27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2024 11:38 | Son Güncelleme: 14.05.2024 11:43

Zayıflama iğnesi kullananlara dair yeni araştırma: Kilo kaybetmeseler bile kalpten ölüm riskleri azalıyor

Ozempic veya Wegovy olarak da bilinen Semaglutide ilaçlar, kardiyovasküler hastalık tedavilerine el atmaya hazırlanıyor. Zira araştırmalar bu ilaçları kullanan kişilerin kilo vermeseler bile kalp hastalığından ölme ihtimalini yüzde 20 azaltıyor
Zayıflama iğnesi kullananlara dair yeni araştırma: Kilo kaybetmeseler bile kalpten ölüm riskleri azalıyor

Ozempic veya Wegovy olarak da bilinen semaglutide ile ilgili şimdiye kadar yapılan en büyük çalışma, insanlar kilo vermese bile ilacın kalp hastalıklarından ölümleri yaklaşık yüzde 20 oranında azalttığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları tıbbi uygulamalarda devrim yaratacak bir nitelikte. Venedik'teki Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan sonuçlar, 1990'larda statinlerin piyasaya sürülmesinden bu yana en büyük tıbbi atılım olarak nitelendirildi.

Çalışmanın yazarı Profesör John Deanfield, ilaçların kilo verme üzerindeki etkilerinden bağımsız olarak "kronik hastalıkların altında yatan biyolojiyi hedef aldığının" açık olduğunu söyledi. Bu da ilaçların şu anda onaylanmış oldukları obezite ve diyabetin ötesinde çeşitli durumların tedavisinde kullanılabileceklerini gösteriyor.

17.604 yetişkin incelendi

Birleşik Krallık'taki araştırmaya kalp hastalığı olan ya da kalp krizi veya felç geçirmiş 45 yaş üstü 17.604 yetişkin katıldı. Hepsi aşırı kilolu ya da obezdi ancak hiçbirinde diyabet yoktu. Yarısına haftalık semaglutid enjeksiyonları, geri kalanına ise plasebo verildi. Üç yıl dört aylık deneme süresi boyunca, semaglutid alan grubun kalp krizi, felç veya kalp hastalığından ölüm riski %20 daha düşüktü ve ayrıca vücut ağırlıklarının ortalama %9'unu kaybettiler.

Kilodan bağımsız olarak kalbe fayda sağladı

İlaç, insanların ne kadar kilo verdiğinden bağımsız olarak kalbe fayda sağlamıştır. Deanfield, "Hiç kilo vermeyebilir ya da çok az kilo verebilirsiniz ve yine de aynı kardiyovasküler faydaları elde edebilirsiniz" dedi. Bu durum, ilaçların iştahı bastırmanın yanı sıra, çeşitli kronik hastalıklarla bağlantılı olan iltihaplanma gibi altta yatan biyolojik mekanizmaları da hedef aldığını göstermektedir.

Deanfield, "Bu alternatif mekanizmalar, kan şekeri, kan basıncı veya iltihaplanma üzerindeki olumlu etkilerin yanı sıra kalp kası ve kan damarları üzerindeki doğrudan etkileri veya bunların bir veya daha fazlasının bir kombinasyonunu içerebilir" dedi. Deanfield, Semaglutide'in böbrek hastalığı için faydalarını gösteren araştırmanın yayınlanmasıyla birlikte diğer hastalıkların da bu ilaçlardan faydalanacağını sözlerine ekledi. Kilo verdirici ilaçların Alzheimer ve Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatıp yavaşlatamayacağını bulmak için de denemeler devam ediyor. Novo Nordisk tarafından üretilen Semaglutide, GLP-1 hormonunu taklit ederek çalışan bir nesil anti-obezite ilaçlarının ilkidir.