28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2024 10:25 | Son Güncelleme: 28.03.2024 10:26

Hafta sonu için İstanbul rehberi (29- 31 Mart)

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Bir Barıș Oyunu, müzikseverler için Yaşar ve sinemaseverler için Güneş Söndürmem Gerek şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (29- 31 Mart)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen tiyatro oyunları:

  • Sebep olduğu acıyı anlayamayacak kadar savrulmuş bir genç kızın ve bu acıdan kurtulabilmek için cesur adımlar atmaya çalışan bir ailenin hikayesinin anlatıldığı Uzun Yol, 30 Mart'ta Oyun Atölyesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda Evrim Alasya, Sena Başdoğan, Zeynep Alkaya, Faruk Barman ve Aykut Akdere oynuyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Aristophanes'in kaleme aldığı Antik Yunan tiyatrosunun önemli komedyalarından biri olan Barıș'ı Idea Performans, Bir Barıș Oyunu adıyla yeniden yorumluyor. Cansu Tekoluk, Haluk Deniz Aydın ve Mertcan Kaplan'ın oynadıkları oyun 29 Mart'ta Arsız Mekan'a konuk oluyor.
  • Eric Emmanual Schmitt'in yazdığı, Berk Yaygın, Deniz Özmen ve Erdal Devrim Aydın'ın oynadıkları Einstein'ın İhaneti 30 Mart'ta Alan Kadıköy'de seyirci karşısına çıkıyor. Einstein gibi dünyaca ünlü bir dehanın çelişkileri, başarısızlıkları ve üzüntüleri üzerinden 20. yüzyılda yaşatılan insanlık suçlarının anlatıldığı bu felsefi metin, seyirciye bazen mizahi, bazen de şiirsel bir yolla varoluşu, insanlığı, ilkeleri ve öncelikleri sorgulatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Proje Difüzyon ekibinin vampirlik temasından yola çıkarak metin üretimi ve sahneleme süreçlerinde güncel anlatım olanaklarını araştıran yeni tiyatro oyunu Öbür: Sonsuza Kadar, 30 Mart'ta Bahçe Galata'da seyirci karşısına çıkıyor. Onur Karoğlu'nun yazdığı oyunda Ayda Akkaya, Enes Has, Aslı İçözü, Yağmur Ruken Kahraman, Dicle Şengül ve Zinnure Türe oynuyor.
  • Taner Barlas, Şebnem Özinal, Ekin Aksu, Ceren Benderlioğlu ve Kıvanç Kürkcü'nün oynadıkları; Sabahattin Ali’nin, aslında kendisinin yaşadığı bir aşk hikayesi olarak da söylenen kült eseri Kürk Mantolu Madonna, 30 Mart'ta Fişekhane'de seyirciyle buluşuyoruz.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Rock yıldızı Maneskin'in basçısı Victoria de Angelis, 29 Mart akşamı İstanbul’daki ilk partisi için Maximum Uniq Box'ta DJ setin başına geçiyor.  Angelis, ateşli house müziği, punk, techno ve asit ritimleriyle dolu bir performans sergilemeye hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Seslendirdiği ve bestelediği şarkılarla Türk pop müziğine unutulmaz eserler katan Yalın, profesyonel müzik kariyerinin 20’nci yılını 30 Mart akşamı Volkswagen Arena’da binlerce müzikseverle beraber kutlamaya hazırlanıyor.
  • Kendi albümlerinin yanı sıra 40'ı aşkın albümde besteci, söz yazarı ya da yorumcu olarak yer alan pop müziğin eskimeyen sesi Yaşar, 29 Mart'ta Jolly Joker Vadistanbul'da dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Türk popunda Koşan Adam olarak tanınan ve yıllardır dillerden düşmeyen şarkılara imza atan Mirkelam, 30 Mart'ta Dorock XL Kadiköy sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Bir Radiohead saygı grubu olan Radiohead Tribute Tr, 30 Mart'ta The Wall Saloon & Performance sahnesinde müzik severlerle bir araya geliyor.

  • Rock müziğin son dönem beğenilen isimlerinden Ufuk Beydemir, sevilen şarkılarıyla 30 Mart'ta Hayal Kahvesi Aqua Florya Sahnesi'nde dinleyenleriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Spotify’da dinlenme rekorları kıran Amar Pelos Dois şarkısıyla 2017 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Eurovision tarihindeki en yüksek puanla kazanan Portekizli ünlü şarkıcı ve besteci Salvador Sobral, 29 Mart'ta CRR Konser Salonu’nda hayranlarıyla buluşuyor.
  • Piyanist Amaro Freitas, ormanlara, özellikle de Amazon Ormanı’na ve Kuzey Brezilya’nın nehirlerine bir saygı duruşu olarak yayımlayacağı yeni albümü Y’Y’yi 29 Mart akşamı Zorlu touché’de tanıtıyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ve sayısız ödüle layık görülen çellist Nicolas Altstaedt, 29 Mart’ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşuyor. İlk olarak 2012 yılında Fazıl Say’ın bestelediği Dört Şehir Çello ve Piyano Sonatı için bir araya gelen ikili; muhteşem sahne enerjileri ve güçlü yorumlarıyla dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşatmaya hazırlanıyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Emre Gül’ün satış rekorları kıran gençlik romanından uyarlanan, Doğukan Cantimur'un senaryosunu yazdığı Güneş Söndürmem Gerek, 29 Mart'ta vizyona giriyor. Hande Türkel'in yönettiği film hayatındaki en değerli varlığı sevgilisi Anıl’ı kaybeden Umut’un, hayatına kaldığı yerden devam etmeye çabalarken hiç beklemediği bir gerçekle karşı karşıya kalma hikâyesini konu alıyor.
  • Andreas Cordes'in senaryosunu yazdığı, Hanno Olderdissen'in yönetmenliğini yaptığı; Nico Marischka, Anna Lucia Gualano, Pelle Staacken'in başrolleri paylaştığı Lassie: Yepyeni Bir Macera 29 Mart'ta vizyona giriyor. Lassie: Yepyeni Bir Macera, çalınan bir köpeği bulmak için zorlu bir maceraya atılan üç arkadaş ve Lassie'nin hikayesini konu ediyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Şehrin en iyi Amerikan restoranı House of B konuklarına en taze ve lezzetli burgerleri servis etmeye devam ediyor. Akaretler’deki ilk şubesi ile kısa sürede dikkatleri üzerine çeken House of B, Suadiye’de bulunan ikinci şubesinde de aynı başarıyı sürdürüyor. House of B şubesine gidip leziz burgeri deneyenler, Fifty Pieces ile oluşturulan şık koleksiyondan parçaları inceleyip, satın alabiliyorlar.
  • Tarihi yarımada manzarasına karşı konumlanan Mürver Karaköy, muhteşem manzarası sebebiyle hem gün batımında hem de gece şehrin ışıltısıyla deneyimlenebilecek bir restoran olarak müdavimlerini ağırlıyor. Mevsime göre değişiklik gösteren canlı menüsündeki lezzetler odun fırını ve mangalda pişiriliyor. Pöç tandır, otlu kemik sosu ve mevsim mantarları ile; taş fırından bal kabağı, taze otlar, susam kıtırı ve tahinli yoğurt eşliğinde, ağır ateşte pişmiş dana yanak Mürver lezzetleri arasında yer alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Sahan Caddebostan

Caddenin en eski ve klasik lokantalarından biri. İftar için de mükemmel bir alternatif. Gaziantep mutfağından seçme lezzetler. Özellikle Lahmacun yemeyi unutmayın.

Sıralı Kebap Etiler

Bir Antalya markası denilebilir. Orada çok meşhur oldu ve İstanbul'da açıld. Lüks bir kebap deneyimi ve İftar için tavsiye ederim.

Gastro Fişekhane

Mükemmel bir İftar alternatifi. Anadolu lezzetlerini yeniden yorumluyorlar. Fişekhane atmosferi içerisinde hoş bir deneyim. Tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Sınırsız Spor

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Alternatif sporlara odaklanan, medya dünyasının çizdiği sınırları kaldırma iddiasıyla yola çıkan bir yayınla birlikteyiz. Lara Deniz Alper ve Daniels Süha Özkaya, Euroleague, Roland Garros, Super Bowl, Voleybol Milletler Ligi gibi bölümlerde analiz ve yorumlarıyla karşımıza çıkıyor.

Gelişimsel Sohbetler

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Tuvalet eğitiminden mahremiyet tanımına kadar, ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kafa yorduğu pek çok kavram var. Bir sağlıklı hayat merkezinde çocuk gelişimci olarak çalışan Aksanur Tekin, bu podcast serisinde çocuk gelişimiyle ilgili konuları gündeme taşıyor.

Edebiyat Pod

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Elif Nuran Özgün, edebiyata dair Türkiye'den ve dünyadan çeşitli türler ve eserler üzerine sohbet etmek için mikrofonda. Kitapları bitirmek zorunda mıyız, okuma hedefleri işe yarıyor mu, bir hikayeyi kaç kişi anlatabilir, feminist edebiyat sadece feministler için midir gibi soruların cevaplarının arandığı bölümler de ilgi çekebilir.

Living Planet (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Deutsche Welle’nin çevre konularını merkeze alan ödüllü programı her hafta yeni bir bölümle karşımızda oluyor. Hayatımıza her gün dokunan sıradan ama önemli konuların derinlemesine incelendiği bölümler, alanın meraklıları için önemli bir kaynağa dönüşüyor.

Ekran önerileri

Testament: The Story of Moses (2024) - Netflix

Yol Gösteren: Musa Peygamber'in Hikayesi

Rise Of Empires: Ottoman ile Pera Palas'ta Gece Yarısı dizilerinin yaratıcıları; tarihin derinliklerinden etkileyici bir belgesel drama dizisiyle geliyor! Üç bölümden oluşan dizi, Musa peygamberin hayatını ve nasıl büyük bir lider olduğunu; Charles Dance’in anlatımı, ilahiyatçıların, tarihçilerin yorumları ve tarihin yeniden canlandırılması ile ekranlara taşıyor. Dizinin başrolünde Avi Azulay yer alırken Firavun'u Mehmet Kurtuluş canlandırıyor. Kendisini Into the Night, Hakan: Muhafız, Muhteşem Yüzyıl, Tereddüt, Duvara Karşı gibi çeşitli yapımlardan tanıyoruz. Tülay Günal’ın da rol aldığı dizinin yönetmenleri ve yapımcıları arasında ise Karga Seven Pictures yapım şirketinin ekibinden Emre Şahin, Kelly McPherson, Sarah Wetherbee, Fikret Manoğlu, Sam Anzel gibi isimler var. 

To Catch a Killer (2023) - TOD

Genç dedektif zorlu katilin peşinde 

Wild Tales (2014) filmiyle, 87. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında Arjantin için adaylık elde eden ve BAFTA kazanan yönetmen/senarist Damián Szifron, ilk İngilizce filmiyle yeniden karşımızda! Bu yeni filminde, hem geçmişiyle mücadele etmeye çalışan hem de toplu cinayetler işleyen seri katili arayan genç dedektif Eleanor'un hikayesini merkezine koyuyor. FBI, katili bir türlü yakalayamamıştır. Fakat Eleanor, işinde yeni olsa bile bu katilin izini sürecek ideal kişidir. Bu gerilimli ve heyecanlı suç hikayesinin başrollerinde Big Little Lies, The Descendants, The Fault in Our Stars, Divergent serisi gibi çeşitli yapımlarda izlediğimiz Shailene Woodley ve Bloodline dizisindeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Emmy kazanan Ben Mendelsohn var.

Oppenheimer (2023) - Prime Video

Tarihin Acı Gerçeği, Oscar'ın Büyük Kazananı

İkinci Dünya Savaşı sırasında, nükleer bir silah olan atom bombasını geliştirme amacını güden Manhattan Projesi'nin başında yer alan bir fizikçidir, J. Robert Oppenheimer. ABD’de bulunan Los Alamos Laboratuvarı’nda ekibiyle birlikte yarattıkları bu silah, tüm dünyayı etkileyecek bir güç haline gelir; Hiroşima ve Nagazaki'de kullanılan ölümcül bir icat olur. Bu sürecin sonunda, İkinci Dünya Savaşı sonra ermek üzereyken, J. Robert Oppenheimer; nükleer silahlanma yarışına karşı olduğunun ortaya çıkmasıyla, ABD’nin hedefi haline gelir. Oppenheimer filmi de, hem atom bombasının yaratım sürecini hem de J. Robert Oppenheimer'ın yargılanmasını anlatıyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 96. Oscar Ödülleri'ne damga vuran ve tam yedi ödülün (Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Kurgu, Görüntü Yönetimi, Özgün Müzik) sahibi olan Oppenheimer, geçtiğimiz senenin öne çıkan filmlerinde başta geliyordu. Filmin yönetmenliğini Interstellar, Inception, The Dark Knight, Dunkirk, Memento, Tenet gibi filmlerinin de yönetmeni olan Christopher Nolan üstleniyor. Başrolde Cillian Murphy yer alırken filmin oyuncu kadrosunda Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek gibi güçlü isimler de yer alıyor. 29 Mart Cuma itibarıyla Prime Video'da!