlemek için havayı akciğerlere girmeden önce ısıtır ve nemlendirir. Ancak alerji, hastalık veya yapısal anormallikler etkili burun solunumunu engellediğinde, insanlar hava almak için uyurken ağızlarını istemsiz olarak açabilirler.
Yüzde 65'inde etkili oldu
Ağızdan nefes almak boğazdaki anatomiyi geçici olarak değiştirerek boğazı daha dar ve çökmeye eğilimli hale getirebilir. Uzun vadede, çürükler ve diş eti hastalıkları gibi diş problemleri; uyku bozuklukları ve astımı olan kişilerde akciğer fonksiyonlarında azalma ve semptomlarda şiddetlenme ile ilişkilendirilebilir. Bir çalışmada, hafif uyku apnesi olan ve ana şikayeti horlama olan 20 kişi, yatmadan önce ağızlarını silikon hipoalerjenik bantla kapatarak evde uyku testine katıldılar. Burun tıkanıklığı olanlar ağızlarını bantlamadan önce semptomları hafifletmek için ilaç ve burun spreyi kullandılar. Bu kişilerin yüzde altmış beşi horlama ve tıkayıcı uyku apnelerinde önemli bir iyileşme gördü.
Çoğu durumda, ağız bantlama düşük riskli bir tedavi olarak kabul edilir. Anatomik veya sağlık sorunları nedeniyle burundan düzgün nefes alamayan kişiler ağız bantlamasını rahatsız edici bulabilirken, çoğu insan için acil bir tehlike oluşturmaz. Uzmanlar, yeterince hava alamadıklarında çoğu insanın uyanacağını ve bandı çıkaracağını söyledi. Ancak Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Cerrahisi Şefi Robson Capasso, insanların özellikle burunlarından iyi nefes alamadıklarında ve egzersiz yaparken de dahil olmak üzere uyanıkken ağızlarından nefes aldıklarında doktorlarına danışmaları gerektiğini söyledi. Bandı kendi başına çıkaramayan çocuklarda veya yetişkinlerde ağız bantlama uygulanmamalıdır.
Zararları olabilir
Uzmanlar, asıl endişenin, insanların ağız bantlamasının uyku apnesi gibi solunum bozuklukları için sürekli pozitif hava yolu basıncı veya CPAP makineleri gibi iyi çalışılmış tedavilere bir alternatif olduğunu düşünmeleri olduğunu, bunun uyku yoksunluğuna ve yorgunluğa yol açabileceğini ve bazı kardiyovasküler riskleri artırabileceğini söyledi. Nöroloji ve pediatri profesörü ve Vanderbilt Üniversitesi uyku bölümü direktörü Beth Malow, “Ağızdan solunumu tetikleyen tıbbi bir durum olabilir. Bunu bir doktor rehberliğinde deneyin çünkü ağız bantlayarak bir sorunu maskelemek istemezsiniz" dedi.
Bilmeniz gereken başka neler var?
- Ağız bantlamanın sizin için güvenli olduğundan emin olmak ve tıbbi müdahale gerektirebilecek daha ciddi sorunlar olup olmadığını keşfetmek için bir uzmana danışın.
- Ev tipi bant veya koli bandı kullanmayın. Cilt için tasarlanmış hipoalerjenik bant kullanın. Ağız bantlaması için pazarlanan bantlar bile var.
- Tolerans gösterebileceğinizden emin olmak için ilk olarak uyanıkken deneyin.
Bazı çalışmalar, ağız bantlamanın bazı kişilerde horlama ve hafif uyku apnesine yardımcı olabileceğini gösterse de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Denemeden önce, sizin için güvenli olduğundan emin olmak ve daha ciddi bir durumu maskelemekten kaçınmak için sağlık uzmanınıza danışın.