İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçtiğimiz yıl Kadiköy’de açılan Müze Gazhane'de sergilenen bir çizim sosyal medyada tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı Danışmanı İsmail Cesur, sosyal medyadan "Bu sözüm ona sanat eseri için kim izin verdi?" diyerek İBB’yi eleştirdi.
Merhaba @ibbBeyazmasa
— Ismail Cesur (@icesur) May 15, 2022
Bu sözümona sanat eserinin adı nedir? Kim hangi sebeple yapılmasına izin verdi? Kime yaptırıldı? Ne kadar para ödendi?
Cevap vereceğinizi sanmıyorum ama yine de soralım. https://t.co/TYOOpSsbzA
Ardından AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak ise tepkilere neden olan görselin kaldırıldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Kadak, yaptığı açıklamada "Kamuya açık, çocukların da girdiği alanda sergilenen malum rezil çizim bugüne kadar Müze Gazhane'deydi. Az önce yerinde kontrol ettik, "tepkiler üzerine" çizimi kaldırmışlar. Darısı kirli zihniyetlerinin başına…" dedi.
Kamuya açık, çocukların da girdiği alanda sergilenen malum rezil çizim bugüne kadar Müze Gazhane’deydi. Az önce yerinde kontrol ettik, “tepkiler üzerine” çizimi kaldırmışlar. Darısı kirli zihniyetlerinin başına… pic.twitter.com/fLo6wxGMNw
— Rumeysa Kadak (@RumeysaKadak) May 15, 2022
Pikselleşme nedeniyle kaldırıldı
Özellikle sosyal medya üzerinde tartışmalar devam ederken İBB, Gazhane Müze’deki görselin kendileri ile ilgisi olmadığını, 19-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Cartoon İstanbul Karikatür ve Mizah Festivali’ne Gazhane’nin ev sahipliğini yaptığını ancak eserleri festivali organize edenlerin seçtiğini açıkladı.
Festivalin organizasyon ekibi de görselin İBB ile ilgisi olmadığını söyleyerek şu bilgileri paylaştılar: “Festival alanına birçok çizim geliyor, hepsi deneniyor ancak İBB içeriğe karışmıyor. Zira görselin kağıtta duruşu ile duvardaki çıkışı arasında farklar olabiliyor. Söz konusu görsel de tepki çektiği için değil, pikselleşme nedeniyle oluşan görüntü sorunu nedeniyle kaldırıldı.”
“İnsanların gitmekten vazgeçmesini istemiyorum”
Tartışmalara konu olan görsel ise çizer Ersin Karabulut’a ait. Karabulut görseli 3 yıl önce Fransız bir derginin Korku özel sayısı için çizdiğini söyledi: “Türkiye’de Uykusuz tarafından çıkan yeni yol ekinde de yayınlandı. Son olarak monsterland ismiyle bir NFT haline getirdik"
Ersin Karabulut sosyal medyadan gelen tepkilerle ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi: “Festivalin iyi geçmesini istiyorum. İlk defa Türkiye’de bu büyüklükte bir çizgi festivali düzenleniyor. Bu yüzden de konunun büyüyerek festivale gidecek insanların gitmekten vazgeçmesine sebep olmasını istemiyorum. Bu ülkede bazen böyle şeyler oluyor"
Ünlü çizerler bir arada
19-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Cartoon Fest’te Türkiye’nin tanınmış usta karikatüristleri, mizah yazarları, 30’dan fazla resimli roman yayıncısı aynı çatı altında bir araya geliyor. Aileleri, çocukları ve gençleri çizgi dünyasının içinde bir araya getirecek festival 30 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek. Festivalde eserleri yer alacak çizerlerden bazıları ise şöyle: Selçuk Erdem, İrfan Sayar, Bülent Arabacıoğlu, Memo Tembelçizer, Cengiz Üstün, Tuncay Akgün, İpek Özsüslü, Feyhan Güver, Cihan Ceylan, Oky, Sönmez Karakurt, Cem Dinlenmiş, Cem Güventürk, Bahadır Boysal, Serkan Altuniğne, Öznur Kalender, Mesut Ekener, Mahmut Karatoprak, Salih Salı, Gürcan Özkan, Behiç Pek.