19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 01.08.2022 15:32 | Son Güncelleme: 02.08.2022 12:14

Bodrum'da Manş buluşması: Aysu Türkoğlu, Fazıl Say konserinde

Manş'ı geçen en genç Türk olmayı başaran Aysu Türkoğlu'nun bir hayali daha gerçek oldu. Bodrumlu yüzücü hayranı olduğu ve eserleriyle antrenman yaptığı Fazıl Say ile buluştu. Merhum Şevket Sabancı anısına düzenlenen resitalde Aysu alkışlarla sahneye çıktı
Fazıl Say ve Aysu Türkoğlu
Fazıl Say ve Aysu Türkoğlu

Manş Denizi'ni geçen en genç Türk olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşanan Aysu Türkoğlu'nun bir hayali daha gerçek oldu. 21 yaşındaki yüzücü antrenmanlarında, uyurken hatta Manş Cehennemi'ni geçerken eserlerini dinlediği Fazıl Say ile buluştu.

Fazıl Say ve Aysu Türkoğlu Şevket Sabancı Parkı'ndaki resital öncesi bir araya geldi. Sanatçının resital öncesi son hazırlıklarını yaptığı kuliste gerçekleşen ve basının alınmadığı kısa görüşmede Fazıl Say Aysu'yu tebrik etti ve "Türkiye'ye büyük moral oldun" dedi.

"Bir tutku olsun yeter ki"

Konserin ardından Instagram hesabından bir paylaşım yapan Fazıl Say şu ifadelere yer verdi: "Manş denizini yüzen Aysu’yu konserde sahneye çağırdım, yanımıza sandalye çektik, çok sevdiği Chopin Nocturne’ü yanımda dinledi konserde. Türkiye’nin kuşkusuz azimli, çalışkan, hedefleri olan genç nesile ihtiyacı var. Bu gençler, bu karışık dünyada, yalın kılınç yola koyuluyor, bir dünyada tek başına, olsun…
Enseyi karartmayalım. Her şey zaten tek başına yola çıkmakla başlıyor. Bir tutku olsun yeter ki…

Takdim Yekta Kopan'ın

Resitalin takdimini Oksijen yazarı Yekta Kopan yaptı. Kopan, merhum Şevket Sabancı'nın yaptığı hayır işlerini ve Bodrum'a kattıklarını anlattıktan sonra, Şevket Sabancı'nın eşi Hayırlı Sabancı da bir konuşma yaptı. 

Hayırlı Sabancı: Fazıl Bey'i Şevket adına da dinleyeceğim

Hayırlı Sabancı konuşmasında "Turgutreis'in hayatımızda büyük bir yeri oldu. Şevket ile birlikte büyük bir aşkla bağlandık buraya. Şevket Sabancı Parkı, Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Evi, Hayırlı Sabancı Anadolu Lisesi, Hayırlı Sabancı Spor Salonu hep bu aşkın sonucunda ortaya çıktı'' ifadelerini kullandı.

Sabancı kısa süre önce babası Ahmet Say'ı kaybeden Fazıl Say'a başsağlığı dileyip "Fazıl Bey'i Şevket adına da dinleyeceğim" dedi. Konuşmanın ardından Fazıl Say büyük alkışlar eşliğinde sahneye çıkıp resitaline "Babam Ahmet Say" adlı eseriyle başladı. Resitalde, Hayırlı-Şevket Sabancı çiftinin oğlu Pegasus Havayolları'nın kurucusu Ali Sabancı ile ailenin diğer fertleri ve yakın dostları da vardı.

Resitalde tatsızlık

Resitalin nispeten küçük bir alan olan Şevket Sabancı Parkı'nda yapılması ve katılımın ücretsiz olması nedeniyle sıkıntı yaşandı. Parka giremeyen küçük bir grubun ıslıklı protestosu üzerine Fazıl Say seslendirdiği üçüncü eser olan Ayışığı Sonatı'nın ardından ayağa kalkıp "Sayın Belediye Başkanı protokolde mi? Bu şartlarda konserin devam edemeyeceğini hepimiz biliyoruz" diyerek sahnenin arkasına geçti. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da hemen sahne arkasına gitti. 10 dakikalık bir aranın ardından büyük alkışlarla yeniden sahneye gelen Fazıl Say, Ahmet Aras'ın onayıyla dışarıdaki herkesi resital alanına davet ederek "Sahneye de gelsinler, nereye gelmek isterlerse gelsinler. Dışarıda kalmaları haksızlık" dedi. Bunun üzerine dışarıda kalan küçük grup parka girdi ve protokol sıralarındaki boş sandalyelere oturdu. Say, büyük alkışların ardından "Ayışığı Sonatı'nı bir kere daha kendim için çalayım" diyerek resitale devam etti. Ünlü sanatçı daha sonra "Ayışığı Sonatı'nı bir konserimde ilk kez iki defa çalıyorum" dedi.

Aysu'dan sonra kızgınlığı gitti

Say, daha sonra Aysu Türkoğlu'nu sahneye davet etti. Alkışlarla sahneye gelen Aysu, Say'ın isteğiyle getirilen sandalyeye oturdu ve Yekta Kopan'ın soruları üzerine Manş geçişiyle ilgili kısa bilgiler verdi. Mikrofonu alan Fazıl Say Aysu'ya "Şimdiye kadar hep kayıtlarını dinliyordun. Şimdi canlı dinleyeceksin. Hangi eser bu" diye sordu, Aysu "Nocturne" cevabını verince Şevket Sabancı Parkı alkışlarla inledi. Say, sahnede sandalyede oturan Aysu'nun eşliğiyle Nocturne'ü seslendirdi.

Aysu'nun sahneye gelişinden sonra baştaki kızgınlığını üzerinden atan Fazıl Say "Kavgayla başladı jazzla bitirelim, tatlıya bağlayalım. Bir daha dışarıda kalanların nümayişini duymayayım, gördüğünüz gibi konsantrasyon gerektiren bir iş yapıyoruz burada" dedi. Ardından Türk Marşı'nın kendi jazz yorumunu ve Summertime'ı seslendirdi.

Sabancı Ailesi istekte bulundu

Fazıl Say resitalin sonlarına doğru tekrar mikrofonu alarak "Sabancı Ailesi'nin benden özel bir isteği oldu ve bu istek beni çok mutlu etti. Atatürk için bestelediğim 'Yürüyen Köşk' eserimi seslendirmemi istediler" dedi ve kısaca Yalova Köşkü'nün hikayesini anlattı. Ardından da 4 bölümlü eserin ilk bölümünü seslendirdi.

Piyanonun tuşu ilk kez kırıldı

Ardından Hayırlı-Şevket Sabancı'nın kızı Emine Sabancı Kamışlı sahneye gelip Fazıl Say'a çiçek takdim etti. Say'ın bu sırada "Piyanonun bir tuşunu kırdım, bu da ilk kez oluyor" demesi salonu kahkahalara boğdu.

Say resitalin kapanışında kızı için bestelediği "Kumru" adlı eserini seslendirdi.

Manş denemesi öncesi Fazıl Say sözleri

Aysu Türkoğlu Fazıl Say'a olan hayranlığını 15 Temmuz tarihli Oksijen Gazetesi'nde Devrim Devecioğlu söyleşisinde şu sözlerle anlatmıştı: Sabahla akşam antrenmanı arasında öğlen uyurum, ful arkada Fazıl Say açıktır. Uyurken bile besleniyorum ondan çünkü… Hatta gece bile Fazıl Say’ın playlist’ini açıp yatıyorum, o kendi kendine bitiyor. Mesela geçen yıl vize alamayıp gidemediğimiz için çok çökmüştüm. Bir hafta boyunca yataktan kalkmadan sadece Fazıl Say’ın Nocturne yorumunu dinledim.

Tam Manş’ın ortasında yorulup kaldığın bir anda sana destek mesajı atarmış?

Uçulur herhalde… Ama sadece Fazıl Say değil, hiç tanımadığım, bilmediğim bir insan da bana destek mesajı atsa o da benim için çok etkili olur. Denizin ortasında kimseyi görmesem de birilerinin bana inandığını bilmek beni hep daha çok yüzmeye motive eder mutlaka…