27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2024 09:05 | Son Güncelleme: 11.06.2024 13:54

Hafta sonu için İstanbul rehberi (7- 9 Haziran)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Hamam Böcekleri, pop müzikseverler için Ceylan Ertem ve deneyim kazanmak isteyenler için Parfüm Atölyesi şehirde sizleri bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (7- 9 Haziran)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın beklenen oyunları:

  • İbrahim Çiçek’in yönetmenliğinde sahnelenen, Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen'in oynadıkları Balina, 8- 9 Haziran'da Zorlu PSM'de perde açıyor. Oyun, bir baba-kızın çok geç kaldıkları küçük bir kavuşma hikayesini anlatıyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Ankara'da nesilden nesile geçen bir aile lokantasında her çalışanın kendi menfaati için uğraştığı kara komedi Hamam Böcekleri, Engin Emre Değer, Leman Aydın, Mehmet Şerif Tozlu ve Yunus Emre Akıl'ın oyunculuklarıyla 7 Haziran'da Akasya Kültür Sanat'a konuk oluyor.

  • David Ives'in kaleme aldığı, Helin Elaydın, Mustafa Kemal Turhan ve Noyan Dokudan'ın aynı sahneyi paylaştıkları Sözcükler, Sözcükler, Sözcükler, 9 Haziran'da Şişli Tiyatrosu'nda perde açıyor. Oyunda sonsuz maymun teoreminden yola çıkan bir deneyde kendini bulan üç maymun -Kafka, Milton, Swift- Shakespeare’in Hamlet’ini kelimesi kelimesine yazmaya çalışıyor. Hamlet’i yazma girişimleri sırasında dilin doğasını, yaratıcılığı, özgürlüğü ve varoluşlarını sorguluyorlar.

Tiyatroseverler için haftanın trajedi/ dram konulu oyunlar:

  • İki kadın oyuncunun toplama kamplarında yaşadıkları ve tanık oldukları hikayeleri oyun yazarak bir kumpanya ile tüm dünyayı gezerek sergilemek istemesini konu alan; Elvan Çanakoğlu ve Dilan Serinyel'in oyunculuklarıyla sahneye taşınan Göç Hayaller Kumpanyası 8 Haziran'da Asmalı Sahne'de perde açıyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Aslan Meç'in yazıp, yönettiği ve oynadığı tiyatro oyunun içine sıkışıp kalmış asayişsiz bir Kemal’in hikayesinin anlatıldığı Karnabahar 7 Haziran'da Apartman Sahne'de perde açıyor.

  • Merdan Kardan'ın yazıp yönettiği ve oynadığı Ormen, 9 Haziran'da Ara Sahne'de seyirciyle buluşuyor. Ormanda yalnız bir adam, kovuklarındaki o karanlık gözleriyle tüm yaşananlara tanıklık eden ağaçlarla birlikte onu yalnızlığa götüren yolculuktaki tüm acılarıyla yüzleşiyor. Oyunda, yalnızlığa ve yalnızlığa götüren yolculuğa tanıklık ediliyor.

Eğlenceseverler için haftanın beklenen konserleri:

  • Yapı Kredi 80. Yıl Feelin’ Good Etkinlikleri kapsamında sevenleriyle buluşacak olan Imany, yoğun talep üzerine son defa Voodoo-Cello Türkiye turnesi kapsamında 7 Haziran akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’na geliyor.
  • Beatport & The Moment'in sunumuyla Label Project'in desteğiyle 8 Haziran'da gerçekleşecek olan The Moment Mix'in İstanbul edisyonu günümüz techno'sunun parlayan yıldızı Lilly Palmer'ı Volkswagen Arena’da ağırlıyor.
  • Mor ve Ötesi, Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Avrasya Filarmoni Orkestrası ve Şef Masis Aram Gözbek yönetiminde b eşliğinde gerçekleşecek senfoni konseriyle 9 Haziran'da Maximum UNIQ Açıkhava'da müzikseverlere büyülü bir akşam yaşatmaya hazırlanıyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Ceylan Ertem en sevilen Sezen Aksu şarkılarını seslendirdiği Sezen Aksu Tribute ile 7 Haziran'da Jolly Joker Kartal İstMarina sahnesinde sevenleriyle bir araya geliyor.

  • Arter, 7 Haziran akşamı, İstanbul merkezli deneysel pop müzik topluluğu gUgUoU’yu Sevgi Gönül Oditoryumu’nda ağırlıyor.

Rock müzikseverler için konserler:

  • İlk yarısında Rock tarihinin dev grubu Pink Floyd’un The Wall albümünden, ikinci yarısında ise eşsiz gitarist Ritchie Blackmore’un grubu Rainbow’dan seçkilerin orijinal albüm kayıtlarına sadık kalınarak sunulduğu Selçuk Sami Cingi ve Ahmet Tekneci’nin Tribute projesi 7 Haziran'da Blind İstanbul'a konuk oluyor.
  • Indie rock, dream pop, shoegaze etkileriyle elektronik ve deneysel sesleri hatta zaman zaman yaylı çalgılar ile piyanoyu müziklerine entegre ederek kendi özgün tarzıyla efsane grup Blonde Redhead, 30. yıl kutlaması için 8 Haziran'da Zorlu PSM sahnesine geliyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Dünyanın en çok en sevilen ve en önemli tenorlerinden gösterilen Andrea Bocelli, heyecanla beklenen konseri için 8 Haziran akşamı BJK Tüpraş Stadyumu’nda sanat severlerle buluşuyor.

  • İstanbul Oda Orkestrası 2.Nevhiz Pak Sezonu CRR Konser Salonu konserlerinin üçüncüsünde günümüz Türk keman dünyasının fenomenal siması Muhammed Yıldırır eşlik ediyor.  Ototdidaktik çalgı gelişimiyle uluslararası arenada Rubi Lakatos, Subramaniam gibi biri diğerinden önemli isimlerle sahne alan Yıldırır bu kez Fransız keman müziğinin en üst düzey öğrenekleriyle 9 Haziran'da CRR Konser Salonu dinleyicisine konuk oluyor. 

Caz müzik severler için konserler:

  • Türkiye’de popüler kültürün en uzun soluklu isimlerinden Nükhet Duru, 8 Haziran'da Zorlu PSM touché'de sevenleriyle buluşuyor.

İstanbullular için hafta sonuna özel etkinlikler:

  • Tüm zamanların en ünlü ve en sevilen animasyon filmi The Lion King (Live Action), 30. yılını İstanbul Film Orkestrası eşliğinde 8 Haziran’da Cemil Topuzlu Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde kutlamaya hazırlanıyor.
  • 8 Haziran'da EasyWork Kadıköy'de gerçekleşecek olan Parfüm Atölyesi'nde katılımcılar parfüm yapımı hakkında birçok şey öğrenip kendi parfümlerini tasarlarken, farklı kokuları deneyimleyip eğlenceli bir atölye çalışmasının keyfini çıkarıyorlar.

  • Arter, 8 Haziran’da “Uzun Cumartesi” uygulaması çerçevesinde kapılarını bir kez daha gece yarısına kadar açık tutmaya hazırlanıyor. Çocuklar için Bedenimin Sesleri, yetişkinler içinse Heykelleşen Şiirler başlıklı atölyelerin düzenleneceği Arter’de Uzun Cumartesi kapsamında, Kütüphane Söyleşileri serisinin ikinci etkinliği de Yekta Kopan ile gerçekleşiyor. AYYUKA konserinin de yer alacağı 8 Haziran’da ayrıca rehberli turlar düzenlenecek.
  • İstanbul’un yeme-içme, eğlence ve etkinlik alanlarından Oligark İstanbul; İtalyan iş adamı, girişimci ve sosyal medya yıldızı Gianluca Vacchi’nin DJ performansıyla 9 Haziran'da 'yaz sezonunu açılışını' yaparak ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.
  • Galataport İstanbul, 8-9 Haziran tarihlerinde Doğuş Meydanı’nda ilk Uluslararası Galataport Jazz Festivali’ni gerçekleştiriyor. New Orleans’ın ünlü Mardi Gras sokak şöleninden esinlenerek düzenlenen festival, soul food temalı lezzetlerle damakları da şenlendiriyor. İlk günün açılış konserini caz ve dansı buluşturan Flapper Swing grubu gerçekleştiriyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • Oyuncu kadrosunda Zeynep Işıklı, Berna Gülen, Gizem Topal, Can Alkım Çetin, Elnaz Hojjati, Güldemet Durukan gibi isimlerin yer aldığı İnziva, 7 Haziran'da vizyona giriyor. Fantastik, gerilim türündeki filminin yönetmen koltuğunda Atilla Özyüksel oturuyor.
  • Ishana Shyamalan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu, Dakota Fanning, Georgina Campbell, Oliver Finnegan'ın başrolleri paylaştıkları Gözcüler, 7 Haziran'da vizyona giriyor. Aynı adlı kitaptan uyarlanan Gözcüler, insanların gizemli yaratıklar tarafından evcil hayvan olarak tutulduğu Galway'in ücra ormanlarında geçen bir korku macerasına odaklanıyor.

Lezzet tutkunları için mekan önerileri:

  • Özel deneyim alanlarıyla Vadistanbul Nespresso Boutique kahveseverlerle buluşmaya devam ediyor. Tüm kahveseverler, kahve uzmanları eşliğinde Nespresso’nun gurme kahve lezzetlerini, son teknoloji kahve makinelerini ve şık aksesuarlarını, yenilenen mekanda keşfediyor. Meyvemsi ve yüksek asiditeye sahip Colombia, zengin ve odunsu Indonesia, yoğun ve kremamsı Arpeggio favoriler arasında yerini alıyor. instagram.com/nespresso.tr
  • Türk ve dünya mutfaklarının en sevilen lezzetlerini sunarak ailelerin ve gençlerin favori mekanı olan NumNum yaza merhaba diyor. Mekanda tavuklu taco, kıtır mozzarella çubukları ve samosa gibi lezzetlerin yer aldığı NumNum Combo, kızarmış kaplamalı tavuk parçaları ve mini köfteleri çeşitli soslarla hazırlanan Bana Bana Atıştır ve ıslak hamburger, mini hot dog ve mini tavuklu quesadilla gibi sokak lezzetlerini bir araya getiren Mix Box, paylaşmanın keyfini vurgulayan seçenekler arasında yerini alıyor. instagram.com/numnumcafe

Memet Özer'den mekan önerileri

Inari Piku Etiler

Buraya sadece bir Japon suşi restoranı demek çok haksızlık olur açıkçası. Tüm Uzakdoğu'yu kapsayan bir menü mevcut. Tavsiyem çok çeşit söyleyip paylaşmanız. Gerçekten çok lezzetli tabaklar var. Dinlenmiş etleri de denemeyi unutmayın derim.

Sade Beş Denizler Teşvikiye

Burası yöresel ve Anadolu mutfağı yapan çok lezzetli bir restoran. Son Michelin rehberinde de tavsiye listesinde yer aldı. Çeşitler bol aslına uygun hazırlanmış. Vegan ya da vejetaryenler için de seçenekler mevcut. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Velvet Cafe Balat

Pazar kahvaltısı için değişik ama mükemmel bir mekan. Özellikle ev yapımı reçelleri ve portakallı tereyağı meşhur. Balat'ın kendine has mistik atmosferi ve sevimli sokaklar da cabası.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Sanayide 1-A Sohbetleri

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Bira meraklılarının yakından tanıdığı ekip podcast platformlarında da karşımızda. Kraft bira dünyasını işin uzmanlarından dinleyebilme şansını bulduğumuz bu yayında, bardak toplayıcılarına adananlar gibi ilginç bölümler de dikkat çekici. Bira lezzetini ve kültürünü daha yakından tanımak isteyenler için iyi bir dinleme seçeneği.

 

Aynen Öyle Kardeşim

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Her zaman olmayabilir elbette ama genelde iki eski dost bir araya geldiğinde, ortaya iyi bir sohbet çıkabiliyor. Burada da kahramanlarımız Fethi ve Samet. İki şarkı arasına sıkışmış güncel, sosyal, kişisel sohbetlerin yanı sıra, sohbetin arasına sıkışan şarkı girişimlerini de barındırarak yola çıkan bu podcast, yorucu gündemin içinde bir nefes arası olarak iyi gelebilir.

Merhaba Avustralya

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Çok kültürlü bir ülke olmanın sorumluğunu asla ihmal etmeyen ve yıllardır değişik dillerde özel içerikler hazırlayan Avustralya devlet yayın organı SBS, yeni bir Türkçe podcast ile karşımıza çıkıyor. Sağlık, konut, iş, Avustralya yasaları, vizeler ve vatandaşlık hakkında bilgi arayanlar için en doğru adreslerden biri olan bu yayında, Avustralya’ya yerleşirken bilmeniz gereken hemen her şeyi bir arada bulabilirsiniz.

Out of Office (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Ryan Davis ve Kiernan Schmitt, seyahati yerel günübirlik gezilerden denizaşırı maceralara kadar geniş bir yelpazede tanımlamak için mikrofonda bir arada. Konser seyahatlerinden, yapay zeka ile seyahat planlamaya kadar geniş bir içerik havuzundan alınan bölüm konularının her biri, amatör ve profesyone kaşiflerin işine yarayacak bilgiler içeriyor.

Ekran önerileri

Golden Opulence (2024) – Netflix

Beymen’in 50’nci yılında önce lüksün bu topraklardaki 500 yıllık yolculuğunun izini süren ve 50 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan Golden Opulence sergisini izledik. Ardından, Assouline yayınevi aracılığıyla dünyayla buluşan aynı isimli kitap geldi. Şimdi ise 17 Nisan’da kalabalık bir davetli topluluğunun ilk kez izlediği belgesel Golden Opulence: 500 Years of Luxury in Anatolia, Netflix’te yerini alarak, geniş bir izleyici kitlesiyle buluşuyor.

Medeniyetler beşiği Anadolu’nun kültür mirasına, doğu ve batı arasındaki büyülü etkileşimine ışık tutan Golden Opulence belgeseli, Türkiye’de lüks mirasının derinliğini, Anadolu’dan Avrupa’ya uzanan etki gücünü; moda, kültür-sanat, mimari, gastronomi gibi farklı perspektiflerden izleyicilerle buluşturuyor. Türkiye’de lüks moda ve yaşam tarzının öncüsü Beymen, sergi, kitap ve belgeselden oluşan Golden Opulence üçlemesinin son halkası olan belgesel ile geride bıraktığı yarım asra ve yaşadığımız topraklardaki lüksün eşsiz kültürel mirasına ışık tutmaya devam ediyor.

İstanbul’dan Londra’ya, Kapadokya’dan Paris’e, Ayvalık’tan Milano’ya uzanan, dört ülkede 12 şehirde ve 36 farklı lokasyonda çekimleri gerçekleştirilen belgesel, dünyaca ünlü kreatif direktörler, tasarımcılar, tarihçiler, sanatçılar, mimarlar, yazarlar, şeflerden ve alanında uzman isimlerle yapılan 45 söyleşiyi bir araya getiriyor.

Elvis (2022) -Netflix

Elvis Presley, 20. yüzyılın en etkili müzisyenlerinden, rock'n roll'u popüler kültüre taşıyan ve müzik endüstrisinin unutulmaz isimlerinden biri. Yeteneği, müzikleri, kariyeri, geçmişteki ilişkileri de her zaman popülerliğinin korumakta. Peki, Elvis’in bu ihtişamlı hayatını tüm bilinmeyenlerle öğrenmeye hazır mısınız?

Once Upon a Time in... Hollywood filminde yaptığı küçük çıkışın ardından büyük bir ün yakalayan; Dune: Part Two, Masters of the Air, The Bikeriders gibi popüler yapımlarda yer alan Austin Butler, başrolde yer alıyor. Kendisi, buradaki performansıyla 95. Akademi Ödülleri’nin En İyi Erkek Oyuncu dalında aday oldu. The Great Gatsby, Romeo + Juliet, Moulin Rouge! gibi unutulmaz filmlerin yönetmeni Baz Luhrmann, Tom Hanks’in de rol aldığı bu klasik filme imza atmak için yeniden yönetmen koltuğunda.

The Playboy Murders (2023) -BluTV

1953 senesinde, Hugh Marston Hefner tarafından kurulan erkek yaşam ve eğlence dergisi Playboy, tüm zamanların en ilgi duyulan dergilerinden biri oldu. Fakat Playboy’un bu büyük ününün ardında konuşulması gereken bolca gizemli hikaye yer almakta. Dergi sayfalarında yer alanların şöhret için ödedikleri bedeller, çeşitli tuzaklar, geçmişten bugüne Playboy’un dahil olduğu cinayetler, sır dolu iş ortaklıkları ve dahası. İşte tüm bu süreci öğrenmek, ABD’nin ünlü yayınını araştırmak, öznelerden hikayelerini dinlemek için tam zamanı! ABD yapımı, Discovery+ ORIGINALS gerçek suç belgesel dizisi, altı bölümden oluşan ilk sezonun ardından, yedi bölümden oluşan ikinci sezonuyla ekranlara geliyor.