25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.05.2022 10:25 | Son Güncelleme: 24.05.2022 10:41

Morgan Freeman'ın Rusya'ya girişi yasaklandı

Morgan Freeman, Rusya'ya girişi yasaklanan 963 ABD'liden biri oldu. 'Kara Liste’ye girme gerekçesi ise 2017 yılında çekilen bir videoda yaptığı açıklamalar. Freeman o kayıtta Rusya'yı, ABD'de 2016 yılında yapılan ve Trump'ın kazandığı seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı
Morgan Freeman'ın Rusya'ya girişi yasaklandı

Oyuncu Morgan Freeman da, Rusya'ya girmesi yasaklanan 963 Amerikan vatandaşı arasında yer aldı. Kremlin'in Kara Listesi'ne giren oyuncu, artık Rusya'ya giriş yapamayacak. Kararın sebebi ise Freeman'ın 2017 tarihli bir videosuna dayanıyor. 

The Committee to Investigate Russia (Rusya'yı Denetleyen Komite) adlı organizasyon için çekilen videoda yer alan Freeman, Rusya'yı 2016 Başkanlık Seçimleri'nde ABD'nin iç ilişkilerine ve demokrasisine karışmakla eleştirmişti. Videonun yönetmeni Rob Reiner da Kremlin'in Rusya'ya girmesi yasaklanan Amerikalılar listesine girdi. Morgan Freeman'ın yanı sıra Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve ABD eski First Lady’si Hilary Clinton da listede yer alıyor.

Morgan Freeman kimdir?

Kendine has düzgün, derin sesiyle ve anlatımdaki becerisi ile tanınan Freeman, 2005 yılında Milyonluk Bebek filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandı. Street Smart, Bayan Daisy'nin Şoförü, Esaretin Bedeli ve Yenilmez filmleriyle Akademi adaylığı elde etti. Kariyerine sayısı film ve ödül sığdıran Morgan Freeman, sadece 9 yaşındayken oyunculuğa attı.

12 yaşında ödül kazandı

Okul tiyatrosunda başrolde oynayan Freeman, 12 yaşındayken eyalet çapında bir drama yarışması kazandı. 1955'te Broad Street Lisesi'nden mezun oldu ve Jackson State Üniversitesi'nden gelen kısmi drama bursunu reddederek Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'ne katıldı. Orduya katıldıktan dört yıl sonra Los Angeles, California'ya taşındı. 1960'ların başında Pasadena Playhouse'da oyunculuk dersleri ve San Francisco'da dans dersleri aldı. Bu dönemde New York'ta da yaşadı ve 1964 Dünya Fuarı'nda dansçı olarak çalıştı. Aynı sene The Pawnbroker filminde figüran olarak oynayarak sinema hayatına başladı.

Another World dizisiyle tanındı

İlk itibarlı filmi 1971’de çekilen Who Says I Can’t Ride a Rainbow? olmasına rağmen, Amerikan medyası tarafından daha önceleri pembe dizi Another World ve daha sonraları çok daha önce ayrılması gerektiğini söylediği PBS’in çocuklar için çektiği The Electric Company’deki rolleri sayesinde tanındı.

3 Akademi adaylığından sonra ödül

1994 yılında The Shawshank Redemption filminde oynadığı rolle alkış topladı. Aynı yıl 44. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde jüri üyesi olarak görev aldı. Aynı zamanda Robin Hood: Prince Of Thieves, Unforgiven, Seven ve Deep Impact gibi filmlerdeki performansıyla kariyerinde zirve yaptı.  Aday olarak gösterildiği üç ödülden sonra (En iyi yardımcı oyuncu olarak Street Smart ve en iyi oyuncu olarak Driving Miss Daisy ve The Shawshank Redemption) Million Dollar Baby filmindeki rolüyle 77. Akademi Ödül Töreninde En Yardımcı oyuncu Ödülünü kazandı.

Sesiyle öne çıktı

Freeman belirgin ses tonuyla aranan bir seslendirme sanatçısı haline geldi. 2005 yılında tek başına iki filmin, War of the Worlds ve Akademi Ödülü sahibi belgesel film olan March of the Penguins’in seslendirmesini gerçekleştirdi.

Morgan Freeman ve Christian Bale / Kara Şövalye (2008)

Eleştirmenlerden tam not alan ve gişede büyük başarı sağlayan Batman Begins ve 2008 yapımı The Dark Knight filmindeki Lucius Fox rolü kadar başarılı bir performans sergiledi. 2007 yılında Rob Reiner’ın yönettiği The Bucket List filminde Jack Nicholson ile birlikte kamera karşısına geçti. 2008 yılında Freeman, Frances McDormand ve Peter Gallagher ile birlikte başrolü paylaştığı, Mike Nichols tarafında yönetilen Country Girl ile Broadway’e döndü.

Freeman, 1994'te Esaretin Bedeli filminde canlandırdığı Ellis Boyd Red Redding ile hafızalara kazındı

Zaman zaman Nelson Mandela’yı konu alan bir film yapmak istedi. İlk girişiminde Mandela’nın otobiyografisi olan Long Walk To Freedom eserini senaryolaştırmak istedi fakat neticelendiremedi. 2008 yılında piyasaya sürülen John Carlin'in Düşmanla Oynamak: Nelson Mandela ve Bir Ulusu Meydana Getiren Oyun isimli kitabının haklarını satın aldı. Clint Eastwood yönetmenliğinde Matt Damon ile birlikte kamera karşısına geçti.

Filmde Freeman Nelson Mandela'yı canlandırırken Matt Damon ise rugby takımı kaptanı Francois Pienaar'ı Keller canlandırdı. 2009 yılının temmuz ayında New York’daki Radio City Music Hall’deki Nelson Mandela anısına düzenlenen konserinin sunucularından biriydi.

Uçak merakı

Freeman 65 yaşında özel pilot lisansı elde etti. Aralarında Cessna Citation 501 ve çift motorlu Cessna 414 uçaklarının bulunduğu üç adet özel uçağı vardır. 2007 yılında uzun mesafeli Emivest SJ30 satın aldı.

Restoranı ve blues kulübü var

Son olarak Hitman's Wife's Bodyguard filminde rol alan Freeman; Charleston, Mississippi’de ve New York’ta yaşıyor. Usta oyuncunun ortağı olduğu ve yönettiği Madidi isimli bir restoranı ve Ground Zero isimli blues kulübü bulunuyor.