09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2024 10:10 | Son Güncelleme: 11.04.2024 10:14

Hafta sonu için İstanbul rehberi (12- 14 Nisan)

Hafta sonunda evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Uykusuz Bir Rüya, pop müzikseverler için Sıla ve sinemaseverler için ise Omen: İlk Kehanet filmi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (12- 14 Nisan)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen tiyatro oyunları:

  • Obie ödüllü İsveçli yazar Jonas Hassen Khemiri 2012’de kaleme aldığı Kardeşlerimi Arıyorum, Barış Gönenen'in yönetmenliğinde 12 Nisan'da Ara Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, Stockholm’de yaşanan bir terör saldırısından sonra şehirdeki göçmenlerin bir gecede değişen hayatlarını ironik, delicesine komik ve şok edici sert bir şekilde anlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Berkay Ateş’in kaleme aldığı ve oynadığı, Yiğit Sertdemir’in rejisini üstlendiği Uykusuz Bir Rüya, Salim, 13 Nisan'da Inspera Bodrum Kültür Sanat'ta seyirciyle buluşuyor. Oyunda, ailesi tarafından amcasının kebapçı dükkanında çalışmak üzere Adana’dan İstanbul’a gönderilen Salim’in başına gelenler anlatılıyor.

Haftanın tek kişilik performansları;

  • Georg Büchner'in 1836 yılında yazmaya başladığı tahmin edilen, ölümüyle yarım kalan tiyatro oyunu Woyzeck, Şükrü Veysel Alankaya ve Serdar İnan'ın yorumuyla 14 Nisan'da KATS Sahne'de seyirciyle buluşuyor. İnsanın ilkel öfkesi ve onun uçurumları için bir arayış olarak seyircinin kendisiyle empati kurmasını istediği oyunda Serdar İnan tek kişilik performans sergiliyor.

  • Ernest Hemingway'in kaleme aldığı; Levend Öktem'in tek kişilik performansıyla İhtiyar Adam Ve Deniz, 14 Nisan'da Tatbikat Sahnesi Ankara'da seyirci karşısına çıkıyor. İhtiyar bir balıkçı olan Santiago, denizden 84 gündür eli boş dönüyor. 85. Gün tıpkı ilk günkü umutlarla açıldığı denizde, av-avcı ilişkisi üzerinden insanın var olma arzusunu anlatırken, kendisi, eski görkemli zamanlarının hatırasıyla artık aklını bulandıran yalnızlığından nasıl kaçmaya çabaladığını gösteriyor.

Haftanın deneysel oyunları:

  • Ali Tunç’un yönetmenliğinde sahnelenen; oyuncuları Bahar Seki, Egemen Ulutaş, Seray Üstündağ, Mehmet Avcu ve Egemen Cıgal’ın ortak katkısıyla metne dönüşen Werther Etkisi; 13 Nisan'da Altkat Sanat'ta seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, Antigone, Macbeth ve Nora gibi birkaç klasiği andıktan sonra, onlarla şimdinin düzleminde vedalaşıyor ve oyuncuların aile / okul / toplum aksında kendi geçmişlerini seyirciyle buluşturuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Ayta Sözeri, büyüleyici sahne performansıyla 12 Nisan'da Cosmos Theatre sahnesinde Antalyalı müzik severlerle buluşuyor.

  • Pop müziğin güçlü seslerinden Sıla, en sevilen şarkılarıyla 12 Nisan'da Günay Restaurant sahnesinde İstanbullularla buluşuyor.
  • Canavar Banavar, Afordisman Salihins ve Galvaniz Gelbiraz akustik gitarları, şıkı şıkıları ve kafalarına estiği gibi muhabbetleriyle dinleyenleriyle yıllardan beri buluştukları yere; şarkılarının içine çekmeyi bekleyen Büyük Ev Ablukada Akustik Matine, 14 Nisan'da Ses Tiyatrosu'na geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Büyüleyici sesi ve romantik şarkılarıyla son dönemin en çok dikkat çeken isimlerinden Sena Şener, 13 Nisan’da Jolly Joker Ankara sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Gülsin Onay'ın Birce Polat harika bir piyanist! dediği genç sanatçı Birce Polat, Eczacıbaşı Kompozisyon Yarışması Jüri Birincisi besteci-piyanist Bogatay Köprülü ile birlikte Mozarthaus’un sihirli atmosferinde Ankaralı müzikseverler ile buluşuyor. 12 Nisan'daki bu Kış Masalı konseri Mozart, Mendelssohn ve Schubert’in solo piyano eserlerinden oluşan bir seçkiden oluşuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Omen serisinin orijin hikâyesini anlatan Omen: İlk Kehanet filmi 12 Nisan'da vizyona giriyor. Bill Nighy, Ralph Ineson, Charles Dance'nin baş rolleri paylaştığı film, kiliseye hizmet etmek üzere Roma’ya gönderilen genç bir Amerikalı kadının kendi inancını sorgulamasına sebep olan bir karanlıkla karşılaşması sonucu yaşanılanları konu ediniyor.
  • Sarp Bozkurt, Asuman Dabak, Sedef Şahin'in oynadıkları, Recep Akdağ'ın yönettiği komedi filmi Bodrum Seferi, 12 Nisan'da vizyona giriyor. Film, rüyalarına giren yeri gazete ilanında görmesiyle yola koyulan bir adamın başına gelen olayları konu ediyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • 1979 yılından beri İzmirli pizza severlerin en çok tercih ettiği restoranlardan biri olan Ristorante Pizzeria Venedik, Michelin Tavsiye Listesi‘nde de yer almayı başarıyor. Alsancak'ta konuklarını karşılayan ve yıllardır kalitesinden ödün vermeden hizmet veren mekanın en sevilen pizzaları arasında közlenmiş kırmızı biber, kekik ve füme antrikotla hazırladıkları Pizza Con Entrecode Affumicata ile porçini, dana eti, ceviz ve çeri domatesli Pizza Con Carne E Funghi Porcini yer alıyor.
  • Ege ve Anadolu’nun yemek izlerini takip ederek tasarlanan Kitchen Bodrum, 1 Michelin Yıldızı ile göze çarpıyor. Yetenekli şef Osman Sezener imzası taşıyan ve yerelden ilham alan restoran en taze balık ve etleri kendi bahçelerinde yetişen ürünlerle bir araya getiriyor ve özel lezzetlerini konuklarıyla buluşturuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Visorante Kitchen&Bar

İstanbul'un en yenilerinden. Ortaköy'de yeni açılan Crowne Plaza otelin en üst katında. Çok gösterişli ve şık. Muhteşem bir manzarada romantik bir yemek için mükemmel bir alternatif. Taze makarnaları denemeyi unutmayın derim.

Kıyı Tarabya

Belki de şehrin en klasik ve en iyi balıkçılarının başında. Mükemmel Lakerda, çok iyi Beyaz Peynir ve tabi birbirinden taze deniz ürünleri. Gerçek bir İstanbul Balıkçısı deneyimi için, belki de en doğru adres.

Hodan

Muhteşem bir Pazar Brunch için şehrin en iyi mekanlarının başında. Nefis bir odun fırını, sıcacık unlu mamüller ve Türk mutfağından çok lezzetli seçenekler. Mutlaka rezervasyon yaptırın ve deneyin derim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Korku Hikayeleri

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Platformlarda dinlemeye alıştığımız hikayelerden farklı olarak, bu podcast bir radyo tiyatrosu mantığıyla karşımıza çıkıyor. Farklı mekan ve atmosferlerin oluşturulmasıyla hazırlanan özgün ve esrarengiz korku-gerilim hikayeleri, hayal gücümüzün sınırlarını zorlamayı vaat ediyor. Yayının sloganı da iddialı: Herkesin anlatacak karanlık bir hikayesi, bir hikayeyi anlatmanın binbir yolu vardır!

Tarih Tekerrürden mi İbarettir?

Nereden dinlerim? Spotify

 

Vikinglerin yemek kültüründen, Cüneyt Arkın ve Battal Gazi ilişkisine, geri dönüp baktığımızda tarihin günümüzün güncel hayatına taşıdığı birçok önemli olayla karşılaşıyoruz. Bu yayında da bu olaylar tartışılıyor ve günümüz bağlantılarına bakılarak tarihin tekerrürden ibaret olup olmadığı sorgulanıyor.

Yeni Başlayanlara Klasik Müzik

Nereden dinlerim? SpotifyApple

 

Klasik Batı Müziği nedir? Hangi dönemlere ayrılır? Dönemsel özellikleri nelerdir? Başlıca besteciler ve belli başlı eserleri hangileridir? Peki ya kadın besteciler? Konçerto, sonat, opus gibi müzik terimleri ne demektir? Çok sesli müzik nasıl gelişmiştir? Müzikolog Esra Karaol’un hazırladığı bu seri, yeni başlayanlara klasik müziğin temel bilgilerini verirken, bazı izleme ve okuma önerileriyle de dikkat çekiyor.

The Bright Sessions (İngilizce)

Nereden dinlerim? SpotifyApple

 

Bir terapistin garip ve sıra dışı ifadeleriyle verdiği bir gazete ilanı, bizi gizemli olaylarla yüzleştiriyor. Biraz bilim kurgu gibi görünse de gerçeklikten de kopmayan bu hikaye, günlük hayatımızdan sahnelerle de öne çıkıyor. Lauren Shippen imzalı yayın, kategorinin en çok ilgi çekenlerinden biri.

Ekran önerileri 

Midsummer Night (2024) -Netflix

Geleneksel bir yaz gecesi

Carina, İsveç'te yıllardır süren bir gelenek olan yaz dönümünü kutlamak için ailesini bir araya getirir. Fakat bu samimi planı, ilk başlarda mutluluğu, beraberliği, sohbeti bir araya getirmiş gibi görünse bile gizlenen sırların, kıskançlığın, ihanetlerin, evliliğin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkması gecikmez. 45. Cannes Film Festivali'nde, The Best Intentions filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanmış ve Fanny and Alexander, Young Royals, Star Wars serisi, Beyond gibi çeşitli yapımlardan tanınan Pernilla August, Norveç yapımı bu mini dizinin başrolünde yer alıyor. 

Baby Reindeer (2024) -Netflix

Bir komedyenin saplantılı hayranı

Donny Dunn, gösterileri pek yolunda gitmeyen başarısız bir komedyendir. Bir gösterisi sırasında karşısına çıkan Martha adında bir kadına yakınlık gösterir. Fakat bu tatlı yaklaşım, yerini korku dolu bir takip edilme sürecine bırakır. Donny, Martha ile zaman geçirse bile her yerde takip edildiğini, sürekli sosyal medyada paylaşıldığını görür. Bu rahatsız edici olaylar serisinden kurtulması mümkün mü? Dizinin hem yaratıcısı hem de başrolü olan komedyen Richard Gadd'ın yaşadığı gerçek bir olaya dayanan ve 2019 tarihli tek kişilik bir oyuna dönüşen hikayenin sekiz bölümlük uyarlaması. 

Anthracite (2024) -Netflix

Tarikatın gerilim dolu sırları 

1994 senesinde, küçük bir Alp köyünde yer alan bir tarikat içinde gerçekleşen toplu intihar vakası, tüm ulusu sarsar.  Bu olaydan tam otuz yıl sonra, tarikatın tuhaf geleneklerine uygun şekilde bir kadın öldürülür. Cinayetin sorumluluğu köye yeni yerleşmiş Jaro adında bir gence kalır. Jaro'nun yardımına ise kaybolan muhabir babasını arayan internet fenomeni dedektif Ida yetişir, kapanmış bir davanın, tüm detayları tekrar ortaya çıkar. Fransa yapımı, suç temalı gerilim dizisi.