08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2024 09:40 | Son Güncelleme: 30.05.2024 09:53

Hafta sonu için İstanbul rehberi (31 Mayıs- 2 Haziran)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Anna Karenina, eğlenceseverler için Yalın konseri ve sinemaseverler için Geçiş (Crossing) filmi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (31 Mayıs- 2 Haziran)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın prömiyer yapacak oyunu:

  • Lev Tolstoy tarafından kaleme alınan ve 125 farklı yazar tarafından tarihin en iyi romanı seçilen Anna Karenina Pray Tiyatro ile sahneye taşınıyor. 1 Haziran'da prömiyerini yapacak olan oyunda Dilara Esen tek kişilik performans sergiliyor.
  • Soner Elmacı'nın yazıp yönettiği, genç oyuncular Soner Elmacı, Gizem Kapdan ve Muhammed Yusuf Yılmazgil'in baş rollerini paylaştıkları Gerçek Dünya, 1 Haziran'da Pax Sahne'de prömiyerini yapıyor.

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • Anton Çehov’un Üç Kız Kardeş adlı oyunundan hareketle yeniden yazılan İki Kent Arasında Bir Bar Masasında, üç genç kadını Çehov’un metninin bıraktığı yerden dört yıl sonrasına götürüyor. Zeynep Kıymacı’nın yazdığı, Kardelen Ezgi Yıldız’ın yönettiği oyun, 2 Haziran'da kargART'ta seyirciyle buluşuyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Edmond Rostand'ın ölümsüz Cyrano de Bergerac'ından Hakkı Ergök'ün kalemi, Nurkan Renda'nın müziğiyle şekillendirdiği rock komedi Cyrano Rock, 31 Mayıs'ta Şişli Tiyatrosu'nda perde açıyor. Oyunda Zelal Barlas, Efe Can Karakaya ve Zeynep Yaylıcıoğlu oynuyor.

  • Modern dünya karmaşasının ikili ilişkiler üzerinden, mizahi biçimde yansıtıldığı Şimdi Ne Yapacağız?, Ömer Uslu, Yağmur Demirtaş ve Yusuf Burak Kurtoğlu'nun oyunculuklarıyla 2 Haziran'da Tatavla Sahne'de perde açıyor. Leyla ve Zafer çiftinin evlerinde düzenledikleri nikah töreninde geçen oyunda çift sade bir tören beklentisinin organizatör Feridun Bey'in tören konseptini yanlış anlamasıyla gelişen olaylar anlatılıyor.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • Core Kolektif, ilk oyunu Kurtulma Hızı, Kerem Arslanoğlu ve Kürşat Demir'in oyunculuklarıyla 31 Mayıs'ta Alan Kadıköy'de perde açıyor. Oyun; ebeveynlerin, kendi karar ve istekleri doğrultusunda, çocuklarının yaşamlarını nasıl ve ne şekilde etkileyebileceklerini, günümüz Türkiye'sinin son çeyreğinde gerçekleşen bu büyüme hikayesiyle işleyerek, kapı arkası edileni tartışmaya açmayı hedefliyor.

  • Burçak Buran'ın kaleme aldığı, Gizay Kaya'nın yönettiği; Çöl Tozu 1 Haziran'da Werkstatt Akademi'de İstanbullu seyircisiyle buluşuyor. Damla N. Bozkurt ve Şimal Güven'in oynadıkları oyunda biri çölün kavurucu sıcağında kaybolmuş diğeri şehrin kaosuna sıkışmış iki kadın, üzüm almak üzere çıktıkları yolculukta tehlikeli bir maceranın içine sürüklenirler.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Pavyonda tuvaletçilik yapan Ayten'in öyküsünü sahneye taşıyan Herkes Kocama Benziyor, 3 Haziran'da Fişekhane'de perde açıyor. Hakan Emre Ünal'ın yönettiği oyun, Pınar Güntürk’ün çarpıcı performansıyla dikkat çekiyor.

Tiyatroseverler için haftanın festivalleri:

  • Asmalı Sahne Kadın Yüzler Festivali 1 -14 Haziran arasında gerçekleşiyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek festivalde birçok paydaş ve tiyatro yurtiçi ve yurtdışı konuklarla İstanbullu seyircisine hikayelerini anlatmaya hazırlanıyor.

1 Haziran: Monologlar Müzesi - Kadın Yüzler
2 Haziran: Kuşları Bile Vurdular.
3 Haziran: Uyandığımda Sesim Yoktu
4 Haziran: Mutlu Bir Romanın Aşk Hikâyesi
5 Haziran: Kök-süz
6 Haziran: Evin Kokusu

Yerli Oyunlar Festivali Pax Sahne'de başlıyor. 3-10 Haziran arasında gerçekleşecek olan festivalin bu haftaki oyunları;               

3 Haziran: O Zaman Küs Ölene Kadar
4 Haziran: Mahallemiz Eşrafından
5 Haziran: Misket
6 Haziran: Sendrom

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • 2004 yılında çıkardığı Ellerine Sağlık albümünden günümüze kadar seslendirdiği ve bestelediği şarkılarla Türk pop müziğine unutulmaz eserler katan Yalın, profesyonel müzik kariyerinin 20'nci yılını 31 Mayıs'ta Beşiktaş Tüpraş Stadyumu'nda vereceği dev bir konser ile kutlamaya hazırlanıyor.
  • Reggae sahnesinin önemli aktörlerinden Genjah, 31 Mayıs gecesi sanatçı dostları Afel, Aga B, Barış Demirel, Da Poet, Emir Erünsal, Kamufle, Levvera, Murat Ertel ve Orçun Sünear ile beraber Babylon Sahnesi'ne konuk oluyor.
  • Elektronik müzik ve geleneksel söz yazarlığını bestelerinde harmanlayan Kerala Dust PSM Loves Summer by %100 Müzik kapsamında 1 Haziran’da Zorlu PSM’de sahneye çıkmaya hazırlanıyor.
  • Nisan ayında çıkardığı yeni teklisi Veda ile müzik listelerinde adından sıkça söz ettiren ve 2024 yazına Veda ile merhaba diyen Zeynep Casalini, 1 Haziran’da Maximum Uniq Box sahnesinde geçmişten günümüze uzanan, eski ve yepyeni şarkıları ile kalplere dokunmaya geliyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Yaşadığı büyük bir kaybın ardından müzikte yeniden hayat bulan Amsterdamlı müzisyen Martijn Verhagen, şanson etkili müzik projesi Morpheus ile kulak verenlere gerçek hikâyeler anlatmak için 1 Haziran'da Salon İKSV'ye geliyor.
  • Pop müziğinin önemli söz yazarlarından Ersay Üner Taverna Şarkıları Lansman Konseri ile 2 Haziran akşamı BtcTurk Vadi Açıkhava’da dinleyicileriyle bir araya geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Yerli sahnenin popüler bağımsız ekibi Dolu Kadehi Ters Tut, 31 Mayıs'ta Harbiye Cemil Topuzlu Sahnesi'nde sevilen şarkılarını dinleyenleriyle buluşturmaya hazırlanıyor.
  • Koray Candemir, Selim Öztürk, Serkan Çeliköz, Mehmet Şenol Şişli ve Burak Karataş’tan oluşan efsanevi kadrosuyla Kargo, 2024 yılının ilk ayında çıkardıkları Kargo☆Yarına Kalan Şarkılar adını verdikleri albümlerinin ilk açıkhava konseriyle 1 Haziran’da Maximum Uniq’e geliyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Çağımızın en iyi piyanistlerinden Maria João Pires 8 yıl sonra tekrar İKSV Müzik Festivali'ne dönüyor. Beethoven’ın piyano konçertosunda Pires’e Festival Strings Lucerne'nin eşlik edeceği konser 31 Mayıs'ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşiyor.
  • Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Macar Ulusal Korosu’na genç kuşaktan dört yıldız solistin katıldığı görkemli konser 2 Haziran'da Atatürk Kültür Merkezi - Türk Telekom Opera Salonu'nda gerçekleşiyor. “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Mozart Requiem” başlıklı konserin repertuvarında, Mozart’ın son eseri Requiem’in yanı sıra çağdaş besteci Arvo Pärt de yer alıyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Farklı müzik türlerini kendi tarzıyla yeniden yorumlayan müzisyen, söz yazarı ve besteci Gözde Öney’in Pera Müzesi'ndeki sahnesine; 31 Mayıs'ta prodüktör, söz yazarı, besteci, şarkıcı ve edebiyatçı kimliğiyle öne çıkan multidisipliner sanatçı Jehan Barbur konuk oluyor.
  • Son yılların en önemli solist viyolonselcileriyle çalışmış Gramophone Ödüllü Fransız Çellist Christian-Pierre La Marca, CRR Senfoni Orkestrası ile birlikte 1 Haziran'da CRR Konser Salonu'nda benzersiz bir konsere imza atmaya hazırlanıyor.

İstanbullular için hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Yıldızlı Denizin İzinde adlı eserinde kırk beşinci yaş gününün hemen öncesinde, tükenmiş ve hayatından zevk almayan bir kadının kendisiyle ve yaşamla barışma hikayesini anlatan Tessa Randau, İTEF İstanbul kapsamında Feride Çetin moderatörlüğünde 1 Haziran'da Goethe-Institut İstanbul Kütüphanesi'nde kadın dostluğu, insanın iç huzuruna varan yolculuklar ve kendini sevmek hakkındaki romanı üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştiriyor.
  • İmza yemeklerinden Murgh Makhani, Palak Patta Chaat ve daha birçok özel lezzeti bir araya getirdiği bir menü ile Madhu's Istanbul 1 Haziran'da konuklarını, Pelin Batu ile birlikte gizemli Hindistan mitolojisinin ve tadına doyulmaz Hint mutfağının büyülü dünyasına bir yolculuğa çıkarıyor.
  • Caner Omur, absürd ve müzikal tınılarla süslediği, beyin yakarken güldüren tarzıyla, en iyi ve en yeni şakalarından oluşan çok özel gösterisi Travmatik ile 1 Haziran'da DasDas’ta komedi severlerle buluşuyor.
  • Sanatın iklim değişikliği nedeniyle karşı karşıya olduğumuz büyük tehditleri anlamamıza nasıl yardımcı olabileceğinin sorgulanacağı Yarınları Duymak konuşma serisinin ikinci paneli 1 Haziran'da Borusan Contemporary'de Alice Sharp’ın moderatörlüğünde düzenleniyor. Panelin konuşmacıları ise Aritmi sergi kitabının da yazarları arasında bulunan, hidrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Muharrem Balc, gıda aktivisti Güneşin Aydemir olacak.
  • 2 Haziran'da Beşiktaş Tüpraş Stadyumu, dansın ve kültürün buluşma noktası olmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin en büyük dans topluluklarından biri olarak kabul edilen Anadolu Ateşi'nin 500 kişilik 25. yıl özel gösterisi, sanatın, müziğin ve dansın uyum içinde buluştuğu bir sahne sunuyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Levan Akin'in senaryosunu yazıp yönettiği; Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı'nın oynadıkları Geçiş (Crossing), 31 Mayıs'ta vizyona giriyor. Film, kardeşine verdiği sözü yerine getirmeye çalışırken kendisini beklenmedik durumların içerisinde bulan bir kadının hikayesini konu ediyor.
  • Yönetmen koltuğunda Erman Er'in oturduğu dram türündeki Teorem filmi 31 Mayıs'ta vizyona giriyor. Filmin oyuncu kadrosunda Sadi Celil Cengiz, Gencer Güvercin, Doğa Yavuz, Ayhan Taş, Ferhat Mete, Baran Akkuş gibi isimler yer alıyor. Bilim kurgu türündeki film ünlü bir motorsiklet sürücüsünün başından geçen doğa üstü olayları konu alıyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri;

  • Grasidi Gastro Garden, Grand Hyatt’ın ferah havası olan arka bahçesinde, zeytin ağaçlarının gölgesinde hizmet vermeye devam ediyor. Alaçatı’dan ilhamla, İstanbul’un orta yerinde adeta Ege’nin büyüleyici atmosferindeymiş hissi veren mekan, bu bahar barbekü keyfi ile dikkat çekiyor. Açık büfe barbeküde bonfile, kuzu kafes, köfte şiş, et şiş, tavuk yakitori ve kılıç balığı şişin yanı sıra kuşkonmaz, sosis, mısır gibi seçenekler bulunuyor. instagram.com/grasidigastro
  • Divan Grubu’nun yeni vegan mutfağına sahip restoranı Telezzüz Bağlarbaşı Abdülmecit Efendi Korusu’nda hizmet veriyor. Restoranın ödüllü ve yaratıcı şefi Bahtiyar Büyükduman, ilhamını yemekleri ile insanların ruhuna ve vicdanlarına iyi gelme isteğinden alıyor. Telezzüz yerel ve mevsimsel malzemelerin dokularını ön plana çıkarmak üzere hazırlanan reçetelere şarap uzmanı ve eğitmeni Göknur Gündoğan’ın seçtiği şaraplar ve kokteyller eşlik ediyor. instagram.com/telezzuz.ist

Memet Özer'den mekan önerileri

İyoki Etiler

Yenilenen lezzetleri ile bence şehrin en iyilerinden. Lezzetler tam bize göre denilebilir. Üstelik Cuma akşamları için eğlence ile birlikte geceyi uzatmanız mümkün.

Liman Lokantası Galataport

Yenilenen menüsü ve artık iyice oturan servisi ile çok daha iyi. Üstelik, tarihi Karaköy manzarası ile romantik bir Cumartesi için kesinlikle tavsiye ederim

YMRT Garden Arnavutköy

Yine çok başarılı bir kahvaltı mekanı. Pazar sabahları için, yumurta ve reçel çeşitleri ile tavsiye ederim. Üstelik bahçesi de çok keyifli. 

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Ela ile Eddie

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Evrim Ağacı’nın çocuklar için hazırladığı bu seride mikrofonda Ela ve onun ornitorenk dostu Eddie var. Gizemli evrenimizde nefes kesici bir yolculuk vaat eden bu yayında birçok bilimsel içerik çocukların sevebileceği ve ilgi duyabilecğei bir şekilde hazırlanıyor.

Eyvah Diyetim Bozuldu

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Mikrofonda Meltem Pırıl Şenol var ve yayının adına atıfta bulunur şekilde, diyetin aslında bozulabilen bir şey olmadığı anlatılıyor. İşlemeyen diyetler, sağlık sorunları, egzersizin beklenmeyen etkileri gibi birçok konu detaylandırılıyor.

Üretim Bandı

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Eran Filiba ve Ender Ahmet Yurt, önemli şirketlerin ürün geliştirme süreçlerini anlamaya çalışarak yola çıkmışlar. Her bölüm farklı bir şirketin misafir edildiği bu yayında, Türkiye’de ve dünyada teknoloji şirketlerinin ürün ve yazılımlarını nasıl geliştirdikleri detaylandırılıyor.

Dateline (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bir NBC klasiği. Gerçek hayatın içinden çözülememiş gizemli olaylar, true-crime belgeselleri ve derinlemesine soruşturmalar içeren güncel bölümlerden oluşuyor. 400’ün üzerindeki bölümle yeni keşfeden meraklılar için eşsiz bir arşiv.

Ekran önerileri

Eric (2024) -Netflix

Benedict Cumberbatch'li yeni drama Eric

1980'lerde New York, Manhattan'da, 9 yaşında bir çocuk olan Edgar kaybolur ve ABD'nin çocuklara yönelik televizyon programlarının birinde kuklacı olan babası Vincent, onun kaybıyla çaresizce başa çıkmak zorundadır. Çözüm olarak Edgar'ın ‘yatağının altında yaşayan’ canavar Eric'le arkadaşlık kurar. Bir yandan şehrin karanlık sokaklarında oğlunu ararken diğer yandan da canavarların her yerde olduğunu fark etmeye başlar.

Bu kayıp vakasıyla ilgilenen New York Şehri Polis Departmanı çalışanı bir dedektif de Edgar'ın kaybının peşine düşer. The Hour, Shame, Suffragette, The Iron Lady, The Split yapımlarıyla bilinen, Emmy ödüllü senarist Abi Morgan imzasını taşıyan bu İngiliz suç dramasının başrolünde; The Power of the Dog, Sherlock, The Imitation Game, Doctor Strange, The Wonderful Story of Henry Sugar, 12 Years a Slave ve daha birçok yapımdaki çeşitli rolleri sayesinde sevdiğimiz, Emmy ödüllü Benedict Cumberbatch yer alıyor.

 

Camden (2024) -Disney+

Müziğin ve Londra'nın kalbi: Camden!

Günümüzün favori pop sanatçılarından Dua Lipa, Noel Gallagher, Coldplay grubunun solisti Chris Martin, rapçi Little Simz, Yungblud, Questlove, Boy George, Nile Rodgers, prodüktör Mark Ronson, Black Eyed Peas gibi müzik sektörünün çeşitli alanlarında üretim yapan sanatçıların hikayelerini, artık onlardan dinleme zamanı! Arşiv görüntüleri, çekimler, röportajlarla her birini yakından tanıma fırsatı bulacağımız gibi, hepsinin ortak noktası olan Londra'yı da daha samimi bir yaklaşımla öğrenme şansımız olacak. Camden'ın geçmişi ve bugünü, müzisyenlerin kariyer gelişimleri, deneyimleri ve dahası. Dört bölümden oluşacak orijinal belgesel dizi Camden, Disney+'ta!

The Playboy Murders (2023) -BluTV

Playboy’un gizemli arka planı

1953 senesinde, Hugh Marston Hefner tarafından kurulan erkek yaşam ve eğlence dergisi Playboy, tüm zamanların en ilgi duyulan dergilerinden biri oldu. Fakat Playboy’un bu büyük ününün ardında konuşulması gereken bolca gizemli hikaye yer almakta. Dergi sayfalarında yer alanların şöhret için ödedikleri bedeller, çeşitli tuzaklar, geçmişten bugüne Playboy’un dahil olduğu cinayetler, sır dolu iş ortaklıkları ve dahası. İşte tüm bu süreci öğrenmek, ABD’nin ünlü yayınını araştırmak, öznelerden hikayelerini dinlemek için tam zamanı! ABD yapımı, Discovery+ ORIGINALS gerçek suç belgesel dizisi, altı bölümden oluşan ilk sezonun ardından, yedi bölümden oluşan ikinci sezonuyla ekranlara geliyor.