Giderek daha popüler olmaya devam eden veganlık, bir başka adıyla sıkı vejetaryenlik yayılmaya devam ettikçe yeme alışkanlığı hakkındaki sorular artmaya başlıyor. Bunlardan biri de evcil hayvanların da insanlar gibi vegan beslenip beslenemeyeceği. Illinois Üniversitesi Tarım, Tüketici ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nden bilim insanları, şu anda dünya genelinde satılan evcil hayvan mamalarının, vegan seçeneği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. The Independent'ın haberine göre herhangi bir evcil hayvan sahibi köpeği için vegan bir yemek hazırlayabilse de, dikkatli bir formülasyon olmadan diyet dengesiz olabilir ve zarar verebilir.
Çalışmanın yazarlarından Kelly Swanson, "İnsanlar evcil hayvanlarını bu diyetlerle beslediklerinde, güvenli, eksiksiz ve dengeli olduklarından emin olmalıdır. Unutulmaması gereken bir şey de hayvanların içerik ihtiyaçları değil, besin ihtiyaçları olduğu. Temel besin maddelerini doğru miktar ve oranlarda tükettikleri sürece, köpekler vegan ya da vejetaryen olabilirler" dedi.
Yakın zamanda Journal of Animal Science'da yayınlanan yeni çalışmada, bilim insanları bir vegan formülü önde gelen bir marka tavuk bazlı mama diyetine karşı test etti. Bu diyetleri üç hafta boyunca beagle cinsi köpeklere verdiler ve köpeklerin kan kimyası, dışkı kalitesi ve dışkıda bulunan mikropların toplandığı mikrobiyomdan örnekler aldılar. Bilim insanları, vegan diyetlerin mercimek, fasulye, tatlı patates, balkabağı, elma, yaban mersini, bezelye ve havuç gibi bütün gıdaların karışımı olduğunu söyledi. Araştırmacılar, vegan diyetlerin beagle'larda tavuk diyetinden daha fazla veya daha az dışkı oluşturmadığını buldular.
Vegan beslenen köpeklerin kanındaki yağ oranı daha az
Dr. Swanson, kanda bulunan ve sağlık durumunu gösterebilecek bazı kimyasalların vegan diyetler ile tavuk bazlı diyetler arasında farklılık gösterdiğine değindi. Kan dolaşımındaki yağların vegan diyetle beslenen köpeklerde önemli ölçüde düşük olduğunu belirten bilim insanları, bunların obez evcil hayvanlara fayda sağlayabileceğini ve sağlıklı kilolarını korumalarına yardımcı olabileceğini söyledi.
Dışkı kokusu azalıyor
Dr. Swanson, "Vegan diyetlerle beslenen köpeklerin dışkılarındaki mikrobiyallarda değişiklikler görüldü. Her ikisi de dışkı kokusuna katkıda bulunan dışkı metabolitleri fenol ve indol, bu diyetlerde de önemli ölçüde azaldı. Dışkı her türlü kokacak ama muhtemelen daha az kokacak. Genel olarak, vegan diyetlerle beslenen köpeklerde bağırsak sağlığı açısından bazı faydalı değişimler var gibi görünüyor" dedi. Gelecekteki çalışmalarda bilim insanları, et ve süt ürünleri içeren ve içermeyen insan kalitesindeki diyetler arasında bire bir karşılaştırmalar yapmayı umuyor.
Vegan bir beslenme evcil hayvanınız için de uygun olabilir
Swanson "Daha önce hiç kimse köpeklerde bu diyetlerin sindirilebilirliğini test etmemişti. Bu vegan diyetlerin arzu edilen dışkı özelliklerine, yüksek besin sindirilebilirliğine ve bazı kan, dışkı metabolitlerinde olumlu değişikliklere yol açtığını gösterdik. Evcil hayvanlarını kendi kişisel değerleriyle uyumlu bir vegan diyetle beslemek isteyen insanlar için test ettiğimiz diyetler iyi bir seçim olarak ortaya çıktı" dedi. Ancak araştırmacılar, ev yapımı vegan köpek mamalarının köpekler için tam ve dengeli beslenme sağlamayabileceği konusunda da uyarıda bulundu.