12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2023 16:32 | Son Güncelleme: 10.12.2023 16:33

Herkes yaşlanırken gençleşen 3 adamın günlük rutini

Biri girişimci, biri doktor ve biri bilim insanı. Bu üç adamın ortak noktası yaşlanmayı tersine çevirmeleri. Hepsi yaşlanmayı tersine çevirdiği bilinen stratejileri deniyor. Kendilerini 20 yıl gençleştirdiklerini söyleyen üç adamın günlük rutini bir hayli ilginç
Soldan sağa: David Sinclair, Bryan Johnson, ve Dr. Mark Hyman
Soldan sağa: David Sinclair, Bryan Johnson, ve Dr. Mark Hyman

Son yıllarda genç kalmak ve olabildiğince yaşayabilmek için küçük bir servet ödeyen biyohacker ve uzun yaşam uzmanlarında artış yaşanıyor. İnsanlar sağlıklı beslenmeyi, stresten kaçınmayı, egzersiz yapmayı, erken kalkmayı, sağlıklı içecekler içmeyi, düzenli kan testleri ve vücut taramalarını yaptırmayı ve daha fazlasını bir araya getirerek birkaç sağlıklı yıl daha kazanmayı umuyor. Business Insider, gençleşme konusunda uzman olduğunu düşünen üç kişiyi yakından inceledi.

Biyolojik  olarak 10 yaş daha genç olduğunu iddia eden David Sinclair

Harvard’da biyolog ve yaşlanma karşıtı araştırmacı olan 54 yaşındaki David Sinclair, daha önce biyolojik yaşının kronolojik yaşından 10 yıl daha genç olduğunu söylemişti. Yani vücudu 50’li yaşlardaki birine göre yıpranmamış, daha çok 44 yaşında sağlıklı birine benziyor.

Sinclair, kendi şirketi olan Tally Health’e yaptırdığı bir sürüntü testine dayanarak bu sonuca vardığını belirtti. Tally Health, biyolojik testler için tüketicilerden aylık 130 ila 200 dolar arasında para alıyor. Ancak bazı uzmanlar Tally'ninki gibi tek bir biyolojik yaş testinin, vücudunuzun durumunu asla kesin olarak söyleyemeyeceğine dikkat çekiyor.

İlk biyolojik yaş hesaplayıcıyı icat eden Steve Horvath, günümüzdeki biyolojik yaş testlerinin yalnızca eğlence amacıyla kullanılması gerektiğini söylemişti. Horvath’a göre sonuçlarınızı kilo, kan basıncı ve kolesterolünüz ile karşılaştırmazsanız bu testlerin hiçbir anlamı yok.

Sinclair, günlük rutininde birçok takviye alıyor. Bu takviyelere ek olarak matcha çayı içiyor ve birçok sağlıklı alışkanlığa bağlı kalıyor. Yani alkolden uzak duruyor, bitkisel besleniyor ve mümkün olduğunda aralıklı oruç tutuyor. Ayrıca uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak için ayakta durmasını sağlayan bir masa kullanıyor. Stres seviyelerini düşük tutuyor ve günün belli kısımlarını sessiz geçiriyor.

Dr. Mark Hyman, vücudunun 20 yaş daha genç olduğunu söylüyor

Massachusetts’teki UltraWellness Merkezi'nin kurucusu Dr. Mark Hyman 64 yaşında. Ancak biyolojik yaşının yirmi yıl daha genç, yani 43 civarında olduğunu söylüyor. Hyman daha önce yaptığı açıklamalarda eklem ağrıları, zihin bulanıklığı ve kronik hastalıklar gibi yaşlanmayla birlikte gelen birçok sağlık sorununun aslında yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebileceğini veya tersine çevrilebileceğini söylemişti.

Hyman, uzun ömür için iyi beslenme ve egzersize önem veriyor. Güne sabahın 6’sında 20 dakikalık farkındalık meditasyonu yaparak başlıyor ve ardından kahve içiyor. Sırt ağrısına yardımcı olmak ve kas geliştirmek için kuvvet antrenmanı egzersizleri yapıyor ve ardından 40 derecelik sıcaklıkta üç dakikalık duş alıyor. Paleo ve vegan diyet uygulayan Hyman, bir dizi takviye almayı da ihmal etmiyor.

Bryan Johnson, organlarının 17 ila 37 yaşlarında olduğunu söylüyor

Venmo şirketinin kurucusu Bryan Johnson 46 yaşında. Ancak akciğerlerinin biyolojik yaşının 18, kalbinin 37, cildinin 28, diş etlerinin 17 yaşında olduğunu öne sürüyor. Hyman ve Sinclair gibi Johnson da bitki bazlı bir diyet uyguluyor ve her gün egzersiz yapıyor.

Her gün sabah 5’te kalkarak bir dizi takviye ve ilaç alıyor. Günlük kalori miktarını 1977 ile sınırlı tutuyor ve her ay kan testi, MR ve kolonoskopi yaptırıyor. Johnson, genç kalma uğruna her yıl yaklaşık 2 milyon dolar harcıyor.