08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2024 09:05 | Son Güncelleme: 23.05.2024 09:08

Hafta sonu için İstanbul rehberi (24-26 Mayıs)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Küller Küllere, rock müzikseverler için Scorpions ve sinemaseverler için Furiosa: Bir Mad Max Destanı şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (24-26 Mayıs)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Harold Pinter'in kaleme aldığı, dünyada yaşanan zulümleri sahiplenen bir kadının eylemlerinin absürt bir dille anlatıldığı Küller Küllere, 24 Mayıs'ta Şişli Tiyatrosu'nda perde açıyor. Cem Burçin Bengisu'nun yönettiği oyunda Dilek Güler ve İnanç Bükülen oynuyor.
  • Uzun bir aradan sonra sahnelere dönmeye karar veren bir kadını; Fleur Del Carmine'yi merkeze alan Simay Güntöre, Pelin Çifter, Buray Alkan ve Altay Altunhalka'nın oynadıkları Gece Kraliçesi, 26 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde perde açıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Onur Şimdi oturuyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • John Buchan'ın 39 Basamak romanından uyarlanarak sahneye taşınan 39 Buçuk Basamak, 25 Mayıs'ta Akatlar Kültür Merkezi'nde perde açıyor.  Berk Yaygın, Deniz Özmen, Murat Akkoyunlu, Pelin Abay'ın oynadıkları oyun, beynelmilel bir avantürü otantik kültürel bellekle anlatma ve tiyatro sanatında janrlar arası melez bir tür yaratma çabasını anlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Yargılanma korkusuyla kendilerini bulmaya çalıştıkları bir süreçte hem bireysel hem de toplumsal hafızayı gün yüzüne çıkararak kendilerini güvenli bir şekilde hayata dahil etmenin yollarını arayan devised bir oyun olan Köprüden Önce Son Çıkış, 25 Mayıs'ta Bahçe Galata'da perde açıyor. Oyunda, Mine Yıldız, Yağmur Güçlü ve Yaren Özkoca oynuyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Şarkı yazarı ve yorumcu Umut Adan 20 yıl İtalya’da yaşadıktan sonra, dünyanın bir orasında, bir burasında doldurduğu çuvalını boşaltarak yazdığı oyunu Büyük Yalnızlığa Devam ile 24 Mayıs'ta izleyicinin karşısına çıkıyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Ali Congun daha çok ‘şehir eliti’ olma hayalleri ile okuduğu üniversitenin idealleri arasında geçen gerçekliklere değindiği tek kişilik stand up gösterisi ile 25 Mayıs’ta Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’ne konuk oluyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Lynyrd Skynyrd, Dream Theater ve Opeth gibi toplulukları etkileyen, çift solo gitarlı grup formatının öncüsü Wishbone Ash İstanbul'da konser vermeye hazırlanıyor. En eski progressive rock gruplarından Wishbone Ash’in konseri, 24 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
  • DasDas x HOOD Base işbirliği, 25 Mayıs’ta İngiliz müziğine adanmış Ada Sahilleri gecesiyle dinleyicileri vizesiz bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor. Oasis ve Blur şarkılarının aynı sahnede buluşacağı konserde dinleyiciler, Led Zeppelin’den Amy Winehouse’a, Queen’den Spice Girls’e İngiliz müziğinin marşlarıyla, türler ve dönemler arasında geziyor.
  • Slipknot, Stone Sour ve epik solo kariyeriyle rock müzik tarihine adını altın harflerle yazdıran Corey Taylor, 26 Mayıs akşamı uzun bir aradan sonra ilk kez Maximum Uniq Açıkhava’da hayranlarıyla buluşuyor. Taylor öncesi sahnede Danimarkalı Siamese ve ülkemiz metal müziğin en iyilerinden Black Tooth rock ateşini körüklemeye hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • 6 oktav, 4 nota ve 1 yarı ton çok nadir ses aralığıyla Dünya’nın en eşsiz seslerinden birine sahip Dimash Qudaibergen 24 Mayıs’ta Beşiktaş Stadyumu’nda; İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Kazakça, Rusça ve Çince olmak üzere yedi dilde performans sergilemeye hazırlanıyor.

  • Desert noir olarak adlandırılan müzikleriyle adeta rüyaların fon müziği gibi işler üreten; romantik, derin ve zengin altyapılı yepyeni şarkılarını seslendirecek olan İngiliz asıllı ikili Still Corners, 24 Mayıs'ta Salon İKSV 'ye geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Efsane rock müzik gruplarından Scorpions 8 yıllık bir aranın ardından 25 Mayıs'ta KüçükÇiftlik Park'a geliyor. Grup, Still Loving You, Wind of Change, Rock You Like a Hurricane, Send Me an Angel, Always Somewhere gibi her biri rock tarihine geçmiş, nesiller boyunca dinlenmiş şarkılarını seslendirmeye hazırlanıyor.

  • Türkiye'nin en önde gelen rock müziği sanatçılarından biri olan Hayko Cepkin, müzikseverleri büyüleyici bir deneyime davet ediyor. Hayko Cepkin'in 26 Mayıs'ta Beşiktaş Stadyumu'nda gerçekleşecek olan konseri, şovları, performansları ve enerjisi ile unutulmaz anlara sahne olmaya hazırlanıyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • İstanbul Filarmoni Derneği’nin bünyesinde çalışmalarını sürdüren İFD Quartet Beyoğlu’nda Bahar Konseri’yle 25 Mayıs'ta Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Kilisesi'nde İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. Yaylı çalgılardan oluşan bu dörtlü, repertuarında başta Barok eserler olmak üzere, çağdaş Türk ve Dünya bestecilerinin de eserlerine yer veriyor.
  • Macaristan’ın dünyaca ünlü virtüözlerinden, son derece prestijli Liszt Ödülü’nün sahibi ve Steinway Sanatçısı Gábor Farkas Franz Liszt Piyano Sezonu kapsamında ilk defa İstanbul’a geliyor. Gabor Farkas Piyano Resitali konseri 26 Mayıs'ta Deniz Müzesi'nde sanatseverlerle bir araya geliyor.

Eğlenceseverler için hafta sonuna özel etkinlikler:

  • KüçükÇiftlikPark’ın yeşil yüzü KüçükÇiftlik Bahçe, yazı müjdeleyen bahçe konserlerine başlıyor. İstanbulluların müziğin tadını çıkardığı konserlerin ilk konuğu, 24 Mayıs’ta Kardelen, Şenceylik ve Melis Karaduman oluyor. 29 Mayıs’ta bahçe sahnesinden Gevende ve öncesinde Peyk ile rock müziğin enerjisi yükseliyor.
  • İstanbul’un benzersiz deneyimlere ayrılan afine köşelerinden Picnic & Gathering, müziğin ele geçirdiği iki farklı sahne, gurme lezzetler ve ünlü barmenlerin imza kokteylleriyle 25 Mayıs'ta günün en ışıltılı saatlerinden gece yarısına kadar Swissotel The Bosphorus’ta konuklarını bekliyor. Parti boyunca Kadebostany, Papooz, Wax Tailor, Anatolian Sessions, Enzo Siffredi ve Jakuzi gibi isimler sahne alıyor.
  • Dünyaca ünlü dövme sanatçıları 24-26 Mayıs'da Turkiye Art Festival’de bir araya geliyor. Ora Arena’ daki festivalde dünyaca ünlü sanatçılardan oluşan özel jüri, birçok tarzda ödüllü dövme yarışmaları, dövme sektörünün mihenk taşlarıyla söyleşiler, her gün birbirinden farklı sergi ve atölyeler, nefes kesen canlı performanslar, keyifli yeme-içme durakları, her yaştan ziyaretçileri bekliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Abbas Rafei Sefidi'nin yönettiği; Roshanak Gerami, Parivash Javadi, Roya Hosseini ile Ali Or'un oynadığı Reyhan (Reyhan's Freedom), 24 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, İran'da kendisini cinsel saldırıya maruz bırakan fail Murtaza Abdülali Serbendi'yi öldürmekten hüküm giyen ve 5 yıllık yargı sürecinin ardından idam edilen Reyhan Cebbari'nin adalet mücadelesini anlatıyor.
  • George Miller'ın yönettiği, Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke'nin oynadıkları Furiosa: Bir Mad Max Destanı, 24 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, yaşadıklarından sonra güçlü bir savaşçıya dönüşen Furiosa karakterinin hikayesini konu ediyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Her köşesi zevkli detaylarla dekore edilmiş bir mekan olarak tasarlanmış Pizza Emirgan, İstanbul Boğazı’nın manzarası eşliğinde konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Buffalo mozarella, scarmoza, gorgonzola, gravyer, pecorino ile hazırlanan Quattro Formaggi, ağır ateşte pişmiş dana kaburgayla yapılan Stracotto ve trüf mantarlı ricotta ile servis edilen baharatlı çörek Pane Speziato mekanın en beğenilen lezzetleri arasında yer alıyor. instagram.com/pizzaemirgan
  • Serdar Kemahlı’nın Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgesinde pek çok meyve üreticileri ve ari işletme belgesine sahip süt üreticileri ile görüşmeleri, piyasadaki dondurmalarının nerdeyse tümünü tatması gibi uzun uğraşlar gerektiren bir serüvenin sonunda Serez Gurme Dondurma hayata geçiyor. Serez Gurme Dondurma Bostancı, Caddebostan, Kozyatağı, Maltepe, Ataşehir ve Acıbadem gibi farklı noktalarda da hizmet vermeye başlıyor. instagram.com/serezdondurmacisi

Memet Özer'den mekan önerileri

Grey

Eğer şehirdeyseniz, Cuma Öğle yemeği için her iki şubesi ile mükemmel bir alternatif. Hem Vadi İstanbul, hem de Nişantaşı şubesi öğle yemeği için şık ve lezzetli seçenekler sunuyor. Doyurucu ve iştah açıcı Salata ve Makarna tabaklarını denemeyi unutmayın.

Banyan Ortaköy

Uzakdoğu mutfağı dendiğinde şehrin ilklerinden. Gerçek bir İstanbul klasiği. Lezzetli yemekler ve belki de İstanbul'un en güzel manzaralarından biri. Üstelik manzaralı barında çok lezzetli kokteyller de mevcut. Güzel bir Cumartesi gecesi için kesinlikle tavsiye ederim.

Hide Ortaköy

Adından da anlaşılacağı gibi gizli ve sevimli bir bahçe. Özellikle Pazar kahvaltıları için kesin tavsiyem. Granola çeşitleri, yumurta tabakları sağlıklı seçimler ile herkese uygun. Unutmayın derim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Sadece hayata geçirmek istediğimiz fikirler değil, hayatı değerli ve anlamlı yaşamak da farklı bir anlamda girişimcilik olarak tanımlanabilir. İnanç Ayar da yola tam noktadan çıkmış. Girişimciliği yaşam felsefesi haline getirmeye dair ipuçlarını dinlediğimiz yayınları aslında felsefe ve kişisel gelişim arasında salınan bir sohbet olarak da tarif edebilmek mümkün.

Sıfır km Annelik

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Annelik yolculuğunu tanımlamak kolay değil elbette. Herkesin kendine göre bir yaklaşımı ve deneyimlerden oluşan bilgeliği var. Farklı sesler arayanların ilgisini çekebilecek bir seçenek var karşımızda. Müberra Zengin iyi, kötü ve karmaşık tüm duyguların anneliğe dair olduğunu anlatmak, çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla mikrofonda.

NFLTR

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Türkçe Amerikan Futbolu sitesi NFLTR ekibinin hazırladığı ve 400’ün üzerinde bölümle Türkiye için değerli bir arşive ulaşmış olan özel bir yayın. NFL, TAFL ve NCAA hakkında güncel haberler ve maç incelemelerinin yanında, sporun önemli karakterlerinin özel hikayeleri de ilgi çekici.

Philosophize This (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bir nevi “Felsefe 101” yayını. Stephen West, ilk programdan başlayarak sırayla dinlendiğinde mezuniyet kadar bilgi edinilme ihtimali olduğunu iddia ediyor. Felsefeye merak duyan ve anlaşılır bir dille öğrenmek isteyenler için ideal bir kaynak.

Ekran önerileri

Buying London (2024) -Netflix

Londra'nın emlak piyasasına giriyoruz

Emlak danışmanlığında üst seviye olan Daniel Daggers ve onun güçlü ekibi; drama ile yüksek fiyatların bir arada olduğu Londra'nın lüks emlak piyasasında, etkilerini kanıtlamak adına heyecan verici bir yolculuğa hazırlar. Bu yolculuk pahalı yaşam tarzlarını yansıtmakta da birebir! Peki emlak acentesi DDRE Global'deki ekip, ortaya çıkan ateşli çatışmalarla birlikte, tüm işlerinin altından kalkabilecek midir? Birleşik Krallık yapımı reality programı, Netflix’te.

RU (2024) -GAIN

İmkansız bir aşkın hikayesi 

Hayatındaki zorluklar ve narsist kocası yüzünden yorgun olan 38 yaşındaki Reyan ve yolunu daha yeni yeni çizmeye başlayan 18 yaşındaki Uzer, Ege’de bir sahil kasabasında tanışırlar. Samimiyet bir ilişkiye dönüşür. Reyan ve Uzer, yaşanabilecek tüm sorunlara, ihtimallere rağmen; kural tanımadan bu aşkın sorumluluğunu alabilecek midir? Muhteşem Yüzyıl’daki Hürrem Sultan rolüyle televizyon tarihinin unutulmaz karakterlerinden birine imza atan Meryem Uzerli ve Burak Berkay Akgül, bu heyecan verici dizinin başrollerini üstlenirken, Emre Karayel, Zafer Algöz, Şevval Sam, Derya Alabora gibi usta isimler de dizinin oyuncu kadrosunda yer alıyor. Dikkat çekici hikayesi, oyuncuları ve Ege’nin güzelliği ile Ru dizisi, GAIN’de.

MLK/X - Disney+

Hak peşinde

National Geographic’in ilk televizyon dizisi olan Genius serisi, tarihte çığır açmış isimlerin hem kişisel, hem de profesyonel hikayelerine odaklanıyor. Albert Einstein, Pablo Picasso ve Aretha Franklin’in unutulmaz portrelerinin çizildiği ilk üç sezondan sonra dördüncü sezon, insan hakları mücadelesinin en yoğun dönemi ve o dönemin iki ikonik figürü olan Martin Luther King ile Malcolm X ile karşımızda. Dünyamızı sonsuza dek değiştirmiş olan bu iki kahramanın yolculuklarının her aşaması, yargılanmaları, fikirleri, hayata kattıkları yenilikler, dostları, düşmanları hepsi sekiz bölümlük bu dizide.