03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2022 16:52 | Son Güncelleme: 21.03.2022 16:56

Yaşlanma karşıtı kremlerde cıva tespit edildi

15 ülkede yapılan araştımara 271 farklı cilt beyazlatıcı ve yaşlanma karşıtı krem incelendi. Dijital ortamda satılan ürünlerin neredeyse yarısında cıva tespit edildi
Yaşlanma karşıtı kremlerde cıva tespit edildi

Yüzlerce ürün üzerinde yapılan yeni bir analize göre; eBay, Alibaba ve Amazon gibi çevrimiçi platformlarda satılan cilt beyazlatıcı ve yaşlanma karşıtı kremlerin çoğunda tehlikeli seviyede cıva tespit edildi. 15 ülkede satılan 271 ürünü inceleyen The Zero Mercury Working Group'un uluslararası koordinatörü Michael Bender, bu ürünlerin internette hala satılıyor olmasından büyük kaygı duyduğunu, cıvanın müşterilere ciddi zararlar verdiğini belirtti. 

Cıva, cilde renk veren melanini engellediği için ten rengini açan kremlerde kullanılıyor. Ancak cıva zehirlenmesi ciddi sonuçlar doğuruyor. Bunların arasında ciltte döküntüler, böbrek hastalığı ve sinir sistemine hasarlar da var.

Ürünlerde yaptıkları araştırma için “Cıva seviyeleri astronomik” diyen Bender, kremlerdeki cıva içeriğinin 1 ppm’nin çok daha üstünde olduğuna dikkat çekti. Kontamine kremleri en çok Pakistanlı, Meksikalı, Çinli ve Tavyanlı şirketler üretiyor.  Amazon kendilerine ulaşan The Guardian gazetesine, söz konusu olan ürünlerin satışının durdurulduğunu söyledi. Çalışmanın sonuçları, dijital perakendecilerin sattıkları ürünler hakkındaki sorumluluğunun tartışıldığı günlerde geldi.

ABD’deki ürünlerde 1 ppm’ye kadar izin verilirken, AB’deki ürünlerde herhangi bir seviyede cıva bulunması yasak

Amazon gibi şirketler zararlı ürünlerin sorumluluğunu, platformlarını satış için kullanan üçüncü partilere yığıyor. Ancak, bu şirketler “Zehirli ürünlerin satışından farkında olarak kar elde ediyorlar” diyen Bender, dijital alışveriş platformlarının mesuliyetten kaçtığı fikrinde.