Geçtiğimiz temmuz ayı içinde Reha ve Mutlu Akçakaya ve küratör Derya Yücel’in davetiyle Bolu’nun Elmalık Köy’ünde bulunan Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi’ndeydim. Reha ve Mutlu Akçakaya’nın ikiz kızlarından biri Yeşim, geçtiğimiz yıl, henüz 21 yaşındayken yaşama veda etmiş. Akçakaya çifti kızlarının ardından Yeşim’in hastalığıyla başlayan ve ortaokul ve lise yıllarında devam eden sanat yapma tutkusunu yaşatmak ve genç sanatçılara destek olmak adına Elmalık Köyü’ndeki aile evlerini sanatçı misafir evine dönüştürmeye kara vermişler ve yolları değerli meslektaşım Derya Yücel ile kesişmiş. Aile ve Yücel kısa bir süre içinde evi hem bir atölyeye hem de genç sanatçılar için bir yaşam alanına dönüştürmüşler. Böylece Yeşim’in hastalığıyla başlayan ve son zamanlarına kadar devam eden tutkusu başka gençlerin sanat tutkusu ile sürecek.
Yeşim, bu yaşamda nefes alabildiği her anı okuyarak, gezerek ve üreterek geçirir. Resim, desen, illüstrasyon gibi üretimleri ve yazıları hastalığına rağmen kesintisiz devam eder. Onun ardından öğrencisi olduğu VKV Koç Lisesi’nde yapıtlarının yer aldığı solo sergisi, mayıs ayında açılır.
Şimdi ailesi, yaşarken Yeşim’in de arzusu olan misafir evi projesini hayata geçirdi. Doğanın içinde, Yeşim’in de çocukluğunda çok sevdiği bu yerde artık genç sanatçılar misafir ediliyor.
Genç sanatçılara yönelik atölye imkanı
Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi resim, heykel, fotoğraf ve video sanatı başta olmak üzere birçok farklı disiplinden üretim yapan genç sanatçıları Bolu’da ağırlayarak özel ve özgür bir çalışma ortamı sunmayı hedefleyen bir misafirlik programı. Genç sanatçıların çalışmalarını sürdürmeleri için 6 hafta süreli bir alan desteği sağlayarak farklı şehirler arasında kalıcı bağların oluşmasını desteklemeyi amaçlayan Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi, gençlere Bolu’nun eşsiz doğası ve kültürel zenginlikleri ile buluşma imkânı sunuyor. Programa destek verecek olan sanat profesyonelleri ile sanatçıların araştırma, üretim, proje ve sergileme süreçlerinde rehberlik ve destek sağlamayı hedefleyen program, gençlere açık bir atölye imkânı sunarken iş birliği yapılacak kurumlarla diyalog halinde düzenlenecek açık atölye günleri, sanat söyleşileri, yerel zanaatçılarla tanışma, çevre gezileri gibi etkinliklerle de desteklenen bir programı da içeriyor.
Derya Yücel proje danışmanlığında ve Cihat Alim Sarı koordinatörlüğünde gerçekleştirilen misafir sanatçı programındaki ilk edisyonun 6 sanatçısı, Sesimiz Ol Platformu sanatçıları arasından seçilmiş. Ben oradayken Zehra Tezdönen ve Eylül Meryem Söylemez misafir evinin sanatçılarıydı. Zehra Mardin’den, Eylül ise Gaziantep’ten gelen iki genç sanatçı.
Eylül Meryem Söylemez 2000 yılında Gaziantep’te doğmuş. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinde Resim Bölümünü 2022 yılında tamamlamış. 2023 yılında Selçuk Üniversitesi’nde Formasyon Eğitimi almış. Kişinin iç dünyasında yaşadığı kimlik çatışmaları ve benlik arayışını eserlerine yansıtan sanatçı manifestosunda şu düşünceyi benimsediğini yazıyor: “İnsan hangi dil, din, ırk ve cinsiyete sahip olursa olsun, o yalnızca kendiyle var olur. Duygu, düşünce, içinde yaşadığı karmaşa ve kendi renk ve dokularıyla bir bütündür. Hangi renk ve dokuya sahip olursa olsun…”
1997 Mardin doğumlu Zehra Tezdönen ise Dicle Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği bölümünden mezun olmuş. Tezdönen, çalışmalarında yaşadığı bölgenin örf adetlerini, renklerini, imgelerini, hikayelerini tek bir kelimeye ya da bir harfe indirgeyerek resimlerine, heykellerine, enstalasyon çalışmalarına ve performans çalışmalarını aktarıyor. Ayrıca, daha önce Mardin'de psikosanat atölyeler kurup dezavantajlı bireylerle birlikte sanat terapi üzerine çalışmalar gerçekleştiren sanatçı, sanatını süreç olarak görmekte ve böylece kendisini iyileştiren, geleceğe hazırlayan bir alan açtığını düşünüyor…
Yeşim’in hayalleri ve tutkusunu başka genç sanatçılarınkine mayalanıyor
Yeşim Akçakaya sanatçı evinde çalışmalarını yakında görme fırsatı bulduğum Zehra da Eylül de Yeşim’in anısına saygıyla ve onunla bağ kurarak işler üretmişler. Bir yandan ev ve içine yerleştiği doğa bir yandan Yeşim… Elmalık Köy’ündeki bu ev, Yeşim’in hayalleri ve tutkusunu başka genç sanatçılarınkine mayalıyor.
Hem ülkemizde hem de dünya da sanatçı misafir evlerinin farklı modelleri var. Yeşim’in anısına gerçekleştirilen bu program ve ev bir yandan olageliş sebebiyle çok özel bir yandan da bu tür desteklerin tek bir ailenin kaynak ve çabasıyla da mümkün olabileceğinin kıymetli bir örneği. Zaman içinde geliştirilecek programıyla sanat alanından pek çok kişiyle verimli işbirlikleri yapabileceğini düşünüyorum. Daveti için Derya’ya ve şahane ev sahiplikleri için Reha Bey ve Mutlu hanıma, sanatçılar Eylül ve Zehra’ya çok teşekkür ederim.
Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi’nde 6 sanatçının yer aldığı ilk edisyonun diğer misafir sanatçıları ise şöyle: Baran Aykutbay, Hatice Alper (22 Nisan – 3 Haziran) - Ahmet Hakan Akkuş, Duygu Erkılınç (12 Ağustos – 23 Eylül)