25 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2022 10:07 | Son Güncelleme: 11.12.2023 10:11

Yaz saati uygulaması kalp sağlığını etkiliyor

Bilim insanları saatleri bir saat ileri alacak olan ülkeleri uyarıyor. Uykudan azalan bir saat her yıl bu dönemde kalp krizi ve felç vakalarını tetikliyor
Yaz saati uygulaması kalp sağlığını etkiliyor

Amerikan Kalp Derneği farklı bilimsel araştırmaların verilerine dayanarak uyardı: Gün ışığından tasarruf etmek için, saatlerin bir saat ileri alındığı (yani normalden bir saat daha az uyuduğumuz) ilk pazartesi, kalp krizi geçirme riski yüzde 25 artıyor. Buna karşın saatlerin geri alındığı, yani fazladan bir saat uyuma şansına sahip olduğumuz ilk pazartesi ise kalp krizi riski yüzde 21 azalıyor.

Amerikan Kalp Derneği başkanı Donald M. Lloyd-Jones ve kalp araştırmaları profesörü Eileen M. Foell, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada "Yaz saati uygulamasının kalp krizi ve felç riskini neden yükselttiğini tam olarak bilmiyoruz ancak vücudun iç saatindeki değişikliğin buna neden olduğunu tahmin ediyoruz dedi.

Farklı araştırmalara atıfta bulundu

Amerikan Kalp Derneği, bu bir saatlik uyku kaybının potansiyel sağlığı tehdit ettiğini gösteren
birkaç çalışmaya atıfta bulundu. Michigan'da yapılan bir araştırma yaz saati uygulamasına geçildiğinde kalp krizi vakalarında yüzde 24'lük bir artış olduğunu tespit etti. Michigan araştırmasının yazarları, tersine bir saatlik uykunun kazanıldığı sonbahar zamanı değişikliğini takiben salı günü kalp krizlerinde yüzde 21'lik bir azalma olduğunu kaydetti.

Daha önce de benzer bir araştırma yapıldı

Amerikan Kalp Derneği atıfta bulunmasa da Michigan’daki hastanelerin verilerinin incelendiği başka bir araştırmada yaz ve kış saati uygulaması nedeniyle, saatlerin ileri ve geri alındığı ilk günlerin hasta kabul kayıtları ile diğer günlerin kayıtları karşılaştırıldı. Ardışık dört yıllık veri üzerinde yapılan çalışma ile ilgili olarak; araştırmaya liderlik eden Colorado Üniversitesi’nden Dr. Amneet Sandhu, kalp krizi vakalarının en sık pazartesi sabahları meydana geldiğini açıkladı. Sadhu, buna yeni bir haftaya başlamanın stresi ile uyku düzenindeki değişimin yol açtığı söyledi. Bu bileşenlere, gün ışığından faydalanmak için saatlerin ileri alınması nedeni ile bir saat eksik uyuma eklendiğinde, kalp krizi riski önemli oranda yükseliyor.

Motorlu araç kazaları artıyor

Finlandiya'da yapılan bir başka araştırma ise yaz saati uygulamasına geçişten sonraki ilk iki gün içinde inme oranının yüzde 8 daha yüksek olduğunu tespit etti. Long Island'daki Northwell Health acil tıp başkan yardımcısı Dr. Fred Davis, "Uyku sağlığımız için önemlidir ve yaz saati uygulamasıyla ilgili bazı çalışmalar bunu net bir şekilde gösteriyor" dedi.

İşyeri yaralanmalarında artış yaşanıyor

Acil servis başkan yardımcısı "Yaz saati gibi zaman değişiklikleri sırasında, kişinin kalp ritmindeki değişikliklere bağlı olarak odaklanma ve muhakeme bozukluğuna yol açabilecek artan motorlu araç kazaları gördük" dedi.  Aynı araştırmaya göre bu dönemde işyeri yaralanmalarında artış yaşanıyor.

Türkiye'de 2016 yılından bu yana yaz saati kalıcı olarak uygulanıyor. Elektrik Mühendisleri Odası, uygulamanın tasarruf sağlamadığını savunurken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise bugüne kadar yaklaşık 8,3 milyar kilovatsaat tasarruf sağlandığını bunun da yaklaşık 9,2 milyar liraya denk geldiğini açıkladı