09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2024 10:05 | Son Güncelleme: 04.04.2024 10:08

Hafta sonu için İstanbul rehberi (5- 7 Nisan)

Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Meçhul Paşa, pop müzikseverler için Zeynep Bastık ve sinemaseverler için ise Mucize Aynalar şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (5- 7 Nisan)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen tiyatro oyunları:

  • Yönetilmekte olan medyatik çılgınlıkların zengin çeşitliliği arasında durup düşünmemiz için bir toplaşma çağrısı yapan; Levent Kazak, Erdem Şenocak, Nezaket Erden ve Melikşah Altuntaş'ın oynadıkları Şimdi, 7 Nisan'da DasDas Sahne'de İstanbullu seyircisiyle buluşuyor.
  • Yönetmenliğini İbrahim Çiçek’in üstlendiği; oyuncu kadrosunda Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen yer aldığı Balina, 6 Nisan'da Zorlu PSM Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Affetmek üzerine kurulmuş oyunda, bir baba-kızın yaşam ile ölüm arasındaki kısacık karşılaşması anlatılıyor. 

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Büyük yazarlar Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz ile karikatürist Mustafa Mim Uykusuz’un birlikte çıkardıkları Türkiye’nin ilk siyasi mizah gazetesi Markopaşa’nın 1946’da başlayan ve durulmayan hikayesinin anlatıldığı Meçhul Paşa, 5 Nisan'da Sahne Dragos'ta İstanbullu tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Oyunda Erdem Akakçe, Bülent Çolak ve Fatih Koyunoğlu oynuyor.

  • Elçin Gürler'in yazdığı; Zeynep Gülmez, Kubilay Penbeklioğlu, Melek Şahin, Betül Dikyol ve Volkan Kemal Yalav'ın oynadıkları Roma'da Cinayet 5 Nisan'da Narlıdere AKM'de İzmirli tiyatro severlerle buluşuyor. Oyun, dinmeyen temposuyla acaba sorusunu sordururken, seyirciyi Roma’nın aşk dolu atmosferinde hem ilginç bir evliliğe hem de garip bir ayrılığa götürüyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • Yağmur Ilgım Öztekin'in yazdığı ilk oyunu Hiçbir Şey Moralimizi Bozamaz, Mehmet Berkay Baygın ve Yağmur Ilgım Öztekin'in oyunculuklarıyla 5 Nisan'da İstanbul Koma Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. Oyun, kaybetmenin ağırlığında ölümün soğukluğunu taşıyan bir kadının bildiği en iyi yolla yaşadıklarına mantıklı bir neden aramasını konu ediyor.

  • Amadeus’un oyun yazarı Peter Shaffer’ın gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulayıp kaleme aldığı, Broadway’de 1200 kez sahnelenen Tony ödüllü başyapıtı Küheylan, Barış Erdenk'in rejisi ile seyirci ile buluşuyor. Başrollerinde Kerem Alışık, Emir Özden, Hatice Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer gibi isimlerin yer aldığı oyun 6 Nisan'da Maksimum Uniq İstanbul’da seyirci karşısına çıkıyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Özlem Zeynep Dinsel'in tek kişilik performansıyla beğeni topladığı, Dennis Kelly'in kaleme aldığı Kızlar ve Oğlanlar, 6 Nisan'da Moda Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, güvendiğiniz ve tanıdığınızı sandığınız birinin, tanımadığınız birine dönüşmesini sahneye taşıyor.
  • Bir yazarın; seyirciyi hayatıyla ve seçimleriyle kendi zihninde hesaplaştığı son ana şahit olmaya davet ettiği oyunu İntihar Şov, 6 Nisan'da Bursa Akademik Odalar Birliği BAO'da seyirciyle buluşuyor. Edip Tepeli’nin yönettiği oyunda, Barış Atay tek kişilik performans sergiliyor.

Haftanın stand up gösterileri:

  • Müzmin yalnızların terk ediliş hikayelerinden aldatılışlarına, karşılıksız aşklarından flörte dahi varamamış açılma çabalarına kadar pek çok şeyin anlatıldığı Mesut Süre ile Yalnızım Mesut Bey, 6 Nisan'da Watergarden Black Box Sahne'de seyirciyle buluşuyor.

  • Ali Congun daha çok şehir eliti olma hayalleri ile okuduğu üniversitenin idealleri arasında geçen gerçekliklere değindiği tek kişilik gösterisi ile 5 Nisan akşamı Fade Stage and Coffee sahnesinde Ankaralı seyircisiyle buluşuyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Son dönemin en çok dinlenen isimlerinden Zeynep Bastık, 5 Nisan'da Tim Show Center'da İstanbullu sevenleriyle buluşuyor.
  • 90'lı yıllara damgasını vuran şarkılarıyla Yaşar, 6 Nisan akşamı Jolly Joker Ankara sahnesine geliyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • Zombi, Sarılırım Birine, Koca Yaşlı Şişko Dünya şarkılarıyla beğeni toplayan Adamlar, 5 Nisan'da İstanbul Dorock XL Venue - Fitaş Sahnesi’nde dinleyenleriyle buluşuyor.

  • Elektronik prodüksiyona yönelik standart dışı yaklaşımıyla tanınan, Almanya doğumlu, Londra merkezli sanatçı, yapımcı ve besteci Chris Avantgarde, 6 Nisan'da Klein Phönix Maslak İstanbul'a geliyor.

Madrigal, sevilen şarkılarıyla 6 Nisan'da Dorock Venue Sahnesi'nde İstanbullu dinleyicileriyle buluşuyor.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Sesi kadar çizimleri de çok beğenilen sanatçılarımızdan Su İdil, 5 Nisan'da R&B ve caz ağırlıklı özel repertuarıyla Zorlu touché sahnesinde İstanbullu müzik severlerle buluşuyor.
  • Serhan Bali ve Dilan Dereli'nin Franz Schubert’in şarkılarını klasik müzikseverlerle buluşturacakları anlatılı konseri 7 Nisan akşamı Ankara Mozarthaus Sanat ve Konser Evi'ne konuk oluyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Hakan Aysev - Dario Moreno ve Ustalara Saygı Gecesi ile 6 Nisan akşamı Hakan Çeken Kültür Merkezi Urla Sahnesi'ne konuk oluyor.

  • Vivaldi’nin” Dört Mevsim”ini çaldığı albümünün 2 milyonluk satışıyla Guiness Rekorlar Kitabı’na dünyanın en çok satan klasik müzik allbümü ile adını yazdıran Nigel Kennedy, usta tekniği, eşsiz yeteneği ve dinleyicilerle sahnede kurduğu samimi ilişkisi ile müzikseverlere büyülü bir akşam yaşatmak için 7 Nisan'da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ne geliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Tolga Örnek'in yönetmen koltuğunda oturduğu, Cengiz Bozkurt, Boran Kuzum, Şebnem Bozoklu'nun başrolleri paylaştığı Mucize Aynalar, 5 Nisan'da vizyona giriyor. Film, amatör bilim insanı Şahap Cenabettin'in kendi icadı olan, insanların hayallerini gerçeğe dönüştüren mucize aynaların hikâyesini takip ediyor.
  • Dev Patel, Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala'nın oynadıkları, Dev Patel'in ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimi olan Monkey Man (Maymun Adam) 5 Nisan'da vizyona giriyor. Film, bir adamın annesini öldüren ve sistematik olarak yoksulları ve güçsüzleri mağdur etmeye devam eden yozlaşmış liderlere karşı intikam arayışını konu alıyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

Terezza Italia

Menüsünü yeniledi. Çok değerli şef Claudio Chinali burada gerçekten hünerlerini sergiliyor. Eataly içerisinde Zorlu Avm köprü katında. Özellikle taze makarnaları denemenizi tavsiye ederim. Güzel bir Cuma akşamı, belki de devamında konser veya sinemaya gidersiniz. Kesinlikle tavsiye ederim.

The Hundred Kuruçeşme

İstanbul'un en yenisi ve havalısı. Hem yemek, hem de eğlence birlikte. Modern mutfağı ve muhteşem bir ses sistemi mevcut. İstanbul gece hayatının en gözdelerinden biri olmaya aday. Birçok ünlü ismi burada görmeniz mümkün.

Overdose Etiler

Sağlıklı yiyeceklerin ve içeceklerin merkezi diyebilirim. Özellikle Pazar kahvaltısı için harika bir alternatif. Çok da gözde olan bu mekan için yer ayırmanızı öneririm.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Turing Konferansları

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

1923’te bir sivil toplum kuruluşu olarak Türk Seyyahin Cemiyeti adıyla kurularak yolculuğuna başlayan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu, tarihi ve doğal güzelliklerin tanıtılması ve yaşatılması, yol emniyeti ve yardımı, otomobil yarışları ve turizmin geliştirilmesi gibi konulardaki çalışmalarıyla tanınıyor. Kurumun yaptığı özel etkinliklerin ses kayıtları herkese ulaşabilmesi için podcast olarak yayınlanıyor.

Kadın, Hamilelik ve Doğum

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Bebek sonrası için seçenekler daha çok olabilir ama bu yayın doğum öncesine adanan az sayıdaki örneklerden. Doğumların sadece doğan bebeğin değil ebeveynlerin hayatlarını da etkilediğine inananlar bu podcast’te buluşuyor. Doğum Destekçisi ve Doğuma Hazırlık Eğitmeni Tanca, doğum hikayeleriyle başka türlü doğumların mümkün olduğu mantığından yola çıkıyor.

Vokalik Sesli Kitaplık

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

İlk bakışta platformlardaki sayısız sesli kitap yayınlarından biri gibi görünen bu podcast’I diğerlerinden ayıran özel bir sebep var. Yıldız İşletme Kulübü tarafından hazırlanan bu podcast’te, seçilen kitapları herkesten önce görme engelli bireylere sunmak üzere yola çıkılmış. “Amatör bir sesli kitaplık” olarak tanıtılan yayın bu detayla ilgiyi hakediyor.

Table Manners (İngilizce)

Nereden dinlerim? Spotify, Apple

 

Aslında şarkılarıyla tanıdığımız Jessie Ware, bu podcast sayesinde başka bir özelliğiyle de dikkat çeken bir isme dönüştü. Jessie her bölümde sanat dünyasından ya da politikadan bilinen bir konuğunu yanına alarak annesi Lennie’nin yemek masasına oturuyor. Anne kız arasındaki atışmalar yayını bazen başka bir boyuta sürüklese de, konukların yaşamından lezzetli ayrıntıları dinleme şansımız oluyor.

Ekran önerileri 

Parish (2024) - TV+

Dönüşü muhteşem oluyor!

Yeni suç draması Parish, ABD ile aynı anda Türkiye’de yayında. Dizinin başrolünü ve yapımcılığını, Breaking Bad ve Better Call Saul dizilerinde Gus Fring karakterini canlandıran Giancarlo Esposito üstleniyor.

BBC’de yayınlanan dört bölümlük The Driver dizisinden uyarlanan Parish, beş kez Emmy adayı olan Esposito’nun canlandırdığı taksi şoförü Gray Parish etrafında şekilleniyor. Lüks araba servisi sahibi ve şoförü Gracian ‘Gray’ Parish (Giancarlo Esposito), borca batmış, oğlunu şiddet yüzünden kaybetmenin yasını tutan ve hayatında yeni bir amaç bulmaya çalışan bir sürücüdür. Suç hayatından vazgeçmiş, emekli bir suçlu olan Parish, eski hayatına hızla geri dönmek zorunda kalır. Birer saatlik altı bölümden oluşan dizi, ABD’yle aynı gün TV+’da da her hafta yayında olacak. 

Scoop (2024) - Netflix

Prens Andrew röportajının arka planı 

Haber ve güncel olayları merkezine taşıyan BBC'nin Newsnight programında çalışan dört kadının, yeni bir görevi vardır: Prens Andrew'la zorlu bir röportaj gerçekleştirmek. Özellikle de Prens Andrew'un, cinsel suçtan hükümlü Jeffrey Epstein ile olan bağı ve reşit olmayan bir çocuğa cinsel saldırıda bulunduğu davasının gündemde olduğu bir dönemde.

Emmy ödüllü oyuncu Gillian Anderson (The X Files, The Crown, Sex Education), Billie Piper (I Hate Suzie), Rufus Sewell, Keeley Hawes (Spooks, The Durrells) gibi güçlü isimler filmin başrolünde. Gerçek olaylardan uyarlanan Birleşik Krallık yapımı kurgusal filmin yönetmenliğini ise Philip Martin (The Crown) üstleniyor. 

Champions (2023) - Prime Video

Engelleri aşmak için sahada bir arada

There’s Something About Mary, Shallow Hal gibi çeşitli komedi filmlerinin ünlü yönetmeni/senaristi Farrelly Kardeşler'den Bobby Farrelly'nin tek başına yönettiği ilk filmi geldi! Üstelik True Detective, Triangle of Sadness, No Country for Old Men, Zombieland, The Hunger Games serisi, Cheers, Natural Born Killers gibi önemli yapımlardan tanınan Emmy ödüllü Woody Harrelson başrolde.

Komediyi ve dramı birleştiren ABD yapımı film; zihinsel engelli oyuncuların olduğu bir takıma koçluk yapmak üzere mahkeme tarafından görevlendirilen, hırslı bir eski basketbol koçu Marcus'un hikayesini ele alıyor. Tutuklandıktan sonra toplum hizmeti için başına geçtiği bu takıma karşı, başlarda pek güveni olmasa bile, zamanla her birinin potansiyelini görmeye başlar. Ve bir spor takımı ile basketbol koçunun duygusal hikayesi ortaya çıkar.