05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2023 08:59 | Son Güncelleme: 02.05.2023 11:18

Hollywood'da grev kararı: Diziler tehlikede, zarar milyar dolarları bulabilir

Yayın platformlarıyla anlaşamayan senaristler bugün itibariyle rest çekti. Hollywood'da 15 yıl sonra başlayan grev; yeni dizileri, gece şovlarını ve sonbahar filmlerini vuracak. Süreç uzarsa 2,4 milyon kişiye istihdam sağlayan sektördeki zararın milyar dolarları bulacağı tahmin ediliyor
Hollywood'da grev kararı: Diziler tehlikede, zarar milyar dolarları bulabilir

Senaristlerle yayın platformları arasında ücret anlaşmazlıkları çıkmaza girdi. Amerika Yazarlar Birliği (WGAW) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği arasındaki görüşmeler grev kararıyla sonuçlandı. Hollywood 6 hafta süren görüşmelerin ardından bugünden itibaren tarihinin en büyük ikinci grevini yaşayacak. Sendika yönetiminden yapılan açıklamada "Adil bir anlaşma yapma niyetiyle müzakere etmemize rağmen stüdyoların tekliflerimize verdiği yanıtlar, yazarların karşı karşıya olduğu varoluşsal kriz göz önüne alındığında tamamen yetersiz kaldı. İşgücüne kapıyı kapattılar ve yazarlığı tamamen serbest bir meslek olarak görmeye başladılar. Böyle bir anlaşma bu üyeler tarafından asla kabul edilemez" denildi.

Kasım 2007'de başlayan son grev Şubat 2008'e kadar 100 gün sürmüş ve 37 bin işi de etkilemişti. 15 yıl önceki karar Kaliforniya ekonomisine 2.1 milyar dolara mal olmuştu. 

11 binden fazla üyesi olan Amerika Yazarlar Birliği'nin (WGA) kararı birçok dizinin yapım ve yayın sürecini zora sokacak. Dijital yayın platformları bu sezonun çekimlerini çoktan bitirmiş durumda ancak grev kararı bugünlerde devam eden gelecek sezon çalışmalarını, gece şovları, gündüz kuşağı dizilerini etkileyecek.

Ekonomik kriz

Grev, her iki tarafın da mali sıkıntı içinde olduklarını söyledikleri bir döneme denk geliyor. Senaristleri/ yazarları kullanan, şovları üreten medya ve teknoloji şirketlerinin birçoğu hisse senedi fiyatlarında düşüşler gördü ve bu durum işten çıkarmalar da dahil olmak üzere derin maliyet kesintilerine yol açtı.

Film/televizyon yazarlarını temsil eden 10 bin üyeli sendika Writers Guild of America (WGA) senaristler için 600 milyon dolarlık ekstra yardım talep ediyor.

Müzakerelerde yönetim tarafını Amazon (AMZN), Apple (AAPL), CBS (VIAC), Disney (DIS), NBC Universal, Netflix (NFLX), Paramount Global, Sony (SNE) ve CNN'in ana şirketi Warner Bros Discovery'yi temsil eden Alliance of Motion Pictures and Television Producers (AMPTP) temsil ediyor. Ancak birçoğu sadece yazarlıkla geçinemeyen senaristler, sektörün geleneksel yayın ve kablolu programcılıktan yayın hizmetlerine kayması nedeniyle azalan iş fırsatları ve bazı gelir kaynaklarının kaybından muzdarip.

20 bin kişi işsiz kalabilir

WGA'nın tüm üyeleri şu anda çalışmıyor olsa da, grev yakında dizi ve film setlerindeki binlerce diğer çalışanı da işsiz bırakabilir. Grevin sektörün yanı sıra Güney Kaliforniya ve New York gibi diğer bazı bölgelerin ekonomileri üzerinde de geniş çaplı etki bırakması bekleniyor. AMPTP'nin bir tahminine göre, senaristlerin üretimi durdurması halinde 600 kadar yapımda çalışan 20 bin kadar kişi işsiz kalabilir.

Dijital yayın platformlarının yükselişi

2007 grevi, çoğunluğu Güney Kaliforniya'da olmak üzere tahmini 2 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtı. Enflasyona göre ayarlandığında bu rakam bugün yaklaşık 3 milyar dolara ulaşıyor. Son grevin sona ermesinden bu yana geçen 15 yılda sektör kökten değişti. Bu değişiklikler, 2020'de pandeminin ilk haftalarında yapılan son müzakere turundan bu yana hızlandı. Dijital yayın platformlarının yükselişi, izleyicilerin hem televizyon programlarını hem de filmleri tüketme şeklini değiştirdi ve stüdyolar buna yanıt vermek için iş modellerini değiştirdi.

Senaristler/yazarlar geleneksel olarak, yazdıkları bir dizi sendikasyonda veya temel kablolu yayında tekrar yayınlanmak üzere satıldığında ek ücret alıyor. Bu yıllar boyunca pek çok yazar için önemli bir gelir kaynağı oldu. Ancak yayın hizmetleri için orijinal içerik oluşturduklarında; bugünkü sözleşmelerde anlamlı bir ek gelir elde etmeleri pek olası değil.

Yeni içerik kaygısı süreci kısaltabilir

Dijital platformların yeni içeriğe olan açlığı, grevin yapım programlarını etkilemeye başlamasının o kadar uzun sürmeyebileceği anlamına da geliyor. Normalde sonbahar sezonunun başlamasıyla birlikte yayınlanması gereken dizilere önümüzdeki birkaç ay boyunca ara verilirdi. Ancak günümüzde yapımlar geçmişe kıyasla yıl boyunca devam ediyor.

Birçok yayın hizmeti henüz karlı olmasa da, stüdyolara abonelerin aylık ücretlerinden bir gelir kaynağı sağlayarak, onları yayın veya kablolu kanallarda tekrar yayınlama ihtiyacından dolayı kaybedilebilecek reklam gelirlerine daha az bağımlı hale getiriyor.

Platformlar ayrıca, yeni dizileri beklerken müşterilerini en azından geçici olarak memnun edebilecek devasa bir eski içerik stokuna sahip.