27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2024 10:25 | Son Güncelleme: 22.05.2024 14:53

Hafta sonu için İstanbul rehberi (17-19 Mayıs)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Yaban Arısı, pop müzikseverler için Mabel Matiz ve Gençlik Bayramı’na özel etkinlikler şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (17-19 Mayıs)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapan oyunları:

  • Morgan Lloyd Malcolm'un kaleme aldığı, Ezgi Bayramoğlu ve Simge Olcay Şener'in oynadıkları Yaban Arısı, Ozan Polat'ın yönetmenliğinde 17 Mayıs'ta Ara Sahne'de prömiyer yapıyor. Tiyatro Sirius’un bu uyarlamasında dramatik ve çağdaş unsurlarla ele alınan metin, iki kadın üzerinden zorbalığın ve şiddetin ortak bir dil haline gelmesini sert bir üslupla sahneye taşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Görünüşte felç olmuş bir dünyanın gözleri önünde gelişen olaylara ilişkin deneyimden doğan solo Dans Tiyatrosu performansı Sevgili Çocuklar, 18-19 Mayıs'ta Bahçe Galata'da seyirci karşısına çıkıyor. Sevgili Çocuklar'da Salvatore Cataldo tek kişilik performans sergiliyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Firuze Engin'in yazdığı, Gülhan Kadim'in yönettiği; İpek Türktan ve Tolga İskit'in aynı sahneyi paylaştıkları Bir Terennüm, 18 Mayıs'ta Kumbaracı50'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, Çamlıca'da yaşayan bir ailenin komik, içli, tuhaf, sır dolu insanları, İstanbul'un farklı zamanlardaki sokağa çıkma yasağı günlerinde birbirleriyle buluşmasını konu alıyor.
  • Derem Çıray ve Sami Berat Marçalı'nın birlikte yazdığı Finito. Yallah. Kış Kış. L*ve You bu ay seyirciyle buluşuyor. Derem Çıray ve Sami Berat Marçalı'nın birlikte yazdığı; eşinden ayrılıp Londra'dan İstanbul'a dönen Ekin'in başından geçenlerin anlatıldığı oyun 19 Mayıs'ta Ses 1885 sahnesinde perde açıyor. Oyunda Evrim Doğan, Erdi Güçlü, Görkem Kasal, Ali Rıza Kubilay ve Gülce Oral oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Fransızlara ait kapanmaya yüz tutmuş izole bir köprü inşaatı alanında patlak veren politik, cinayet, cinsel ve kültürel açıdan yüklü bir psikolojik savaş hikayesini anlatan, Afrika'nın ücra bir köşesinde geçen Bernard-Marie Koltes'in Zenciyle İtlerin Dalaşı, 18 Mayıs'ta Eylül Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Zafer Metin oturuyor.

Haftanın müzikalleri:

  • Greg Kotis ve Mark Hollmann'ın birlikte yazdığı, Kayhan Berkin'in yönettiği, geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Sidikli Kasabası Müzikali, 19 Mayıs'ta Zorlu PSM'de seyirciyle buluşuyor. Oyun, dünyanın kuraklıkla boğuştuğu bir dönemde; tuvalete girmek için parası olmayanların Sidikli Kasabası’na gönderildiği ve bir daha geri dönmediği bir sistemde aşkla başlayan bir başkaldırı hikayesini konu ediyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Çevresindeki herkesin Çok Düzgün Bir Kız diye tarif ettiği Seda Cabi, bu düzgünlüğün ona yaşattıklarını kendi bakış açısından anlattığı tek kişilik gösterisiyle 19 Mayıs'ta Ara Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor.

Gençlik Bayramı’na özel etkinlikler:

  • Beşiktaşlılar gençlik ateşini 18 Mayıs’ta Ozan Doğulu ve Athena konseri ile 19 Mayıs’ta ise Murda ve Hadise konseri ile Barbaros Meydanı'nda yakmaya hazırlanıyor.
  • Barış Erdoğan ve İlker Arslan’ın sinema filmi senaryosundan esinlenerek uyarlanan, Cumhuriyetimizin 100. yılında, Bandırma’yı sarsan dalgalardan Meclis’in açılışına, Büyük Taarruz’dan Cumhuriyet’in ilanına uzanan; genç, yaşlı, çocuk, kadın ve erkek nice isimsiz Cumhuriyet kahramanının yarattığı Millî Mücadele serüvenini anlatan müzikal bir yolculuğu seyirciyle buluşturan 1923 Müzikali, 19 Mayıs'ta Zorlu PSM - Turkcell Sahnesi'nde perde açıyor.
  • İstanbul Devlet Opera ve Balesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu, bugüne özel düzenlediği Geleneksel Gençlik Konseri ile kutlamaya hazırlanıyor. Genç solistler, Pia Düzgit yönetiminde Don Pasquale, La Traviata, La Bohème, Don Giovanni, Così Fan Tutte, Hoffmann'ın Masalları, Figaro'nun Düğünü, Roméo ve Juliet operalarından aryalar seslendiriyor.
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında ve Atatürk’ün Samsun’a çıkarak ulusal mücadeleyi başlatmasının 105. yıldönümünde; Oğuzhan Balcı’nın bizzat yönetimindeki Bir Ulus Uyanıyor eseri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması vesilesiyle Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda sanat severlerle buluşuyor.
  • Birçok sanatçı 19 Mayıs'a özel ücretsiz konserlerle dinleyenleriyle buluşmaya hazırlanıyor. Emir Can İğrek Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde, Can Bonomo Kanyon Alışveriş Merkezi'nde, Tuğba Yurt Kartal’da sahneye çıkıyor.
  • Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Orkestrası, Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Korosu ve Pop-Jazz topluluğu Khalkedon Ensemble’ın yer alacağı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması özel konserinde, koro ve orkestralarının hazırladığı ezgiler, gençliğin enerji ve coşkusu ile dinleyenlerle buluşuyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand, Kasabian gibi komşularıyla birlikte indie rock’ın tarihini yazan, vokalist ve elektro gitar üstadı Miles Kane, 18- 19 Mayıs akşamı Salon İKSV’de dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Yeni nesil Türk müziğinin sevilen temsilcilerinden Can Ozan, 19 Mayıs'ta sevilen şarkılarıyla Bostancı Gösteri Merkezi'nde sevenleriyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Türk pop müziğin son yıllarda en iyi isimlerinden Mabel Matiz, 90’lardan beri akıllara kazınmış Mirkelam, alternatif müzik grubu Kristal Kit, Fulya ve Firuze Görmüşoğlu kardeşlerden oluşan The Sisters ile 17 Mayıs akşamı KüçükÇiftlik Park’ta bir araya geliyor.
  • Müzik hayatının 15 yılını geride bırakan müzisyen, besteci, yorumcu Gökhan Türkmen, 17 Mayıs'ta JJ Arena sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Klasik müzikseverler için konserler;

  • İstanbul Filarmoni Derneği Konser Sezonu kapsamında İFD Cep Sahne'de 18 Mayıs akşamı, Fatma Ece Ergün piyano resitali ile İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Konserin özenle seçilmiş programında, sanatçı Johann Sebastian Bach, Beethoven, Chopin ve Ulvi Cemal Erkin eserlerini seslendirmeye hazırlanıyor.
  • Macaristan’ın önde gelen org virtüözlerinden Dóra Pétery ile şair ve yazar Pelin Özer “Org ile Şiirin Gece Buluşması” etkinliğinde bir araya geliyor. 18 Mayıs gecesi Beyoğlu Sent Antuan Kilisesi’nde gerçekleşecek bu konser çağlara yayılan eserleri ve Pelin Özer’in zamansız şiirlerini bir araya getiriyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Grammy Ödüllü trompet sanatçısı Chris Botti 17 Mayıs’ta İstanbul’a geliyor. Yaşayan en büyük caz müzisyenlerinden biri kabul edilen Grammy ödüllü trompet virtüözü, besteci Chris Botti, Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nda caz müziği ve etkileyici performansıyla sevenleriyle buluşuyor.

  • 2021 yılında Do Coração ile Latin Grammy adaylığı kazanan ve en İyi Portekizce albüm dalında aday gösterilen beş kişiden biri olan, O Ses Portekiz’in mentorlarından, Fado’nun genç nesildeki en başarılı temsilcilerinden Sara Correia, 17 Mayıs'ta CRR Konser Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor.

Eğlenceseverler için hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Swissôtel The Bosphorus İstanbul, 18 Mayıs’ta Bahar Festivali partisiyle yaza merhaba diyor. Ozbi, Vera ve Çiçek Dürbünü'nün sahneye çıkacağı festivalde baharın renkleriyle dolu özel bir gece konuklarını bekliyor.
  • Çarpıcı vokallerle süslü mistik müzikleriyle hislerinizi harekete geçiren Fransız elektro ikilisi THE BLAZE, 5 yıl aradan sonra canlı DJ performansı ile 18 Mayıs akşamı sevenlerini dans ettirmeye KüçükÇiftlik Park’a geliyor.
  • %100 Müzik sunumuyla, yaz sezonunu başlatacak Chill-Out Festival Istanbul, 19 Mayıs’ta Garden Fiesta’da müzikseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. LoungeFM96 DJ’lerinden Alba, Berke Yavuz, Hidden Subject, Mystic Flow, Onur Diner, Serkan Eles, Soul Sisters ve Tolga Maktay #COFI24’te Aperitif Time Stage’de müzikseverleri karşılarken; ana sahnede Awen, Derun, Diass, Iorie (live), Islandman, Megablast+Eribertho Cruz+Ras Tweed ve Share geniş yelpazedeki müzik zevkleriyle konuklarla buluşuyor.

Sinema severler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Nehir Tuna’nın dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan ve geçen hafta İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film seçilerek Altın Lale Ödülü’nün sahibi olan ilk uzun metraj filmi Yurt, 17 Mayıs’ta vizyona giriyor. Türkiye’de siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen bir büyüme hikâyesi anlatan filmde Doğa Karakaş, Can Bartu Arslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı rol alıyor.
  • John Krasinski'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği Hayali Arkadaşlar, 17 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, terk edilmiş Hayali Arkadaşları (dolayısıyla Imaginary Friends- IF unvanını) görme yeteneğine sahip olduğunu öğrenen genç bir kızı merkezine alıyor. Filmin başrollerini Ryan Reynolds ve Cailey Fleming paylaşıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Tane Etiler

Cuma öğle yemeği için kesinlikle öneririm. Harika bir Kuru Fasülye, nefis tereyağlı pilav ve yumuşacık kavurma. Ayrıca karalahana sarma ve muhteşem ekmeklerini unutmamak lazım. Deneyin derim.

Firuze

Şehrin en güzel manzaralarından biri. Üstelik tipik bir meyhane. Lezzetli mezeler ve ta masaların üzerine kadar bir eğlence. Hem yemek, hem eğlence için Cumartesi akşamlarına göre ideal. Deneyin derim.

Divan Kalamış Brasserie

Tam mevsimi geldi denilebilir. Özellikle bu zamanlar için İstanbul'da bir kaçış noktası gibi. Divan kalitesinden ödün vermeden, ister sabah kahvaltısı, isterseniz uzun öğle yemekleri  için deneyebilirsiniz. Özellikle odun fırınından çıkan pizza ve pide çeşitleri çok lezzetli.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

AltKat Sanat

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Tiyatronun tarihiyle başlayıp, günümüz dünyasındaki yerine kadar uzanan bir yolculuk. Bu yayında bazen Muhsin Ertuğrul’dan Afife Jale’ye sahne efsanelerinin, bazen pandemi tiyatrosundan ışık tasarımına sahne arkasının hikayelerini dinliyoruz. Tiyatro ve yapay zeka gibi konular da güncel bölümler arasında.

 

Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Sevgi, dayanışma ve birlikte olma duygularının öyküleri. İnsanların ve hayvanların birlikteliğini merkeze alan hikayelerde anlatıcı olarak Şükrü Özyıldız, Melis Sezen, Mine Tugay gibi tanıdık isimler var.

İlk Sayfası

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu yazarları konuk ediyor ve kitabın ilk sayfası üzerinden nasıl yazılır sorusuna yanıt arıyor. 26 bölümlük bir seri olarak dinleyiciyle buluşup final yapmış olmasına rağmen hala çok dinleniyor.

Womanica (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Büyürken karşılaştığımız tarih derslerinde ve kitaplarda hep erkekler vardı. Peki kadınlar neredeydi? İşte bu sorudan yola çıkılıyor ve eğitmenlerden müzisyenlere yüzlerce kadının hikayesi tarihe kaydediliyor. Her gün 10 dakika civarında yayınlanan bölümler kısa süreleri sayesinde pratik dinleme seçeneği sunuyor.

 

Ekran önerileri

Past Lies (2024) -Disney+

25 yıl önceki bir ölüm

Polis karakolunda çalışan Dedektif Paula Ríos, eski bir vakanın yeni detaylarını incelemek için Mallorca'daki bir mağaraya götürülür. Burada bulunan ceset kalıntılarının, bundan tam 25 sene önce, lise son sınıf gezisi sırasında kaybolan kardeşi Mati'ye ait olduğu ortaya çıkar. Şok edici gerçek, Mati'nin lise son sınıftaki kadın arkadaş grubunu da bir araya getirir. Yıllardır çözülemeyen gizem ve sırlar, herkesin hayatını yeniden sarsacaktır. Gerilimi, dramayı, polisiyeyi bir araya getiren İspanya yapımı altı bölümlük dizi, Disney+’ta.  

Adagio (2023) -Netflix

İtalya'nın karanlık yüzü 

Eski bir gangsterin genç oğlu, kendini Roma'nın polislerle dolu suç ağında, şantajın, yasa dışı işlerin ortasında bulur. Bu bataklıktan kurtulmak için babasının bir dostuna gider. İkisi için de çok tehlikeli bir mücadele başlamıştır. Venedik ve Rotterdam film festivallerinde gösterilen İtalya yapımı suç filminin yönetmenliğini Stefano Sollima üstleniyor. The Great Beauty, The Hand of God, Loro filmlerinden hatırlayacağımız Toni Servillo da kadroda. 

 

The 8 Show (2024) -Netflix

‘8’ katlı bina, ‘8’ mahsur insan

Güney Kore yapımı bu gerilim dizisi; yaşadıkları maddi sıkıntılar yüzünden, Money Game adında bir reality programına davet edilen sekiz kişinin tehlikeli hikayesini ekranlara taşıyor. Bu sekiz kişi, gizemli bir binada tam 100 gün mahsur kalmak zorundadır. Sonunda kazanacakları büyük ödül ise 44,8 milyar won (yaklaşık 33 bin $). Fakat yemek, içecek, elektrik gibi gündelik ihtiyaçlar da ödülden karşılanıyor. Tabii tüm katılımcılar için geriye bu kadar kısıtlı harcamaların arasında, büyük ödüle kavuşmak kalıyor. Herkes iş birliği mi yapacak yoksa kendi çıkarlarını mı düşünecek? 

Monster (2024) -Netflix

Gizemli evde hapis kızlar

Alana ve Zara adındaki en yakın dost iki genç kızın, okul sonrası bir rutinleri vardır: bisiklete binmek, nehir kenarında oturmak, sevdikleri çizgi romanı okumak... Yine bu rutine uymayı planladıkları bir gün ikisi de kaçırılır. Bir dağ evine götürülen kızlar orada tutsak edilirler. Alana kaçmayı başarır, fakat Zara, hala oradadır. Alana da onu kurtarmak için, tehlikeli ama cesur bir plan yapar. Endonezya yapımı bir gerilim filmi. 

Maestro In Blue (2022) -Netflix

Yunanistan’da aşk, müzik ve cinayet

Bir müzik festivali düzenlemek üzere asude bir Yunan adasına giden ve geçmişini geride bırakmak isteyen bir müzisyenin, adada 19 yaşında bir kıza aşık olmasıyla alt üst olan hayatını ve tabii ki birer birer ortaya çıkan geçmişin sırlarıyla birlikte adanın altüst olan huzurunu ilk sezonda izlemiştik. Dışarıdan bir cennet gibi görünen ama türlü sırları barındıran adadaki heyecanlı olayları kaldıkları yerden izlemeye devam edeceğiz. Altı bölümlük bu ikinci sezon.tutkuyu, yaşanan cinayetin ardındaki gerçeği ve müziğin gücünü ortaya koyuyor. Dizinin başrolünde, yönetmen koltuğunda ve senaryosunda aynı imza var: Christopher Papakaliati.

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal (2024) -Netflix

İhanet sitesinde kaos!

Evli insanların yasak ilişkiler yaşamasını sağlayan bir flört sitesi düşünün. Belki bazıları için cazip olabilir. Fakat bu flört sitesinin hack’lendiğini ve tüm bilgilerin ifşa olması yüzünden, kullanıcıların hem mahremiyetlerini hem de evliliklerini kaybedebileceğini de düşünün. 50’şer dakikalık üç bölümden oluşan Britanya yapımı belgesel dizisi; hayatlarına ihaneti sokan insanların, tanımadıkları kişilerle yaşayacakları gizemli birliktelikler uğruna bozdukları düzenlerinin yanı sıra, bilgileri ifşa edenin kimliğine de odaklanıyor. 15 Mayıs’ta Netflix’te!