20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.04.2024 17:01 | Son Güncelleme: 06.04.2024 17:11

Ozempic'in beklenmedik yan etkisi: Sürpriz hamilelikler

Sosyal medyada diyabet veya kilo kaybı için Ozempic veya benzer ilaçları kullanan kadınlar beklenmedik bir yan etkiyi bildiriyor: Sürpriz hamilelikler. Washington Post, kilo verme ilaçları ve hamilelik arasındaki bağlantıya dair çok az araştırma olduğunu vurguladı
Ozempic'in beklenmedik yan etkisi: Sürpriz hamilelikler

Facebook'ta "Ozempic kullanırken hamile kaldım" adlı 500'den fazla üyeye sahip yeni bir grup var. Reddit ve TikTok'taki çok sayıda gönderi, iştahı keserek ve sindirim sürecini yavaşlatarak önemli ölçüde kilo kaybını teşvik eden Ozempic ve benzeri ilaçları kullanırken planlanmamış gebelikleri tartışıyor. Bu ilaçlar "Glukagon benzeri peptid 1" ya da GLP-1 ilaçları olarak biliniyor. Ozempic hamileliğinin ne kadar yaygın olduğu bilinmiyor. Uzmanlar önemli kilo kaybının doğurganlığı etkileyebileceğini söylüyor. Diğerleri, GLP-1 ilaçlarının oral kontraseptiflerin emilimini engelleyerek doğum kontrol başarısızlıklarına neden olabileceğini düşünüyor.

"GLP-1 ile hamile kaldım"

32 yaşındaki Deb Oliviara, 36.000 takipçisi olan TikTok hesabında yaptığı paylaşımda "GLP-1 ile hamile kaldım" dedi. Başka bir videoda daha önce iki düşük ve bir ölü doğum yaşadığını belirtmişti. Michigan'da yaşayan Oliviara, hamile kalmadan önce üç ay boyunca Ozempic kullandığını söyleyerek "Öğrendiğimde üç haftalık hamileydim. Şu anda 3 aylık hamileyim ve bebeğim harika gidiyor" dedi.

Louisville'de yaşayan 29 yaşındaki Paige Burnham Tip 2 diyabet için Ozempic kullanırken yaklaşık 80 kilo vermişti. Bir gezide midesi bulanmış ve bu semptomun ilaçtan kaynaklandığını düşünmüştü. Burnham "Ozempic'in en tipik yan etkisi mide bulantısıydı" dedi. Ancak semptomun aslında hamileliğe bağlı bulantı olduğunu öğrendi. Eşiyle birlikte dört yıl boyunca hamile kalmaya çalıştıkları için bu bir sürprizdi. Ozempic almayı bıraktı ve Mart 2023'te Creed adında sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.

Hamilelik ve GLP-1 ilaçları üzerindeki araştırmalar sınırlı

Ozempic ve benzeri ilaçların hamile kalmak isteyen ya da ilaçları kullanırken hamile kalan kadınlar üzerindeki etkileri hakkında çok az şey biliniyor. Çünlü bu kadınlar ilacın ilk klinik deneylerinden özellikle hariç tutuldu. Ozempic ve Wegovy'yi üreten Novo Nordisk'in sözcüsü, şirketin kilo kaybı için onaylanan semaglutid versiyonu Wegovy'yi kullanırken hamile kalmanın güvenli olup olmadığını değerlendirmek için veri topladığını söyledi.

GLP-1 kullanarak hamile kalan kadınlar arasındaki en büyük endişe, ilacın fetüs için bir risk oluşturup oluşturmadığı. Burnham ve Oliviara gibi kadınlar sağlıklı bebekler doğurduklarına dair güven verici hikayeler paylaşmış olsalar da, doktorlar yedek doğum kontrolü kullanmanın ve hamile kalmanız halinde ilacı derhal bırakmanın önemli olduğunu söylüyor.

Potansiyel riskleri olabilir

İlaçların doğum kusurları, düşük veya gebelikle ilgili diğer olaylar için risk oluşturup oluşturmadığını gösterecek yeterli veri bulunmuyor. Wegovy sözcüsü, ilaç için yapılan hayvan üreme çalışmalarına dayanarak, şirket "hamilelik sırasında semaglutide maruz kalmanın fetüs için potansiyel riskleri olabileceğini" söyledi. Şirket, Wegovy'nin planlanan bir hamilelikten en az iki ay önce kesilmesini öneriyor.