27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 11:59 | Son Güncelleme: 13.05.2024 13:15

Yemek yerken telefonla oynayan çocukların obez olma olasılıkları daha yüksek

Yeni bir araştırmaya göre çocukların yemek yerken cep telefonuyla oynamasına ya da televizyon karşısında yemek yemesine izin vermek, obeziteye yakalanmalarına neden oluyor
Yemek yerken telefonla oynayan çocukların obez olma olasılıkları daha yüksek

İlkokullarda 735 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, kahvaltı, öğle veya akşam yemeği sırasında düzenli olarak ekran kullanımı olan çocukların aşırı kilolu olma ihtimalinin yüzde 15 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, ekranların dikkat dağıtıcı etkisi nedeniyle çocukların doyduklarını fark edemediğini bu nedenle de yemeye devam ettiklerini söylüyor.

Venedik'te düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan araştırma, küçük çocukların akıllı telefon kullanımının sağlığa zararlarına ilişkin kanıtlara bir yenisini daha ekledi. Uzmanlar, çocukların küçük yaşlardan itibaren “dikkatli” yeme alışkanlıkları kazanabilmeleri için ebeveynleri yemek masalarının telefonsuz alanlar olmasını sağlamaya ve televizyon karşısında yemek yemekten kaçınmaya çağırdı.

"Ne zaman doyduklarını anlamıyorlar"

Portekiz'deki Minho Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr. Ana Duarte Melo şunları söyledi: “Çocuklar yemek yerken televizyonda ya da cep telefonunda bir şeyler izlediklerinde, yemeyi ne zaman bırakmaları gerektiğini ya da ne zaman doyduklarını anlamıyorlar. Sırf ekranlar dikkatlerini dağıttığı için yemeye devam ediyorlar. Bu toplum için kötü ve çocuklar için tehlikeli bir durum çünkü aşırı kilolu ya da obez olmalarına yol açıyor."

Çalışmaya ilkokullar çağında, yaşları altı ile on arasında değişen 735 çocuk katıldı. Çocuklara ve ebeveynlere son 24 saat içinde yedikleri yiyecekler ve yemek zamanlarında ekrana bakmalarına izin verilip verilmediği soruldu. Bu durum çocukların kilolarıyla karşılaştırıldı ve sosyal ve ekonomik geçmişleri gibi diğer unsurlar dikkate alındıktan sonra bile ekran kullananların aşırı kilolu olma ihtimalinin yüzde 15 daha fazla olduğu tespit edildi.