25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2022 16:06 | Son Güncelleme: 29.11.2022 16:08

Tony Cragg’in Runner heykeli İstanbul Modern’in yeni müze binasında

Çağdaş heykel sanatının en özgün ve yenilikçi isimlerinden Tony Cragg’in 6 metrelik yapıtı açılışı heyecanla beklenen İstanbul Modern’in yeni müze binasının giriş platformunda yerini aldı
Tony Cragg’in Runner heykeli İstanbul Modern’in yeni müze binasında

Yapıtları dünyanın önde gelen müze ve sanat kurumlarının koleksiyonunda sergilenen Tony Cragg Runner adlı heykelini İstanbul Modern’e uzun süreli ödünç verdi. Cragg, Runner heykeliyle “katı bir yüzeyin altında içsel bir yaşam olduğunu göstermek, bu enerji ve hareketi algılanabilir kılmak” istiyor.

İstanbul Modern, Cragg’i daha önce Beyoğlu’ndaki geçici mekânında ağırlamıştı. Biçim, renk ve malzemenin sınırlarını zorlayarak yeniden tanımladığı heykel sanatına getirdiği çeşitlilikle çok katmanlı bir zenginlik sunan sanatçının yapıtlarından bir seçki, 2018’de İnsan Doğası adlı sergide izleyiciyle buluşmuştu.

Yeni müze binasının simgelerinden olacak

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “Müzemizin yeni binasının açılışı öncesinde Tony Cragg’in uzun süreli olarak İstanbul Modern’e ödünç verdiği bu heykel bizleri gururlandırdı. Üretimleri her kuşağın merak ve ilgisiyle karşılanan Cragg’in bu yapıtının İstanbul Modern’in yeni müze binasının simgelerinden biri olacağına inanıyorum” dedi.

Renzo Piano imzalı yeni müze binası

İstanbul Modern’in yeni müze binası, dünyanın dört bir yanındaki kentlerde simgeleşmiş müze ve kültür-sanat kurumlarının mimarisinde imzası olan Renzo Piano tarafından tasarlandı. İstanbul Modern'in 2004’te Karaköy’de kapılarını açtığı 4 no'lu Antrepo ile aynı konumda inşa edilen yeni müze binası, 10.500 metrekarelik kullanım alanına sahip.

Uluslararası standartlarda bir müze olarak izleyiciyi merkezine alan İstanbul Modern’in yeni binası, sergi salonları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane, tasarım mağazası, etkinlik alanları, kafe ve restoranıyla sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. İstanbul Modern’in kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ile ana sponsor Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edilen yeni müze binasının 2023’ün ilk çeyreğinde açılması planlanıyor.