26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 05.11.2022 21:57

Troya hırsızından bir ‘kahraman’ çıkar mı?

Troya’yı kazan ve çıkan eserleri kaçıran Schliemann 200’üncü doğum gününde yeniden tartışılıyor. Özellikle Financial Times yazarı Robin Lane Fox’un geçen haftaki yazısında çizdiği “sevimli hırsız” portresi dikkatimizi çekti. Hayatını Troya’ya adayan 3 bilim insanına Schliemann’ı sorduk
Heinrich Schliemann’ın Troya’daki son fotoğrafı.  Osman Hamdi Bey (oturanlar arasında ortada),  Wilhelm Dörpfeld (ayakta ortada).
Heinrich Schliemann’ın Troya’daki son fotoğrafı. Osman Hamdi Bey (oturanlar arasında ortada), Wilhelm Dörpfeld (ayakta ortada).

Financial Times köşe yazarlarından Robin Lane Fox, geçen hafta kaleme aldığı “Heinrich Schliemann: Macerasever, hırsız, kahraman?” başlıklı yazısında bu yıl 200’üncü yaşı kutlanan Heinrich Schliemann’ı anlatıyor. Zira pandemide yazmaya başladığı Homeros ve eseri Ilias (İlyada) hakkındaki kitabının da sonuna gelmiş Fox. Kitap, yakında piyasada olacak.

Bilindiği gibi Schliemann, Troya antik kentini ilk kazan Alman amatör arkeolog. Ticaret hayatını bıraktığında kendini Homeros’un şiirlerini tarihsel olarak doğru olduğunu kanıtlamaya adıyor. Şöyle diyor Fox: “Alman kamuoyunda ‘Kahraman’ Schliemann, profesyonel arkeolog dünyasının gözünde bir vandal, yalancı, hayalperest ve hırsız. Zira Troya’da bulduğu objeleri dönemin Osmanlı hükümetinden izin almaksızın çıkardı. Hatta sonraki buluntuları ‘oraya ait olduğunu düşündüğü’ Atina’ya taşıdı. Homeros üzerine yazarken Schliemann’a tepki gösterdim ama aynı zamanda ona hayran oldum” diyor Fox. Sonrasında iyi bir filolog olmasını ve tarihe olan tutkusunu anlatıp “sevimli bir hırsız” portresi çiziyor.
Peki ya öyle mi? Bilim insanları bu görüşe ne diyor?