08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.12.2023 10:59 | Son Güncelleme: 30.12.2023 10:59

Uzun yaşamın sırrı yalnızca egzersiz olabilir mi?

Takviyeler, özel diyetler ve farklı tedavilerle uzun ömürlü olmanın peşindeyiz. Peki ya uzun ömrün sırrı sandığımızdan daha basitse? Wall Street Journal, egzersizin hastalıkları önlemede etkili olduğunu yazdı
Uzun yaşamın sırrı yalnızca egzersiz olabilir mi?

Uzun yaşamı araştıran bilim insanları onlarca yıl boyunca yaşlanmayı yavaşlatacak sihirli bir ilaç bulmaya çalıştı. Çok sayıda araştırma, henüz hiçbir ilacın ömrünüze daha fazla yıl ekleyecek kapasitesinin olmadığını gösteriyor. Ancak en azından şimdilik çözüm oldukça basit: Daha fazla hareket edin. Egzersizle uyarılan kas ve kemik büyümesi, yaşlı yetişkinlerin rahat hareket etmesine, az yorulmasına ve düşmelerden meydana gelen ölümlerin azalmasında önemli rol oynuyor. Düzenli egzersiz, Alzheimer, kanser, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi yaşa bağlı bazı hastalıkların gelişme riskini azaltabilir.

Egzersiz ve yaşlanma araştırmacısı Nathan LeBrasseur, 2021'de egzersizin hücre yaşlanmasını azalttığını gösteren çalışmanın ortak yazarı oldu. Hücrelerimiz yaşlandıkça bölünmeyi bırakır ve bu durum da yaşa bağlı birçok hastalığa neden olur.

Peki ne kadar egzersiz yapmalıyız?

Araştırmacılara göre halihazırda aktif hareket eden kişilerin herhangi bir miktar fiziksel aktivite yapması ömrünü uzatmaya yeterli olabiliyor. Sağlık kurumları yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmasını öneriyor. Yaklaşık on yıl boyunca 650 binden fazla yetişkine ilişkin veriyi analiz eden bir araştırma ekibi, hareketli olanları hareketsiz olanlarla karşılaştırıldığında ömürlerinin 1,8 yıl arttığını keşfetti. Üstelik bu kişiler sağlık kurumlarının önerdiği aktivite süresinin yarısını gerçekleştiriyordu. Haftada yaklaşık beş ila sekiz saat egzersiz yapanlar ortalama 4,2 yıl daha uzun yaşıyor. Araştırmanın başyazarı Steven C. Moore, "Yaptığımız egzersizin süresi ve dakika başına kaç yıl kazandığımız açısından bakıldığında bu çok büyük bir kazanç” dedi.

Tenis de yaşlanmayı önlüyor

2012 yılında PLOS Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, aktif ve orta derecede obez olanların, normal kilolu ancak hareketsiz olanlara kıyasla 3 yıl daha uzun yaşadığını buldu. Fiziksel aktivite ve ölüm oranlarını inceleyen daha yeni araştırmalar da bu bulguları destekledi. Egzersiz yapmak, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmek, iltihabı azaltmak ve insülin duyarlılığını artırmak gibi yollarla yaşlanmanın gecikmesini sağlıyor. Araştırmacı Moore’un Moore'un fiziksel aktivite türleri ve ölüm riski üzerine yaptığı ortak çalışmada tenis, squash veya raketbolun yanı sıra koşma ve yürümenin de büyük faydalara sahip olduğu bulundu.

Bilişsel işlevlerle bağlantılı

Egzersiz hafızanıza ve öğrenme yeteneğinize de yardımcı olabilir. Wisconsin Üniversitesi sinir bilimci Ozioma Okonkwo, orta yoğunlukta egzersizin, bilişsel işlevlerle bağlantılı olan beyindeki kan akışının ve beyin glikoz metabolizmasındaki artışın bağlantılı olduğunu söyledi.

Uzun yaşam araştırmacısı Dr. Christin Glorioso “Egzersiz bilimsel literatürün tartışmasız olduğu birkaç şeyden biridir” dedi. Evinin yakınındaki San Francisco Körfezi'nde koşan, yürüyüş yapan ve bazen de yüzen Glorioso, egzersizin kısmen ailesinde görülen Alzheimer hastalığını önlemeye yönelik olduğunu söyledi. LeBrasseur, kuvvet antrenmanının özellikle ileri yaştaki insanlar için önemli hale geldiğini söyledi.