19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2024 14:25 | Son Güncelleme: 08.08.2024 14:49

8 Ağustos Uluslarararası Kediler Günü kutlu olsun: Kediler hakkında ilginç bilgiler

Bugün, sokak kedilerinin durumuna ve sahiplenilmesine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler, paylaşımlar ve farkındalık kampanyaları düzenleniyor. 8 Ağustos'ta kutlanan Uluslararası Kedi Günü, hayvan severlerin dayanışma fırsatı bulduğu bir gün olarak öne çıkıyor
8 Ağustos Uluslarararası Kediler Günü kutlu olsun: Kediler hakkında ilginç bilgiler

Her yıl 8 Ağustos'ta kutlanan Uluslararası Kedi Günü, dünya genelinde kedi severlerin bir araya geldiği ve evcil dostlarını kutladığı özel bir etkinlik olarak dikkat çekiyor. Peki ama 8 Ağustos bu fikir nereden çıktı ve ne anlama geliyor?

Uluslararası Kedi Günü Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) inisiyatifiyle başlatıldı ve 2002 yılından beri 8 Ağustos'ta kutlanıyor. Bugünün amacı dünya üzerinde önemli nüfusa sahip kedilerin sorunları hakkında farkındalık kazanmak ve onların hayatlarına katkı sağlamak için sorunların çözümü üzerinde düşünmek.

 IFAW ve diğer hayvan hakları kuruluşları 8 Ağustos Uluslararası Kedi Günü'nü, barınaklarda bakıma muhtaç, zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden, şiddet gören kediler hakkında insanları bilinçlendirmek üzere tasarladı.


Kentsel dönüşümlerle yaşam alanlarından olan ve iklim değişikliğiyle hayatları daha da zorlaşan, insanlardan şiddet gören, aç ve susuz kalan, yuvalarından sokağa terk edilen, hasta ya da yaralı olarak yardım ve yuva bekleyen, insanların en eski dostu için özel bir gün hedeflendi. Bu noktada Uluslararası Kedi Günü, kedilerin yaşam kalitesini artırmak için harekete geçilmesi gereken bir gün olarak kabul ediliyor.

2014 yılında yapılan bir DNA çalışmasında kedilerin insan hayatındaki varlığının ne kadar eskiye dayandığı incelendi. Çalışmada insanların kedileri de yanlarında götürdüklerine dair kanıtlara ulaşıldı. Araştırmacılar, aralarında eski Mısır'a ait kedi mumyalarının da bulunduğu Avrupa, Afrika ve Asya'dan 9 bin yıllık 209 antik kedinin DNA'sını analiz etti.

Paris'teki Jacques Monod Enstitüsü'nden Eva-Maria Geigl, araştırma sonuçları için "Bunlar geçmişteki olayların doğrudan tanıkları" dedi. Çalışmada Bulgaristan ve Doğu Afrika'dan 28 modern vahşi kedi de incelendi. Bu, evcilleştirilmiş kedilerin hikayesine dair ortaya konulan bakış açılarından birisi. Farklı görüşler olsa da, kediler insanlarla birlikte yaşamayı öğrenen ve nispeten evcilleşen 'vahşi ataların torunları' olarak görülüyor. Kedigillerin bu yolculuklarda sahip oldukları genetik imzalar, günümüz ırklarının çoğunda hala görülüyor.

 Kediler hakkında ilginç bilgiler

  • Sağlıklı ve yetişkin bir kedinin ağzında 30 adet diş vardır.
  • Kediler yüksekten düştüklerinde denge mekanizmaları sayesinde dört ayak üzerine düşerler.
  • Kedi burun izi insanlardaki parmak izine eşdeğerdir ve her birininki farklılık gösterir.
  • Kedilerin kollarında ter bezi yoktur sadece patilerinden terlerler.
  • Kedilerin mırlama sesi kırık , çıkığın iyileşmesinde ve tansiyonun dengelenmesinde faydalı olduğu saptanmıştır.

  • Kediler insanlara ve objelere sürtünerek kendine ait olan alanı ve nesneleri belirler.
  • Ortalama 15 yıl ömrü olan bir kedinin hayatının yaklaşık 126 ayını uyuyarak geçirir.
  • Kedilerin kulaklarında kulak kepçesine yön veren 20 kadar kas vardır ve bunlar koordineli çalışarak kulağın sesleri daha iyi algılamasını sağlar.
  • Tüm dünyada kara kedinin uğursuzluk getirdiğine inanılırken sadece İngiltere ve Avustralyada kara kedi uğur kaynağı sayılır.
  • Sağlıklı bir kedide önde beş arka ayaklarda dört parmak vardır.
  • Bıyık bir kedinin denge organı değildir. Sadece bir yere girip giremeyeceğini ölçtüğü bir araçtır.
  • Kedilerin hafızaları köpeklerden daha güçlüdür.
  • Tükürük salgıları antibakteriyel özelliktedir. Kendilerini yalarken tüylerdeki mikropları da yok ederler.
  • Kediler bilinenin aksine gece insanlardan daha iyi göremezler.