22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2024 09:35 | Son Güncelleme: 22.10.2024 09:41

Kediler anlamsız kelimelerle görseller arasında bağlantı kurabiliyor

Araştırmacılar, kedilerin eğitim veya ödül olmadan anlamsız kelimelerle görseller arasında bağlantı kurabildiğini ortaya koyan bir çalışma yaptı. Daha önceki çalışmalar, kedilerin isimlerine tepki verdiğini ve tanıdıkları kişilerin fotoğraflarını isimleriyle eşleştirebildiğini göstermişti
Kediler anlamsız kelimelerle görseller arasında bağlantı kurabiliyor

Japonya'daki Azabu Üniversitesi'nden araştırmacılar, kedilerin kelimeler ve görseller arasında bağlantı kurma yeteneğini test etmek için bir deney gerçekleştirdi. Çalışma, 31 yetişkin ev kedisi üzerinde yapıldı ve 4 Ekim'de Scientific Reports adlı akademik dergide yayımlandı.

'Keraru' ve 'parumo' gibi anlamsız iki kelime söylendi

Deney sırasında kedilere, 'keraru' ve 'parumo' gibi anlamsız iki kelimenin söylendiği bir test uygulandı. Bu kelimeler, bebeklerin dil gelişiminde kullanılan bir yöntemle, güneş ve bulut gibi görsellerle ilişkilendirilmiş kısa animasyonlarla birleştirildi. Görüntüler eşleştirildikten sonra kedilere tekrar gösterildi, ancak bu kez kelimelerle görseller yer değiştirilmişti.

Kısa sürede bağlantı kurabiliyorlar

Bilim insanları, kedilerin bu değişiklik karşısında verdiği tepkileri dikkatle gözlemledi. Kediler, ekran karşısında daha uzun süre kaldı ve gözbebeklerinde büyüme görüldü. Bu da kedilerin, kelimeler ve görseller arasında kısa sürede bir bağlantı kurduğunu işaret ediyordu.

Araştırmacılar, kedilerin bu yeteneği göstermesinin önemli olduğunu vurgulasa da, bu bulguların kesin sonuçlar doğurmadığını ve uzun süreli etkilerini anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti.