12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 09:41 | Son Güncelleme: 02.05.2023 11:01

FABİSAD’ın düzenlediği 9. GİO ödülleri sahiplerini buldu

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği’nin (FABİSAD) dokuzuncusunu düzenlediği GİO Ödül Töreni, 29 Nisan Cumartesi akşamı, Pera Müzesi’nde gerçekleşti
Pelerin ve Hançer - Ömer Burak Önal
Pelerin ve Hançer - Ömer Burak Önal

Damla Karakuş

Cumartesi akşamı Pera Müzesi’nde gerçekleşen ve sadece FABİSAD üyelerinin, yazarlarının ve yarışmacıların katılımına açık olan 9. GİO Ödül Töreni heyecanlı bir atmosfer oluşturdu. Ödüle adını veren Giovanni Scognamillo’nun torunu Dimitri’nin tiyatral konuşması gecenin en özel anlarından biriydi. Türkiye’nin fantazya ve bilimkurgu sanatları alanını güçlendirmek için çalışan derneğin ödüle başvuran isimlerini tanımak ve eserlerinden pasajlar dinlemek de seyircisini besledi. Küçük ve kendi içinde sıcacık bir alan sunan tören, Pera Müzesi’nin eşsiz ambiyansıyla birleşince biz katılımcılara unutulmaz bir anı bıraktı.

GİO Ödülleri, fantazya, bilimkurgu ve korku türlerinin Türkiye’de tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyor. 12 yıldır Türkiye’de tüm fantazya ve bilimkurgu sanatlarını temsil eden ilk ve tek dernek olarak varlığını sürdüren FABİSAD, kurdukları hayalleri sanata dönüştürenlere 9 yıldır GİO Ödülleri’ni veriyor. Bu yılki ödül töreni 29 Nisan Cumartesi akşamı, Pera Müzesi’nde gerçekleşti.

Fantazya ve bilimkurguda ilk ve tek dernek

Türkiye’nin fantazya ve bilimkurgu alanlarında faaliyet gösteren ilk ve tek derneği olarak 2011 yılında hayal gücünün seçkin bir kullanımıyla verilen tüm yapıtların ve bunların üreticilerinin bir araya gelmesi için kurulan FABİSAD; hayal gücünün sanat akımları olan fantazya, bilimkurgu ve korku türlerinde üreten yazar, sanatçı, editör, çevirmen ve bilim insanları dahil tüm üreticilere açık bir meslek birliği olarak varlığını sürdürüyor. Söz konusu türlerin günümüzde altın çağını yaşadığının altını çizen derneğin alanına, edebiyattan sinemaya, çizgi romanlardan video oyunlarına kadar geniş bir sahada üretilen yapıtların çoğunluğu giriyor. Hayal kurmak özgürleştirir mottosu ve mavi Anka logosuyla yola çıkandernek; ödüller, eğitimler, paneller, etkinlikler düzenleyerek sanatçıları bir araya getiriyor, yayınlar yapıyor ve hayal gücü adına çalışmaya devam ediyor. Çünkü FABİSAD’a göre gençlerin en çok ihtiyacı olan şey, kalıpların dışında düşünmek ve hayal güçlerini geliştirmek.  

“Hayal gücü ve yaratıcılık bir güçtür”

FABİSAD Başkanı Barış Müstecaplıoğlu “Bu sene 9.’sunu düzenlediğimiz GİO Ödülleri'nin sanatımızda ve ülkemizde hayal gücünün ve yaratıcılığın gelişimi için değerli bir katkı olduğuna inanıyoruz. Hayal gücü ve yaratıcılık bir toplumun gelişimi ve iyileşmesi için olmazsa olmaz bir itici güçtür. Çünkü ancak hayal edebildiğimiz şeyleri gerçeğe dönüştürebiliriz ve düşleyebildiğimiz değişimler için mücadele edebiliriz. FABİSAD olarak tüm hayal gücü dostlarını bu yolculukta bize yol arkadaşı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Roman ödüllerine damgasını vurdu

Bu yıl 65 romanın başvurduğu ve bunlardan 14’ünün ön elemeyi geçerek uzun listeye girmeye hak kazandığı GİO Roman Yarışması’nda, bilimkurgu türündeki Kurbağa Adası adlı romanıyla Selim Erdoğan birincilik ödülüne değer bulundu. Bu yıl birinciyi seçmekte bir hayli zorlanan jüri, yine bilimkurgu türündeki Güneşi Yanında Taşıyan Adam adlı romanıyla Gülbike Berkkam’a Jüri Özel Ödülü’nü verdi. Hakan Bıçakcı, Sabri Gürses, Sevin Okyay, Sezgin Kaymaz ve Pelin Batu’dan oluşan roman jürisinin gerekçeli karar metni şöyle:

Selim Erdoğan’ın Kurbağa Adası adlı romanı, yarattığı dünyayı ayrıntılı bir şekilde tasvir ettiği ve bu ayrıntıları ince bir işçilikle ele aldığı için başarılı bulunmuştur. İstanbul’un olası distopik geleceklerinden birinde bir ailenin hayatta kalma mücadelesini ele alan roman, bizi çevre ve iklim felaketlerini sosyal sonuçlarıyla birlikte düşünmeye sürüklüyor. Gülbike Berkkam’ın Güneşi Yanında Taşıyan Adam adlı romanı, nüktedan ve sağlam bir dille, farklı bir bilimkurgu hikâyesi anlatmayı başarmış. Yapay Zekanın yaratacağı bir dünyada insani ilişkilerin, sevgi ilişkilerinin yaşayacağı dönüşümleri kendine has bir atmosfer içinde kurgulayan yazar, klasik makine-insan ilişkisinin geleceğine canlı karakterlerle yeni bir bakış katmış.  Her iki kitabın da bilimkurgu tarihimizde kalıcı bir yere sahip olacağını düşünüyoruz”

Ayrıca İnsanlık Deneyi romanıyla Erbuğ Kaya, Ve Diğer Kutsal Şeyler romanıyla Selim Bektaş ve Efsun Sokağı 137 romanıyla Şeref Atak da Başarı Ödülü aldı.  

İllüstrasyon ödülü Pelerin ve Hançer’e

GİO İllüstrasyon Ödülü’nün bu yılki sahibi de Pelerin ve Hançer adlı eseriyle Ömer Burak Önal oldu. Yıldıray Çınar, Devrim Kunter, Melike Acar, Korkut Öztekin ve Sümeyye Kesgin’den oluşan İllüstrasyon Jürisi’nin birinci seçilen esere ilişkin gerekçeli kararı şöyle: 

“Değerlendirmemiz sırasında yaratıcılık, teknik hâkimiyet, görsel kompozisyon oluşturma duyarlılığı, temel desen bilgisi, dinamik figür kullanımı ve sanatsal anatomi bilgisi gibi kriterler üzerine odaklanarak seçimimizi yaptık. Yukarıda saydığımız kriterler doğrultusunda, bu seneki FABİSAD Fantastik İllüstrasyon yarışmasının birincisi olarak seçtiğimiz eser Ömer Burak Önal’ın Pelerin ve Hançer adlı çalışmasıdır.” 
Ölümlü adlı çalışmasıyla Murat Çalış, Upload ile Erişcan Türk, Braindead ile Halil İbrahim Karasu ve Bovem The Runner ile Oğuzhan Çetin ise Başarı Ödülü’ne değer bulundu. 

Öykü ödülü Bizden Geriye Kalanlar’a

Gio Ödülleri’nde Yayımlanmamış Öykü dalında ise Bizden Geriye Kalanlar adlı öyküsüyle Ceyda Özçelik, birincilik ödülüne değer bulundu. Altay Öktem, Ceyhan Usanmaz, Çağan Dikenelli, Göktuğ Canbaba ve Gülşah Elikbank’tan oluşan öykü jürisinin Başarı Ödülü’ne değer bulduğu isimler ise şöyle: Zamanın Karanlık Çizgisi öyküsüyle Elif Kalay, İskender ile Barbaros öyküsüyle Melih Eker, İnsani Kusur ile İhsan Cihangir ve Rende Uçuşu ile Şükriye Seçil Sis

Roman birincisine Umman tatili

Sunuculuğunu müzik yazarı Güven Erkin Erkal ile oyuncu Biğkem Karavus’un yaptığı GİO Ödül Töreni’nde sponsorlara da plaketleri takdim edildi. Bu yıl Roman Ödülü sponsoru, Umman’ın en önemli tatil beldelerinden biri olan Salalah’taki 5 Yıldızlı Fanar Hotel & Residences oldu. Roman Yarışması’nın birincisi Selim Erdoğan, Fanar Hotel & Residences’tan bir haftalık ve iki kişilik tatil kazandı. Pera Müzesi, 9. Gio Ödül Töreni’nin mekân sponsoru ve Bey Giyim de Etkinlik Sponsoru olarak katkıda bulunurken, 9. GİO Ödülleri’nin diğer sponsoru ise bilgisayar oyunu firması Frostline Games’di.