08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2024 11:51 | Son Güncelleme: 27.03.2024 13:57

Reuters yazdı: İstanbul'daki seçimi Kürt seçmenler etkileyecek

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre pazar günü gerçekleşecek yerel seçimlerde İstanbul'da sonuçları Kürt seçmenler etkileyecek. DEM Parti adayı anketlerde geride kalırken, Kürtlerin çoğu muhalefetin kazanması için Ekrem İmamoğlu'na oy vermeyi düşünüyor
Reuters yazdı: İstanbul'daki seçimi Kürt seçmenler etkileyecek

Anketörlere göre pazar günü gerçekleşecek seçimlerde Kürtlerin büyük bir kısmı İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nu destekleyecek. DEM Parti yanlısı seçmenler, iktidarı şaşırtan ve İstanbul'da AK Parti'nin 25 yıllık iktidarını sona erdiren 2019 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasında çok önemli bir rol oynadı. Bu aynı zamanda muhalefete son beş yılda iktidarda kritik bir dayanak sağladı. 

DEM Parti adayı anketlerde geride

Ancak muhalefetin geçen yıl Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı oylamasında Erdoğan karşısında aldığı ağır yenilgi, siyasi manzarayı değiştirdi ve DEM seçmenlerini ikiye böldü. İstanbul'da anketler Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İmamoğlu ile AK Parti'li rakibinin başa baş gittiğini, DEM Parti adayının ise geride kaldığını gösteriyor. Bu durum Kürt parti destekçilerini bir ikilemle karşı karşıya bıraktı; kalpleriyle mi yoksa akıllarıyla mı oy vermeliler? 

"Kafaları karışık ve kararsızlar"

DEM destekçilerinin yüzde 40'ının İmamoğlu'na oy vereceğini belirttiğini söyleyen SAMER'den Yüksel Genç'e göre "Kafaları karışık ve kararsızlar. Partilerinin adayına oy vermeyi düşünüyorlar ama AK Parti'nin kazanmasını istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Yaklaşık yüzde 10'luk sandalye oranıyla parlamentonun üçüncü büyük partisi olan DEM, terör bağlantıları olduğu iddiasıyla açılan bir davada kapatılma ihtimaliyle karşı karşıya olan HDP'nin halefi konumunda. 

Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına katılan emekli Mehmet Fatih Sütçü, "Diyarbakır gibi bir ortamda DEM'e oy vermek gerektiğini düşünüyorum ama İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na oy verirdim" dedi. Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun, DEM ile ana muhalefet partisi CHP'nin İstanbul'un bazı bölgeleri üzerinde anlaşmaya vardığını, bunun da DEM seçmeninin İmamoğlu'nu desteklemesini kolaylaştırdığını ve seçmenlerin yaklaşık yarısının bu yönde eğilim gösterdiğini aktardı.

DEM'in İstanbul belediye başkan adayı Meral Danış Beştaş taktiksel oy kullanma fikrini reddetti. Bir röportajında "Bizim çağrımız insanların bize oy vermesidir. Her partinin kendi siyasetini yürütmek gibi temel bir görevi olduğuna inanıyorum" dedi.