05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 15:33 | Son Güncelleme: 19.03.2024 15:39

Yeni araştırma: Aralıklı oruç tutanların kalp hastalığından ölme olasılığı daha yüksek

Sadece günün belli saatlerinde yemeye odaklanan aralıklı oruç son yıllarda daha popüler hale geldi. Ancak yeni bir araştırma aralıklı oruç yaparken gerçekten dikkat edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Zira bulgulara göre aralıklı oruç tutan bazı kişilerin kalp hastalığından ölme olasılığı yüksek
Yeni araştırma: Aralıklı oruç tutanların kalp hastalığından ölme olasılığı daha yüksek

ABD'de düzenlenen Amerikan Kalp Derneği sunulan yeni araştırma aralıklı orucun tüm öğünleri sadece sekiz saat veya daha kısa sürede yemeyi içeren popüler bir versiyonuna odaklandı. Bu versiyon genellikle günlük en az 16 saatlik bir oruçla sonuçlanıyor. Çalışma, ABD genelinde 2003'ten 2018'e kadar takip edilen 20.000 yetişkinin beslenme alışkanlıklarına ilişkin verileri analiz etti. Sekiz saatlik beslenme planına uyan kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin, her gün 12 ila 16 saat boyunca yemek yiyen daha geleneksel bir beslenme düzenini takip eden kişilere kıyasla yüzde 91 daha yüksek olduğunu buldular.

Kronik hastalar ve kanser hastaları için de risk var

Bilim insanları, bu artan riskin halihazırda kronik bir hastalık ya da kanserle yaşayan kişiler için de geçerli olduğunu tespit etti. Mevcut kardiyovasküler hastalığı olan ve zaman kısıtlı beslenme düzenini takip eden kişilerin kalp hastalığı veya felçten ölme riski yüzde 66 daha yüksekti. Bu arada kanser hastası olanların, günde en az 16 saat yemek yeme süresini takip eden kanser hastalarına kıyasla, zaman kısıtlı bir diyet uyguladıklarında hastalıktan ölme olasılıkları daha yüksekti.

Çalışmanın başyazarı Victor Wenze Zhong araştırmanın özellikle mevcut kalp rahatsızlıkları veya kanseri olanlar olmak üzere uzun süre aralıklı oruç tutan kişilerin son derece dikkatli olmaları gerektiğini gösterdiğini söyleyerek "Şu anki kanıtlara dayanarak, insanların ne yediğine odaklanmak, yemek yedikleri zamana odaklanmaktan daha önemli görünüyor" diye ekledi. Veriler, zaman kısıtlı beslenmenin kişinin sağlık risklerini neden artırdığını açıklayamıyor.

Yağsız kas kütleleri daha az

Ancak araştırmacılar, sekiz saatlik bir zaman diliminde yemek yiyip 16 saat boyunca aç kaldıkları 16:8 zaman kısıtlı beslenme düzenini takip eden kişilerin, günün daha uzun sürelerinde yemek yiyen kişilere kıyasla daha az yağsız kas kütlesine sahip olduklarını bulmuşlardır. Bu durum, JAMA Internal Medicine'de yayınlanan ve üç ay boyunca zaman kısıtlamalı bir diyet uygulayan kişilerin, aralıklı oruç tutmayan kontrol grubuna kıyasla daha fazla kas kaybettiğini ortaya koyan önceki bir klinik çalışma ile uyumludur.

Yaşlandıkça kasları korumak önemlidir. Sizi düşmelere ve sakatlığa karşı korur ve metabolik sağlığınızı artırabilir. Zhong araştırmaların düşük kas kütlesine sahip olmanın, kalp hastalığından ölme riski de dahil olmak üzere daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ancak bulguların kesin olmadığını vurguladı.

Çalışmada neden-sonuç ilişkisi eksikliği var

Çalışma, zaman kısıtlı beslenme ile artan ölüm oranı arasında bir korelasyon olduğunu ortaya koydu ancak neden ve sonuç ilişkisini gösteremedi. Örneğin, gıda alımını günde sekiz saatlik bir süreyle kısıtlayan kişilerin, kalp hastalığından ölme olasılıklarının artmasını açıklayabilecek başka alışkanlıklara veya risk faktörlerine sahip olmaları mümkün. Bilim insanları ayrıca çalışmanın kendi bildirdikleri diyet bilgilerine dayandığını belirttiler. Katılımcıların yemek yeme sürelerini her zaman doğru bir şekilde bildirmemiş olmaları mümkün.