Türkiye ve dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olan, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet Han’ın biyografisinin minyatür sanatı ile anlatıldığı Fatihname sergisi, 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında İstanbul Lale Müzesi’nde seyirciyle buluşacak.
Algan Sanat Grubu tarafından hazırlanan sergide yer alan eserler, belgeler ve gerçek bilgilere dayanarak ülkemizin en değerli tarih uzmanlarının bilgi ve denetimleri ışığında hazırlanıyor; eserlerdeki tüm detay ve çizimler döneminin konjonktür ve teamüllerine uygun yapılıyor ve tamamı içerik, anlatım ve görsel olarak birer akademik referans niteliği taşıyor.
İstanbul Lale Vakfı hakkında
İstanbul Lale Vakfı, Türkiye genelinde lalelerin yaygınlaştırılması, lale türlerinin araştırılarak çoğaltılması, ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, bilinirliğinin artırılması ve üretiminin geliştirilmesi; lalenin Türk kültür ve sanat hayatındaki yerinin araştırılması ve bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları ve eserleri tanıtmak, sergilemek amacıyla 2016 yılında kuruldu. İstanbul Lale Vakfı, adı ile özdeşleşen Emirgan Korusu sınırlarındadır.
Vakıf, 1871-1878 yılları arasında Emirgan Korusu’nda inşa edilen köşklerin müştemilatı olarak kullanılan binada yer almaktadır. 19.yy’ın ikinci yarısında Sultan Abdülaziz bugün Emirgan Korusu olarak bilinen bu alanı Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya vermiştir. Köşklerin alt tarafında kalan yapı at ahırı, hizmetlilerin ve lojistik ihtiyaçlarının karşılandığı, içinde çamaşırhane, mutfak, ekmek fırını ve benzeri birimlerden oluşan bir yapı olduğu düşünülmektedir. Vakıf bünyesinde yer alan Müze’de, lalenin bir çiçek olarak gelişiminin yanı sıra Osmanlı’dan günümüze bir desen olarak yer almasının örneklerini görmek mümkün.
Sergi, 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında İstanbul Lale Müzesi’nde gezilebilir.