04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 17:24 | Son Güncelleme: 28.11.2023 17:43

Mükemmel cilt için ne yemeli?

Uzmanlara göre cildinizi iyileştirmek ve yaşlanmayan bir cilt için işe kozmetik mağazalarından değil mutfaktan başlamalısınız
Mükemmel cilt için ne yemeli?

Çok sayıda beslenme uzmanı, diyetisyen ve dermatolog, İngiliz DailyMail.com’a, mükemmel cilt için eksiksiz bir beslenme reçetesi verdi. Diyetisyen Jamie Nadeau, “Sağlıklı, nemli bir cilt için vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlar açısından zengin gıdalara öncelik verilmeli' diyor.

Domates ve turunçgiller önemli

'Renkli meyve ve sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar, ayrıca yağlı balıklar cilt sağlığı için her zaman gerekli. Domates ve turunçgiller gibi C Vitamini açısından yüksek olanlar önemli. Ayrıca somon, yaban mersini ve fındık yemeyi de tavsiye ediyorum çünkü bunların hepsi genel cilt sağlığına son derece yardımcı. Özellikle somon mükemmel bir seçim. Yalnızca protein açısından değil, aynı zamanda antiinflamatuar omega-3 yağ asitleri açısından da zengin. Aynı zamanda cilt sağlığı için önemli bir antioksidan olan E vitamini kaynağı.’

Baklagiller, kinoa ve yulaf


Bir başka diyetisyen Steph Grasso , C, A ve E vitaminlerini içeren gıdaları öneriyor. Grasso, avokado ve balık gibi E vitamini içeren gıdaların 'nemin korunmasına yardımcı olduğunu', yumurta, tatlı patates ve mangonun ise 'cilt hücresi üretimi ve onarımı için önemli' olan A vitamini içerdiğini anlatıyor. Ayrıca yaraların ve iltihapların iyileşmesine yardımcı olabileceği için, çinko açısından zengin yiyecekler öneriyor. Bunlar baklagiller, kinoa ve yulaf.

Nemlenme için Ceviz ve sardalya 

Dermatolog Dr. Leah Ansell ise “A, C ve E vitaminleri cilt sağlığı için önemli ancak tek başına her şeyin cevabı değiller. Aslında mucizevi bir şekilde sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlayacak hiçbir yiyecek veya içecek yok” diyor. “'Çok fazla somut veri olmasa da, serbest radikal hasarıyla mücadele etmeye ve kolajen oluşturmaya yardımcı olacak genel ilkeler, sağlıklı cildi optimize etmek isteyenler için de bir rehber. Yani kemik suyu, A, C, E vitaminleri ve folat açısından zengin meyve ve yeşil sebzeler seçeneklerden bazıları. Özellikle cildin nemlenmesini teşvik edecek gıdalara odaklanmayı düşünüyorsanız ceviz ve sardalya gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar tüketin. Bunlar cildin doğal bariyerini güçlendiriyorlar. Çevresel stres faktörlerine karşı koruyucu bir kalkan görevi görüyor ve ciltten su kaybını önleyerek daha nemli, dolgun bir cilt sağlıyor. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdalar arasında yağlı balıklar (somon, sardalye, ton balığı, hamsi), keten tohumu, chia tohumu, ceviz, kenevir tohumu var. Buna avokado ve zeytinyağını da ekleyebiliriz.”

"Anahtar sıvı alımı"

Elbette, genç görünen bir cilde sahip olmak söz konusu olduğunda susuz kalmamak ve su içeriği yüksek gıdalar tüketmek son derece önemli. Anahtar sıvı alımı. Dolayısıyla su içmek nemli ve parlak bir cilt için her şeyden önce geliyor. Suya, elektrolitler ve meyve ve sebzeler gibi sıvı açısından zengin besinler eklenebilir. Örneğin salatalık, portakal, hatta biber.

"Kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği ve badem"

Sağlık koçu Sam Garcia da 'Chia, keten tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, badem, ceviz, avokado, yumurta ve fasulye, günlük salatalarınıza ekleyebileceğiniz kolay malzemeler. Hepsi de cildin nemlenmesini artırmak için mükemmel seçenekler’ diyor.

"Çikolata, korkulacak bir şey değil"

Hem Grasso hem de Nadeau'ya göre çikolata, cilt sağlığı açısından korkulacak bir şey değil. “Her ne kadar bazı şehir efsaneleri çikolatanın sivilceye neden olabileceğini söylese de bu her zaman doğru değil. Elbette burada sütlü çikolatadan bahsetmiyoruz. Çikolata ve cilt sağlığı düşünüldüğünde esas olan kakaonun kalitesi ve içeriği… Kakao, cilde potansiyel faydalar sağlayabilecek flavonoidler ve antioksidanlar içerir. Kakao içeriği ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla flavonoid içerir. Ciltle ilgili potansiyel faydalar elde etmek için en az yüzde 70 veya daha fazla kakao içeriğine sahip bitter çikolatayı tercih edin. Bitter çikolata antioksidan bakımından da zengin. Bazı araştırmalar cildinizin UV ışınlarına daha fazla dayanmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.”

"Tam yağlı süt ürünlerinden şaşmayın"

Dermatologlara göre sivilceye yatkın cilde sahip olanlar, tam yağlı olmayan süt ürünlerinden uzak durmalı”
“Sivilce konusunda yapılan çalışmalar, az yağlı süt ürünleri ve işlenmiş karbonhidratların (örneğin beyaz ekmek, makarna, tatlılar) tüketilmesinin sivilceleri daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor.
Pizza ya da çikolata gibi yağlı yiyecekler sivilceleri daha da kötüleştirmez. İşlenmemiş karbonhidratlar, tam yağlı süt ürünlerinden şaşmayın. Peynir altı suyu ile yapılan protein tozlarından kaçınmanızı ve akneye daha yatkın hastalar için cildi optimize etmek amacıyla yağsız proteinler tüketmenizi öneriyoruz.”

Diyetisyenlerin iki de uyarısı var. Birincisi alkollü içecekler cildinizin susuz kalmasına neden olur, en azından azaltmak gerek. Ve elbette mükemmel cilt için güneşten korunmak şart.

Domates aynı zamanda biyoaktif bileşenleri nedeniyle yaşlanma karşıtı özelliklere de sahip olabilen bir besin. Karotenoidler, domateslerde bulunan biyoaktif bileşikler. Likopen, domatesin antioksidan özelliklerini oluşturan başlıca karotenoidlerden biri. Hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Bu yüzden yaşlanmaya ve UV ışınlarına karşı koruma sağlamak amaçlı dermatolojik ürünlerde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bu biyoaktif bileşenleri vücudunuza en iyi şekilde almanın farklı yolları var. 'Likopen yağda çözünebilir ve ilave yağlarla birleştirildiğinde vücutta en iyi şekilde emilir. Emilimini artırmak için domatesleri zeytinyağıyla tüketin.