05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 10:10 | Son Güncelleme: 25.04.2024 10:13

Hafta sonu için İstanbul rehberi (26- 28 Nisan)

Hafta sonunda evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Parlak Fikirler, sanatseverler için Müzede Şiir Var ve pop müzikseverler için Göksel şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (26- 28 Nisan)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Ceren Taşçı, Dila Yağcı, Uğur Baran, Ünal Yeter ve Kiraz Tosun'un oynadıkları, Eric Coble'ın Shakespeare’in Macbeth’inden hareketle yazdığı Parlak Fikirler, 28 Nisan'da Alan Kadıköy'de perde açıyor.  Oyun, Gülderen ve Coşkun Biricik’in sınıf atlama arzularını, hırslarını ve çocuklarının peşinde nasıl parçalandıklarını anlatan bir kara komediyi sahneye taşıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Büyük bir kumarhane zincirinin dijital teknolojilerinden sorumlu bir veri analisti Rose Leilani'nin ilk ve tek oyunu olan Kim Bu Ben?, 26 Nisan'da House of Performance'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, küresel iklim krizi, pandemi, neoliberalizm, bireyselleşme, dijitalleşme ve gözetleme kapitalizminin şifreleriyle uğraşan, aşk dolu kriminal bir gerilim sunuyor.

Haftanın tek kişilik performansları;

  • Elçin Gürler'in yazdığı, Lütfi Can Bulut'un tek kişilik performans sergilediği Gabo İllias, 27 Nisan'da Asmalı Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Yozgat'tan Kolombiya'ya uzanan bir kompartımandan aidiyetsizlik, kaybolmuştuk ve ironiler üzerine eleştirel bu oyun sıradan bir adamın aklından geçen sıra dışı şeylerin yolculuğuna çıkartıyor.

Haftanın beklenen stand up gösterisi:

  • Sahneye adım attıktan sonra reklamcılığı bırakan Gökhan Ünver; sosyal medya, kültür çatışmaları, evliliğin zor yanları, ebeveynlik gibi A’dan Z’ye bütün esprilerini açık yüreklilikle sahneye taşıyor. Gökhan Ünver Stand Up, 28 Nisan'da Caddebostan Kültür Merkezi'ne konuk oluyor.

Sanatseverler için haftanın etkinlikleri:

  • Türk edebiyatının önde gelen şairlerinin, eserleri ve anıları ile yaşamlarının incelendiği Onur Caymaz anlatımıyla Müzede Şiir Var serisinde bu ay Can Yücel var. Gerçekleri daima yaşadığı toplumun yüzüne çarpan, şair olmanın sorumluluğunu hep bu bağlamda taşıyan Yücel’in hayatından bir sekansa tanık olmak isteyen sanatseverler 26 Nisan'da İş Sanat BlackBox (RHM)'a konuk oluyor.
  • Müzikseverleri müzik, yaratıcılık ve teknoloji ekseninde birleştiren, bu yıl 8. kez düzenlenecek Sónar İstanbul %100 Müzik’in katkılarıyla 26-28 Nisan tarihleri arasında bir kez daha Zorlu PSM’de gerçekleşiyor. Sónar Istanbul'a katılanlar arasında; Adam Beyer, Ryoji Ikeda, Sevdaliza, DJ Marcel Dettmann (live), Ellen Allien b2b Nene H, DJ Mell G, Eliza Rose ve Hyenah gibi isimler yer alıyor.
  • Beuern Şarkıları olarak da bilinen Carmina Burana, İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistleri, orkestrası, korosu tarafından bale ve modern dans koreografisi olarak 27 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneye taşınıyor.
  • Çaykovski Orkestrası, 27 Nisan akşamı müzikseverlere büyülü bir akşam yaşatmak için TİM Show Center’da sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Orkestra gece Beethoven | Overture “Egmont”, Beethoven | 1 st piano concerto c-dur eserlerini icra etmeye hazırlanıyor.

Eğlence severler için haftanın konserleri:

  • Yazdığı hit şarkılarla adından sıkça söz ettiren ve Türkçe rap’in duygusal adamı olarak anılan Taladro, 26 Nisan'da Hayal Kahvesi Atakent'te sevenleriyle bir araya geliyor.
  • Büyüdüğü kültürün sesleriyle, alternatif R&B ve leftfield elektronika’yi birleştiren, Türkçe Psikedelia ve Güney Londra’nın renkli hayatını başarıyla bir araya getiren Emir Taha, Feel Real Presents: emir taha E.T. Phone Home İlk Konser - St. Patrick’s Day ile 26 Nisan’da Babylon'a geliyor.
  • Unutmak Öyle Kolay mı Sandın, Masal Gibi, Herkes Gibisin adlı şarkılarıyla adından söz ettiren ve hayran kitlesi kazanan Semicenk, coşkulu ve duygusal bir konserle 27 Nisan'da Volkswagen Arena’ya konuk oluyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Türk pop müziğinin güçlü kadın şarkı yazarı ve yorumcularından Göksel, 27 Nisan akşamı İstanbul Kongre Merkezi’nde konser vermeye hazırlanıyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Yaptığı müziği Anadolu blues olarak tanımlayan ve sevilen şarkılara imza atan Can Gox, Bakırköy Sahne 74'te sahneye çıkıyor.
  • Efsane müzik grubu Moğollar uzun bir aranın ardından 27 Nisan akşamı yeniden KadıköySahne’ye geliyor. Etkinlik kapsamında Moğollar’dan hemen önce Hollanda menşeli Anadolu Pop grubu Makas sahne almaya hazırlanıyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • İstanbul Filarmoni Derneği Konser Sezonu kapsamında İstanbul Filarmoni Oda Orkestrası dinleyicisiyle 28 Nisan'da KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde Barok’tan Tango’ya konseri ile buluşuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Furkan Andıç, Buse Meral ve Çağdaş Onur Öztürk'ün başrolleri paylaştığı, Erman Bostan'ın yönetmen koltuğuna oturduğu Cadı, 26 Nisan'da vizyona giriyor. Film, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kocası ve yaşadığı köşk hakkındaki gizemi çözmeye çalışan bir kadının hikayesini konu ediyor.

  • Senaryosunu Justin Kuritzkes'in yazdığı Zendaya, Josh O'Connor, Mike Faist'in baş rolleri paylaştığı Rekabet, 26 Nisan'da vizyona giriyor. Film, tenisi bırakmak zorunda kalınca koçluk kariyerine başlayan ve bu süreçte kendisini bir aşk üçgeninin içerisinde bulan bir kadının hikayesini konu ediyor.

İstanbul için haftanın etkinlikleri:

  • Antalya’dan Kemer ve Kaş’a, Fethiye’den Marmaris’e, Bodrum’dan Kuşadası’na, Manisa ve İzmir ardından Istanbul’a dev organizasyonu ile Türkiye’nin en büyük projelerinden birisi olan 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, ülkemizin güzelliklerine, mavisine, yeşiline, kültürüne ve kadim tarihine uzanan parkurunda profesyonel bisikletçileri ağırlıyor. Turun 28 Nisan akşamı koşulacak son etabı İstanbul'da yapılıyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Her sezon değişen menüleri ile Backyard, sunduğu sağlıklı, diyet yiyecek ve içeceklerin yanı sıra, gurme dokunuşuyla süslediği diğer yemek seçenekleri ve Arnavutköy - Etiler semtlerinin ortasında kalan tarihi Fransız Yetimhanesi’nin etkileyici bahçesindeki konumuyla şehrin en favori mekânlarından biri olmaya devam ediyor. Mekan, özgün bir içki menüsü, tapas seçenekleri, şehrin göbeğinde rahatlamak ve sosyalleşmek için hareketli ve eşi bulunmayan yemyeşil bir vaha sunuyor.
  • The Peninsula Istanbul’un tarihî yolcu terminali binasının Tarihi Yarımada ve Boğaz manzaralı terasında yer alan Gallada, şef Fatih Tutak’ın lezzetleri ve teras alanın üst katında konumlanan Topside Bar kokteylleriyle bu yılın beğenilen mekanları arasında yerini alıyor. İpek Yolu’nda mutfak yolculuğuna çıkıp Türk ve Asya lezzetlerinin büyüleyici birleşimini tatmak isteyenlerin tercihleri ördek tandır, odun ateşinde fenerbalığı, kuzu şaşlık kebab ve restoranın kendi baklavası oluyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Okra İstanbul

The Marmara İstanbul en tepesinde. Belki de şehrin en güzel manzarasına sahip denilebilir. Cuma akşamı Antalya 7 Mehmet restoran misafir olacak ve kendi menüsünden seçme lezzetler sunacaklar. Yer ayırmanızı öneririm.

Pixi İstanbul.

Şehrin en yenisi ve en havalı mekanı. Etiler de yeni açıldı, Innari'nin geçmen arkası. Yunan ada mutfağı sunuyorlar. Çok lezzetli bir menü. Üstelik İstanbul 'un en şık restoranlarından biri olmuş. Gece yemek sonrası eğlence devam ediyor.

Clove

Sevgili Emre Şen mutfak danışmanlığını yapıyor. İstinye Park'ın tam göbeğinde. Pazar günleri Casa Lavanda'nın meşhur Pazar brunchlarını burada da servis etmeye başladılar. Tavsiye ederim. 

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Bilim ve Sanat Vakfı

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Temel olarak bilginin üretimi ve organizasyonuna odaklanan Bilim ve Sanat Vakfı’nın yıllar içinde gerçekleştirdiği çok sayıda etkinlik var. Vakfın podcast yayınlarında da bu seminer, panel ve sempozyumların ses kayıtları paylaşılıyor. Benzer podcast’lerin bazılarının aksine, kayıtların dinlenebilir kalitede olması büyük avantaj.

Kanlar Düşer

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bu seride korku filmleri inceleme altında. Efe Erdal ve Kerem Biçmen, çok bilinenler kadar çoğunlukla sadece türün meraklılarının keşfettiği filmleri de bıçak altına yatırıyor.

T Cetveli

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Dijital çağda habere ulaşma hızı, riskleri de beraberinde getiriyor. Teyit.org podcast’i T Cetveli, karşımıza çıkan haberleri doğru analiz edebilmek ve anlayabilmek için bilmemiz ve uygulamamız gereken yöntemlerden yola çıkarak, konuyu uzmanlarla konuşuyor.

How I Built This (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Dünyanın en çok bilinen firmalarını ve muhtemelen yakın zamanda sektöre yön verecek olan yeni başlangıçları düşünün. PayPal, WordPress, Discord, Discovery Channel, Expedia, JetBlue, Patreon gibi markaların da içinde bulunduğu zengin bir listeden bahsediyoruz. Guy Raz, bu markaların ardındaki kahramanları konuk ediyor ve onların hikayelerini anlatıyor. Yatırımcıların katıldığı bölümler sayesinde de karşı tarafın bakış açısını görme şansımız oluyor.

Ekran önerileri

High & Low: John Galliano (2023) -MUBI

Parlayan mı yoksa sönen bir yıldız mı?

The Mauritanian, One Day in September, Marley, Whitney, The Last King of Scotland gibi değerli hikayeleri ekranlara taşımasıyla tanınan Oscar ödüllü yönetmen Kevin Macdonald; 1990’lar ile 2000’lerin unutulmaz moda tasarımcısı için yeniden kamera arkasına geçmiş. John Galliano; eşsiz tasarımları, gösterişli defileleriyle bilinen ve Givenchy, Dior, Maison Margiela gibi ünlü markalara baş tasarımcılık yapmış başarılı bir modacı. Onu, kariyeri boyunca Charlize Theron, Penélope Cruz, Naomi Campbell, Kate Moss, Anna Wintour ve daha birçok isimle yaptığı işbirlikleri ile de tanıyoruz. Fakat bu ünü ve başarısını, her zaman koruyamamış bir isim de aynı zamanda.

Biyografi türündeki belgesel, onun yükselişler kadar düşüşler de yaşayan kariyerini, ortaya çıkardığı çalışmaları, alkol bağımlılığını, Dior’dan kovulma sürecini, sosyal ilişkilerini, iş ortaklıklarını her açıdan sunmaya hazır! Üstelik de, yukarıda bahsi geçen yıldız isimlerle yapılan röportajları, arşiv görüntüleri ve tabii ki John Galliano’nun kendi yaşadıklarını birinci ağızdan anlatışını içermekte. 26 Nisan Cuma itibarıyla, MUBI’de gösterimde!

The Asunta Case (2024) -Netflix

Asunta Basterra’nın gizemli ölümü

İspanya, 2013 senesinde büyük bir haber ile çalkalandı: Çin doğumlu 12 yaşındaki Asunta Basterra, yirmiyi aşkın Lorazepam ilacı almış ve sonra da boğularak öldürülmüş halde bulunuyor. Asunta'nın cesedi bulunmadan önce, yani kayıp olduğu süreçte, onu evlat edinen ebeveynleri durumu polise haber verir.

Fakat soruşturma devam ederken bütün oklar, cinayetin asıl suçluları olarak anne ve babayı göstermeye başlar. Böylece polisler, çocuklarını öldürmüş olma ihtimali olan bu ebeveynleri yakından incelemeye alır. İspanya yapımı altı bölümlük mini dizi, bu korkunç detaylara sahip gerçek hikayeyi ekranlara uyarlamış. 

She Came To Me (2023) – AppleTV

Yeni biri, tüm hayatınızı değiştirebilir mi?

Mesleki bir geri dönüş yapmak üzere hazırlandığı büyük operasını bitirme konusunda ciddi sorunlar yaşayan besteci Steven Lauddem, psikiyatrist eşi Patricia’nın desteği ile yeni bir keşif macerasına atılır. Yeni deneyimler, yepyeni bakış açıları sağlar sonuçta değil mi? Köpeğini gezdirmeye çıkardığı zamanda, bir barda, Katrina adında bir kadınla tanışır. Yeni ilişkiler, yasak ‘’aşk’’, bastırılmaya çalışılan duygular, aile çatışmaları, Patricia'nın oğlunun yarattığı yasal olmayan bir karmaşa ve dahası.

Filmin başrollerini Peter Dinklage (Game Of Thrones, Cyrano, I Care a Lot), Oscar ödüllü Anne Hathaway (Les Misérables, Interstellar, The Devil Wears Prada, Brokeback Mountain, One Day) ve Marisa Tomei (Spider-Man serisi, Upgraded) paylaşıyor. Arthur Miller’ın kızı, Daniel Day Lewis’in karısı olarak da bildiğimiz yazar, senarist ve yönetmen Rebecca Miller ise yönetmen koltuğunda.