09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2024 10:40 | Son Güncelleme: 07.03.2024 11:33

Hafta sonu için İstanbul rehberi (8- 10 Şubat)

Hafta sonu evde durmak istemeyen tiyatroseverler için Leyla ile Mecnun Değil, pop müzikseverler için son dönemin en popüler isimlerinden Mert Demir ve mekan kaşiflerine Lacivert Restoran şehirde sizi bekliyor. Daha fazlasını isteyenler için ise çeşitli konser, podcast, mekan ve ekran önerileri...
Hafta sonu için İstanbul rehberi (8- 10 Şubat)

Gizem Ceren Piri'den kültür-sanat önerileri

Tiyatroseverler için haftanın merak edilen oyunları:

  • 2000 yılında Rus yazarlar Presnyakov Kardeşler tarafından yazılan, Tülin Özen ve Tansu Biçer'in başrollerini paylaştığı; geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Terörizm 8 Mart'ta Alan Kadıköy'de seyirci karşısına çıkıyor. Oyun, iç içe geçmiş hikayelerle seyirciye birbirini ötekileştiren, toplumsal olaylara duyarsızlaştığı ölçüde kendi başına gelenlere hassaslaşan günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi sunuyor.

Tiyatroseverler için haftanın komedi oyunları:

  • Boşanmak üzere olan bir karı kocanın, ortak bir dostlarının cenazesi nedeniyle yeniden bir araya gelmeleriyle başlayan; Elit Andaç Çam ve Bülent Emrah Parlak'ın oyunculuklarıyla Leyla ile Mecnun Değil, 8 Mart'ta Kozyatağı Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşuyor.

  • Berfin Karatay, İlker Yiğen, Kıvanç Kılınç, Osman Onur Can ve Serpil Göral'ın oynadıkları Ödenmeyecek! Ödemiyoruz! 9 Mart'ta Cihangir Atölye Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkıyor. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İtalyan yazar Dario Fo’nun yazdığı oyun, İtalya'nın yoksul işçi kesimine ait kadınların bir süpermarketi yağmalamasıyla gelişen komik olaylardan yola çıkarak bir ekonomik sistem eleştirisi sunuyor.

Tiyatroseverler için haftanın dram konulu oyunlar:

  • İnsanın karanlık yanlarının anlatıldığı, kana doyamayanların ve kanla yazılan hikayelerin işlendiği bir podcast serisini sahneye taşıyan Burada Sadece Katiller Var, 8 Mart'ta Baba Sahne'de tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Oyunda Furkan Kalabalık, Berk Ali Çatal, Lorin Merhart, Kaan Sevi ve İrem Yüksel oynuyor.
  • Sam Shepard’ın 1980 yılında yazdığı, yazıldığı günden beri tüm dünyada sahnelenen True West oyununa günümüzden seslenen çağdaş bir yorumu olan Cırcır Böcekleri İtler ve Biz, Serhat Teoman, Buğra Gülsoy, Burak Sarımola, Ayşe Lebriz Berkem'in oyunculuklarıyla 9 Mart'ta Fişekhane'de seyirciyle buluşuyor.

Haftanın tek kişilik performansları:

  • Aslı Ceren Bozatlı’nın yazdığı, Timur Acar'ın yönettiği Tanrıdan Öğrendiğim Şeyler 8 Mart'ta Moda Sahnesi'nde tiyatro severlerle buluşuyor. Onur Şirin'in tek kişilik performans sergilediği oyunda Şirin, babasının cenazesinde, onun hakkında öğrendiği bilgilerin karmaşasıyla yaşadıklarını sahnede seyirciye aktarıyor.

  • Zeynep Kaçar’ın yazdığı, Ertan Ekmekçi'nin yönettiği; Serhat Kaplan'ın tek kişilik performansıyla İd, Ego ve Süper Kahraman 9 Mart'ta Arsız Mekan'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda yazar, kadın gözüyle erkeklerin dünyasına bakıyor. Erkek gerçekten rahat, egemen ve özgür müdür, yoksa köşeli, zorba ve çıkışı olmayan bir dünyaya mı hapsolmuştur? Erkek olmak bir üstünlük müdür? diye soruyor.
  • Hakan Emre Ünal'ın yönetmenliğinde sahnelenen, Pınar Güntürkün'ün tek kişilik performans sergilediği Herkes Kocama Benziyor, 10 Mart'ta Kadıköy Emek Tiyatrosu'nda seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda, bir pavyonda tuvaletçilik yapan Ayten, kurulduğu makamında birer birer anlatıyor. Buraya nasıl düştüğünden, onu terk eden kocasından, kederinden, hevesinden, çok sevdiği pavyonda çalışan diğer ahbaplarından ama en çok da öfkesinden bahsediyor.

Haftanın performans gösterisi:

  • Kamola Rashidova’nın performansıyla Melih Kıraç’ın koreografisini yaptığı Eski Tören İçin Yeni Cilt, 10 Mart'ta Kundura Sahne'de seyirci karşısına çıkıyor. Performans, demans halinde yaşanan hafıza olaylarına işaret ederek performans anında geçmiş, şimdi ve gelecek melezliğinin yollarını arıyor.

Haftanın merak edilen konserleri:

  • Kadife sesli Hollandalı sanatçı Cosmic Crooner, şiirsel besteleri ve rock n’ roll coşkusuyla PSMLoves2Gather kapsamında 9 Mart’ta Zorlu PSM %100 Studio’ya geliyor. Klasik filmler, 60’lar ve 70’lerden esinlenen sanatçı hem hayata dışarıdan bir izleyici olarak bakmayı sağlıyor hem de başka dünyalara bir yolculukta dinleyenlere eşlik ediyor.

Pop müzikseverler için konserler:

  • Son dönemin en popüler isimlerinden Mert Demir, 8 Mart akşamı Zorlu PSM sahnesinde dinleyenleriyle buluşuyor.
  • Pop müziğin parlayan isimlerinden Simge, 8 Mart’ta Jolly Joker Vadistanbul’da sevenlerinin karşısına çıkıyor.

  • Türk müziğinin en güçlü vokallerinden Sertab Erener, geçmişten günümüze sevilen şarkılarını 10 Mart'ta AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda hayranlarıyla buluşturuyor.

Klasik müzikseverler için konserler:

  • Dünyaca ünlü piyanist Evgeny Grinko, Türkiye turnesinin İstanbul durağı için 9 Mart’ta Zorlu PSM sahnesine geliyor.

  • Kariyerine eğitimcilik, orkestra müzisyenliği ve oda müziği alanlarında çok yönlü olarak yoğunlaşmış, ülkemizin önde gelen keman sanatçılarından Nilay Sancar ve kusursuz tekniği, eşsiz müzikalitesi ile genç kuşağın aranan piyanistlerinden Beril Eren, Fransız ve Alman romantizminin nadide eserlerinden oluşturdukları bir repertuvar ile 9 Mart'ta Pera Palace Hotel'de müzikseverlerle buluşuyorlar.

Caz müzikseverler için konserler:

  • Boğaz’ın en güzel yapılarından Sait Halim Paşa Yalısı’nda pazar kahvaltıları caz konserleriyle hareketleniyor. Türkiye’nin önde gelen caz sanatçıları pazar kahvaltısında size eşlik ediyor. 10 Mart’ta Neşet Ruacan ve Duygu Argın Trio -Duygu Argın vokal, Neşet Ruacan gitar, Alper Yılmaz bass- Yalı’da sanat severlerle bir araya geliyor.

Sinemaseverler için haftanın vizyona girecek filmleri:

  • 5 dalda Oscar adayı olan The Holdovers, 8 Mart'ta vizyona giriyor. Film, ABD'nin prestijli yatılı liselerinden birinde 1970’i 1971’e bağlayan yılbaşı tatilini okulda birlikte geçirmek zorunda kalmak huysuz öğretmen Paul, yas sürecindeki aşçı Mary ve ailevi problemlerini nasıl çözeceğini bilemeyen uçarı öğrenci Angus'ın hikâyesini anlatıyor.
  • Anıl Altan, Aslı Bekiroğlu, Şebnem Özinal ve Cem Belevi'nin oynadıkları Hayatımız Roman, 8 Mart'ta vizyona giriyor. Gerçek bir romanın yaşam öyküsünden esinlenen filmin yönetmen koltuğunda Savaş Sancak oturuyor.

Mekan kaşiflerine:

  • Ramazan’da iftar için tarihi bir yer seçenler Topkapı Sarayı’nın bahçesindeki Konyalı Restoran’ına gözlerini çeviriyor. 1897 yılından beri servis veren restoran enfes bir menü sunarken tarihi hissettiren dokusuyla da beğeniliyor. Konyalı’nın 4.kuşak temsilcisi Mehmet Eren Doğanbey tarafından projelendirilen restoranda yemeklerin yanında özel reçetesi ile birçok değişik lezzeti içinde barındıran Osmanlı saray şerbeti konukların favorileri arasında yerini alıyor.
  • Açık ateşte pişen et ağırlıklı yemekleri ve paylaşımlı tabaklarıyla beğenilen Madera, Ramazan ayı boyunca iftar menüsü sunmaya hazırlanıyor. Menüde iftariyelikleri zeytinyağlılar, çorbalar, ara sıcaklar, ana yemekler ve tatlı gibi geleneksel menünün yanı sıra zeytinyağlılarda isotlu kök sebze salatası, vişneli yaprak sarma ve barbunya pilaki yer alırken, çorba seçenekleri arasında; zerdeçallı mercimek çorbası ve etli buğday çorbası bulunuyor.

Memet Özer'den mekan önerileri

İnari piku Etiler

En yeni şubesi denilebilir. Çok keyifli dekorasyonu, güzel müzik ve ambiyans. Tabi Japon mutfağından özel lezzetler. Bir Cuma akşamı için kesinlikle tavsiye ederim.

Meze 34 Beşiktaş

Beşiktaş çarşı içerisinde klasik ve salaş bir meyhane denilebilir. Taze ve günlük mezeler ve keyifli bir ortam. Özellikle Beşiktaş maçlarından önce oldukça şenlikli oluyor. Çarşı ambiyansını hissetmek isterseniz, Cumartesi öğleden sonrası için tavsiye edebileceğim bir mekan. Yer ayırtmayı unutmayın.

Lacivert Restoran

Pazar günleri çok zengin bir Brunch servisi yapıyorlar. Bence biraz öğlene doğru gitmek daha iyi olabilir. Çünkü hem kahvaltı, hem de öğle yemeği için değerlendirilebilir. Klasik bir brunch büfesi yok ama, Türk ve Dünya mutfağından çok özel lezzetler bulmak mümkün.  Bu güzel manzara da harika yemekler. Mutlaka tavsiye ederim.

Selim Karakaya'dan podcast önerileri

Kurgudan Gerçeğe

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Kendilerini iki edebiyatsever hukukçu olarak tarif eden Ufuk Tekin ve Aysun Selçuk mikrofonda. Her bölümde önce bir öykü okunuyor, sonra öyküye yakın okuma yapılıp o öykü edebiyat açısından değerlendiriliyor. Ardından o öykünün toplumda ve hukukta işaret ettiği konular üzerine konuşuluyor.

Masal Tüneli

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Mecranın istikrarlı ve dikkat çekici masal yayınlarından biri. Keyifli, öğretici ve çocukların tekrar tekrar dinlemek isteyecekleri masalların bir araya getirilmesi amacıyla başlanan yayın, kısa bölümlerle kısıtlı zamanlarda da dinleyebilme seçeneği sunuyor.

Hardware Plus

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Aynı isimli teknoloji dergisinin podcast yayınları, sayfalara sığmayan bilgilerin tamamlanmasının yanında, yeni başlıkların konuşulması için de karşımızda. Ersin Akman ve Aydoğan Aykanat'ın mikrofonda olduğu yayında kitaplardan bahsedilen özel bölümler de dikkat çekici.

Everyday Driver (İngilizce)

Nereden Dinlerim? Spotify, Apple

 

Son yıllarda karşımıza çok sık çıkan araç incelemeleri videolarının podcast hali dersek, doğru bir benzetme yapmış olabilir. Ama elbette daha fazlası da var. Paul ve Todd, dinleyicilerin doğru arabayı bulabilmelerine yardımcı olmak ve o modelleri detaylandırmak için mikrofonda. Birlikte soruları yanıtlamaya da giriştikleri yayın, haliyle zaman zaman tartışmaları da beraberinde getiriyor. Türün en popülerlerinden biri.

Ekran önerileri

Gibi -Exxen

Sevilen komedi dizisi döndü 

2021 senesinde başlayan, son sezonu geçtiğimiz sene Mart ayında yayınlanan sevilen komedi dizisi Gibi, izleyicilerin heyecanlı bekleyişine artık son veriyor. 5. sezonu, bugün (8 Mart Cuma) Exxen'de başlıyor! Kendilerini sürekli birtakım tuhaf olayların içinde bulan, Yılmaz, İlkkan ve Ersoy'dan oluşan üçlü arkadaş grubunun yaşadıklarını anlatan dizi; her bölümünde apayrı konulara değinerek, tam dört sezon (toplam 42 bölüm) boyunca, komedisiyle, replikleriyle izleyicilerin favorisi olmuştu. Dizinin başrollerinde, bu yeni sezonda da Feyyaz Yiğit, Kıvanç Kılınç ve Ahmet Kürşat Öçalan yer alıyor. Senaryosunu ise Aziz Kedi ve başrol oyuncularından olan Feyyaz Yiğit üstlenmekte. 

 

Death And Other Details (2024) -Disney+ 

Gizemli bir cinayet ve fail, hala burada!

Okyanusta uzun bir yola çıkan, zenginlerin olduğu bir yolcu gemisinde beklenmedik bir cinayet gerçekleşir. Bu cinayetin baş şüphelisi, cinayet sırasında olduğu yer yüzünden, Imogene Scott adındaki zeki bir kadın olur. Yolculukta yer alan tüm zengin, bilmiş yolcular ve onlara hizmet eden mürettebat da cinayetten sorumlu konumundadır tabii. Fakat Imogene Scott için bazı şeyler farklıdır. O, "kilitli oda" suç türünün kurbanıdır artık. Herkes, onun fail olduğunu ve olay mahallinden uzaklaşamayacağını düşünmektedir. Üstelik onun, bu cinayetin suçlusu olarak anılması yetmezmiş gibi anlaşamadığı, nefret ettiği dedektif Rufus Cotesworth ile birlik olup cinayetin detaylarını ortaya çıkarması lazımdır. Masumiyeti ve kurtuluşu için tek çare budur. Mike Weiss ve Heidi Cole McAdams tarafından yaratılan dizinin başrollerinde The Flash, God Friended Me, Truth or Dare yapımlarıyla tanınan Violett Beane ve Homeland dizisinin yıldızlarından, Emmy ödüllü Mandy Patinkin yer alıyor. 10 bölümden oluşan dizi, büyük bir cinayet gizemini çözmek isteyenler için birebir!

Ricky Stanicky (2024) -Prime Video 

Yetişkinlerin Çocukluk Oyunu: Ricky Stanicky'nin sırrı ortaya çıkıyor!

Çocukken komşularının evini yakan üçlü arkadaş grubu, tüm suçu Ricky Stanicky adında hayali bir arkadaş atarlar. Bu hayali arkadaş, o kadar kolaylarına gelir ki, artık başları her derde girdiğinde kurtuluşları yıllarca Ricky Stanicky olur. Ama artık yetişkin olduklarında ve hayatlarına eşleri girdiğinde, Ricky Stanicky'nin gizemi açıklanmak zorunda kalınır. Arkadaş grubu, bu gerçeği nasıl açıklayacaktır? Tabii ki, Ricky Stanicky rolünü üstlenecek sahte bir oyuncu ile! 91. Oscar Ödülleri'nde En İyi Film Ödülü'nü kazanan Green Book ve Dumb and Dumber, There’s Something About Mary, Me, Myself & Irene gibi komedi filmlerinin yönetmeni Peter Farrelly, yeniden yönetmen koltuğunda! The Iron Claw, High School Musical serisi, 17 Again,  The Greatest Showman filmleriyle tanınan Zac Efron ile WWE'deki güreş kariyerinin ardından oyunculuğa başlayan, Barbie, The Suicide Squad, Argylle gibi filmlerde yan rollerde gördüğümüz John Cena ise başrolde! İkiliye eşlik edenler arasında da Fargo'daki performansıyla Oscar'a aday olmuş, Emmy ödüllü William H. Macy ile Jermaine Fowler var. ABD-Avustralya ortak yapımı komedi filmi Prime Video'da!