30 Haziran 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2024 10:15 | Son Güncelleme: 27.06.2024 15:37

Hafta sonu için İstanbul rehberi (28-30 Haziran)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Tarihte Yaşanmamış Olaylar, pop müzikseverler için Mert Demir ve keyifli zaman geçirmek isteyenler için Live From Fest İstanbul şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (28-30 Haziran)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Boa Sahne, Ülkü Tamer'in aynı adlı kitabından uyarladığı çalgılı, şarkılı, şenlikli, gülmeli, güldürmeceli, eğlenmeli, eğlendirmeceli oyunu Tarihte Yaşanmamış Olaylar, 30 Haziran'da kendi sahnesinde perde açıyor. Merkeze yerleştirilen gezici tiyatro kumpanyası temasıyla, 10 bağımsız öyküden oluşan oyun ışık, kostüm ve müzik geçişleriyle seyirciyi etkilemeyi başarıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Nick Payne'in yenilikçi kaleminden çıkan Takımyıldızları, Kemal Kayaoğlu ve Özge Erdem'in oyunculuklarıyla 28 Haziran'da Minoa Pera'da perde açıyor. Oyun, bir partide tanışan iki insan arasındaki romantik ilişkinin paralel evrenlerdeki farklı yaşamlarını anlatıyor.

  • Ozan Ömer Akgül'ün yazıp yönettiği, Ertürk Erkek'in tek kişilik performansıyla Soğuklar, 28 Haziran'da Yeni Hayat Gümüşlük'te tiyatro severlerle buluşuyor. Oyun, temel olarak insanın derinliklerine inmek ve orada unutulmuş duyguları yeniden keşfetmek üzerine bir deneyim alanı sunuyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Bazı ailevi meseleler, kaşarlar, piyonlar, Putin, dirty talk, biraz sosyalistler, gladyo, açık ameliyat, Menemen Olayı ve Kutsi hakkındaki gösterisi ile Pınar Fidan 30 Haziran'da Moda Sahnesi'nde İstanbullu seyircisiyle buluşuyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Pop müziğin önemli isimlerinden Burak Kut 30. Yıl Senfonik Konseri serisiyle 30 Haziran'da AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda sevenleriyle buluşuyor.
  • 30 yılı aşan kariyerinde eklektik kelt müziğiyle dünya çapında 20 milyona yakın albüm satan Kanadalı şarkıcı ve besteci Loreena McKennitt, The Mask and Mirror 30.Yıl Turnesi kapsamında kariyerinin en özel şarkılarını 2 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda İstanbul’daki dinleyicileriyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Müziğiyle farklı janrları bir araya getiren söz yazarı, besteci, prodüktör ve aranjör Mert Demir, gün batımı konsepti ile 30 Haziran akşamı KüçükÇiftlik Park sahnesinde dinleyicileriyle buluşuyor.

Sanat severler için konserler:

  • 29 Haziran akşamı Asya’nın vokali, Kürşat Başar’ın saksafon performansı ve Zafer Çebi’nin piyano eşliğiyle benzersiz bir konser Zai Yaşam sahnesinde sanat severleri bekliyor.

Keyifli zaman geçirmek isteyenler için etkinlikler:

  • 28-29 Haziran'da İstanbul Maximum Uniq Açık Hava’da gerçekleşecek olan Live From Fest İstanbul yerli-yabancı müzikten ilgi çeken isimleri ve elektronik dans müziğin strarlarını aynı sahnede buluşturuyor. Maceo Plex'in açılışını yapacağı festivalin kapanışında Oscar And The Wolf sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

  • Swissôtel The Bosphorus İstanbul, 29 Haziran’da keyifli canlı müzik performansları ve unutulmaz anlarıyla Craft Brew Fest’e ev sahipliği yapıyor. Festival kapsamında Random, Tolga Akyıldız, Ezgi Alaş, Ege Çubukçu ve Bedük sahneye çıkmaya hazırlanıyor.
  • Çok sevilen PSM Loves2Dance etkinlik serisi, bütün gün, tam gaz sürecek bir festival ile 29 Haziran’da Zorlu PSM’de eğlence severleri ağırlıyor. Festivale Christian Löffler, Natascha Polké, Parra For Cuva, Panta du Prince ve Abanoz, Gaia Ekho, MFY, Moophy ve Konuralp katılıyor. Carbone Black ve TKO’nun eşsiz görsel-işitsel performansları PSM Led Ekran’da geceye damga vuruyor.
  • Stavroz, Büyük Ev Ablukada, Oceanvs Orientalis, Bade, Parcels, La Femme, Hey Douglas, Monsieur Minimal ve Elektro Hafız gibi isimleri ağırlayan dans ve eğlence dolu Gezgin Salon Festivali, 29 – 30 Haziran’da Bonus Parkorman’da konuklarını bekliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Türkiye’nin ilk uzun metraj kadın bilim kurgu yönetmeni Serpil Altın’ın Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filmi, 28 Haziran’da vizyona giriyor. Katıldığı uluslararası festivallerde toplam 15 ödül kazanan film, Türkiye’nin ilk gerçekçi bilim kurgu filmi olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk sürdürülebilir yeşil film girişimi olan filmin kadrosunda Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şamlıoğlu ve Sukeyna Kılıç gibi isimler yer alıyor.
  • Michael Sarnoski'nin yönettiği, Lupita Nyong'o, Joseph Quinn, Alex Wolff gibi isimlerin baş rollerini paylaştığı Sessiz Bir Yer: Birinci Gün, 28 Haziran'da vizyona giriyor. Sessiz Bir Yer serisinin orijin hikâyesi olan film, tüm dünyanın sessizliğe gömülmesine sebep olan yaratıkların yeryüzüne indiği gün yaşananları konu ediniyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Bomonti ve çevresinde yaşayanlar için hafta içi ve hafta sonları farklı programlarıyla oldukça çekici bir mekân haline gelen geçtiğimiz ay Bomonti’de açılan BART, geniş yemek menüsü, çeşitli kokteylleri ve klasik seçenekleriyle şarap ve bira çeşitleri ile beğeni topluyor. Genişliğiyle dikkat çeken mekan özel davetlere ve organizasyonlara de ev sahipliği yapıyor. instagram.com/bartbomonti

  • 1937 yılında kurulan ve kuşaktan kuşağa günümüze kadar gelen 7 Mehmet hem Türkiye’de hem de tüm dünyada büyük bir üne sahip restoranların başında geliyor. Modern Akdeniz lezzetlerini ve geleneksel Türk mutfağını mevsime uygun malzemelerle harmanlayan mekanın en sevilen lezzetleri arasında işkembe, mevsimine göre böğürtlenli ya da yeşil erikli cacık, mercimek fava, iç pilavla servis edilen kuzu tandır, ciğer ve Antalya usulü kabak tatlısı bulunuyor. instagram.com/7mehmetrestaurant

Memet Özer'den mekan önerileri

Dede Arnavutköy

Boğaz manzarasında gerçek bir Ocakbaşı keyfi için harika bir Cuma akşamı alternatifi. Az sayıda ama lezzetli mezeler, ve güzel kebap. Çöp şiş ve ciğer denemeyi unutmayın. Sevimli bir makam olduğunu söylemeliyim.

Madam Niça

Gerçek bir Bozcaada mutfağı deneyimlemek için kesinlikle tavsiye ederim. Üstelik canlı müzik ile birlikte eğlence çıtası da çok yükseliyor. Kadın enerjisini hissedebileceğiniz, terası ile birlikte harika bir mekan tavsiye ederim.

Cup of Joy Zorlu

Sağlıklı zengin seçenekleri ile benim şehirdeki favori mekanlarımdan biri. Glutensiz çeşitleri de oldukça fazla. İyi malzeme, iyi ürün birlikte. Geç bir kahvaltı ya da çay saati için iyi bir alternatif.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Ne İşle Uğraşıyorsun?

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Her mesleğin belirlenmiş bir tanımı var belki ama bir yandan da keşfedilmeyi bekleyen perde arkası hikayeleri olduğunu biliyoruz. Simge İçen, kariyer maceralarının derinliklerine daldığı bir yolculuğa çıkıyor. Farklı sektörlerden konuklar kendi bakış açılarıyla günlük zorlukları aşmanın yollarını, sektördeki en son trendleri ve başarıya giden yolları anlatıyor.

Sivil Toplum Konuşuyor

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Aktif vatandaşlar ve topluluklar bu yayında buluşuyor. Harun Demircioğlu her bölümünde "etki" odaklı bir konukla yolculuğa çıkıp “Peki, ben ne yapabilirim?” sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyor. Yayının yol haritası oldukça iddialı: Korku adalarından bilgelik kıtalarına geçmek.

Madalyonun Bilinen Yüzü

Nereden dinlerim? Spotify

 

Bu podcast tarih, kültür, sanat, felsefe, sinema, müzik gibi birçok ana konu başlığıyla hazırlanmış. Bu ana başlıkların altında da tarihi figürler ve olaylar, idamlar, seyyahlar, gezginler, sapıklar, katiller, şairler, ressamlar, yazarlar, aktörler, aktrisler, yönetmenler, sinema filmi analizleri gibi pek çok içerik sunuluyor. Meraklı karakterlerin ilgisini çekebilecek bir yayın olduğunu söyleyebiliriz.

Rolling Stone’s 500 Greatest Songs (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Rolling Stone müzik sektörünün efsane dergilerinden biri ve hazırladığı müzik listeleri de yıllardır sektörün en özel şarkılarını bir araya getiriyor. Bu podcast de, derginin "Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı" listesindeki şarkıların ardındaki hikayeleri anlatıyor. Sunucular Brittany Spanos ve Rob Sheffield, Rolling Stone'un bu ikonik listesini incelemek içim mikrofonda buluşuyor, sanatçılarla ve sahne arkası kahramanlarla konuşuyor.

Ekran önerileri

Frank Capra: Mr. America (2024) -AppleTV

Amerika’nın beyazperde kahramanı

It Happened One Night (1934), Mr. Smith Goes to Washington (1939), It’s a Wonderful Life (1946) ve daha birçok etkileyici filmi ile tanınan yönetmen, yapımcı ve senarist Frank Capra (1897-1991); kariyerinin başlarında İtalya'dan ABD'ye göç eden genç bir isim olmasına rağmen, Hollywood'un Altın Çağı'nın öne çıkan isimlerinden olup Amerikan sinemasına derin izler bırakmıştır. Onun zorlu yükselişi ve başarılı kariyeri, eserlerinin gücünü hala koruması ise Amerika'ya bakışı, hayalleri, hikaye anlatım tarzı, umutları, insanlığa olan güveni sayesinde olmuştur.

Matthew Wells yönetmenliğindeki Birleşik Krallık yapımı Frank Capra: Mr. America belgeseli de, sinema tarihinin bu unutulmaz isminin tüm hikayesini ele almak için hazır. Üstelik bugüne kadar görülmemiş ses ve görüntü kayıtları ile birlikte yönetmen Alexander Payne (The Holdovers, Election, Nebraska), film tarihçileri Jeanine Basinger ve Joseph McBride, Sony Pictures Motion Picture Group'un başkanı ve CEO'su Thomas Rothman da röportajlarla yer alıyor. 28 Haziran’dan itibaren AppleTV üzerinden kiralayıp (4.99 TL’ye) izleyebilirsiniz.

 

The Whirlwind (2024) -Netflix

Başbakan ve yardımcısının nefes kesen iktidar savaşı

Güney Kore'nin devlet başkanı bir suikast girişimine maruz kalır. İktidarda oluşacak boşluğu dolduracak kişiler ise Güney Kore'nin başbakanı ve başbakan yardımcısı olur. Kaçınılmaz olarak, ikili arasında anbean şiddetlenen bir iktidar çatışması ortaya çıkar. Bu siyasi çekişmenin galibi kim olacaktır? Politik gerilimi ve dramayı bir arada isteyenler için,12 bölümden oluşan The Whirlwind, 28 Haziran’da gösterimde.

Bursa Bülbülü -  Netflix

13 Ocak 2023’de Disney+’da yayına girdikten bir süre sonra platformdaki bir çok içerikle birlikte ortadan kaybolan Bursa Bülbülü, Netflix’te yeniden izleyiciyle buluşuyor. Film, 1980'li yıllarda Ata Demirer’in doğup büyüdüğü Bursa'da geçen, müzikle iç içe bir hayatı anlatıyor.

Gazino kültürünün hala revaçta olduğu 1980’lerde, Bursa’da bir çay bahçesinde şarkıcılık yapan ve en büyük tutkusu kaset çıkarmak olan Cengiz’in hayatı Taşkın’la karşılaşmasıyla değişir. Cem Gelinoğlu’nun canlandırdığı Taşkın’ın, Cengiz’in hayatını alt üst eden kızkardeşini de Özge Özacar oynuyor; yani Kızılcık Şerbeti’nin Görkem’i. Arzu’nun bol şarkılı filmde seslendirdiği şarkıları ise Melek Büyükçınar söylüyor.